Автор Тема: Българина е много прост ...!!!  (Прочетена 6801 пъти)

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: Българина е много прост ...!!!
« Отговор #15 -: Oct 01, 2009, 08:32 »
Да ви отчаям малко - имам голф1 77-ма. Наистина!
Данъка е < 20 лева ;)

Карайте си джипките :D

Сега другата страна - данъка тук е чисто социалистически - колкото повече даваш за кола толкова повече ще платиш и за данък. Сега друг е въпроса например колко ти разваляш пътищата и колко аз, колко ти замърсяваш околната среда и колко една жигула на 30 години (голфа ми е на газ).....
Абе логиката е здрава.....

Айде първата за днес  [_]3

Мдаа разстрох се - ами ко праят с тез данъци бе !
Се забраям да снимам какъв грандизен проект (2 камиона и един багер) се развива до печалния мост в Бяла ( не вярвайте на некадарните журналисти, че е на уста Колю Фичето!). Колко години цели семейства продължават да се зачернят, заради идиотското трасе за обикаляне. То и полицаите вече не им пука и си пускат поне колите пре бяла.... Ма пук по тоз тесен път познайте колко често минават и турските линии Букурещ - Истамбул......
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #16 -: Oct 01, 2009, 08:40 »
А вчера в Русе какво п*тки слязоха от една лада (5-ца) не е за вярване... Това се казват жени. :) :) :) :) :)
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
« Отговор #17 -: Oct 01, 2009, 10:01 »
backtolife, хайде да не изпростяваме, ОК?  ^-^
Най-малкото това няма нищо общо с темата.

Относно данъка - както казва plamen_f , изглежда е социалистически. Който има повече пари плаща повече на общо основание.  >:D >:D >:D

Е, как после човек има мотивация да работи и да печели повече?
Ех, мъка, мъка...
Активен

Без правила няма игра

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #18 -: Oct 01, 2009, 10:15 »
....А от известно време ми се върти в главата идеята да си взема кола на лизинг ;D.Точно за данък не съм се сетил да проверя евентуално колко ще ме одерат,но явно ще е доста.А като сложиш и каското,което за нов лизингов автомобил доколкото ми е известно е задължително то цената става пресолена.И какво излиза?Разходите по един нов автомобил за една година примерно стават 4-цифрена сума!Караш ново и плащаш като поп!Аз не вярвам да правя на старата си кола ремонти за такива суми за една година.Излиза,че да поддържаш нов автомобил е по-скъпо,отколкото да си ремонтираш стария.И то за какво ги даваш за новата кола.Реално не за кой знае какво,но ти остава самочувствието че караш НОВО ;D ;D ;D.Караш ново,а плащаш повече отколкото за старо.Да не говорим,че при нов автомобил "гаранционно" ти сменяват маслото в оторизиран сервиз на съответната марка и мисля,че никак не е евтино.Затова още дълго няма да изчезнат боклуците на запада от нашите пътища.Поне така мисля аз.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Oct 01, 2009, 10:51 »
Хайде сега малко да ви поиздърпам ушите.  ;D

Не мога да разбера хората, които си купуват нови автомобили. Абе нашите пътища не са за нови коли! Няма маркировка, пълно е с дупки, шофьорите са невъзпитани и правят много нарушения. Ще си счупиш колата още на втория месец. А застрахователите не съм сигурен, че ще ти изплатят нещо ако си пукнеш картера например или ако влезеш в канавката заради липсваща маркировка. Иди ако си нямаш работа да съдиш общината заради пътя.
Както се казва: на печелившите честито!  [_]3
Активен

Без правила няма игра

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
« Отговор #20 -: Oct 01, 2009, 10:59 »
За каското  не питайте :) 2750 лева беше за първата  година сега е 2250. Ае както и да е  но е факт  това че и аз незнаех докато не дойде време да плашатаме данъци и тем подобни , Не е на далавера да си вземаш нова кола . Ако ги имаш парите в кеш  , ходи си копи една 2-ра рака за 10000 лева примерно  и карай по добре е от колкото да плащаш лизинга всеки месец по 1300 лева , високи данъци голямо каско и тем подобни ..
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #21 -: Oct 01, 2009, 10:59 »
Ммм ами малкото ми впечатления свързани с фирмения сервиз на Рено (Промобил, те смениха дилъра и сега май са някакви други), е леко негативен. За малки неща, колата стои там седмици, като накрая ти сервират някаква безумна сметка. Става дума за служебна кола де, ама да чуеш как се образуват цените "250...абе айде 300 го пиши" (става дума за проблем със странично огледало), то кво им пука де, нали фирмата там го плаща. Отделно дето талоните за колите изчезват и имат навика да се откриват след много търсене в различни помещения. Ма това здраве да е :)

Ама може би за други марки автомобили нещата стоят по-добре. Освен което доколкото знам новите автомобили си идват с екстри - освен гаранционното обслужване, също и правото на безплатна пътна помощ за някакъв срок от време, автомобилът е маркиран и т.н. Ако си идиот и не разбираш от такива работи (като мене например), тогава ходенето по автокъщи и всички рискове и проблеми свързани с това може да ти дойдат много нанагоре.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #22 -: Oct 01, 2009, 11:39 »
@ntrance точно това имах предвид за каското.Мислиш ли,че със една стара кола(е не гробница де) би имал някой разходи за тези суми за една година за ремонт примерно?Аз съм сигурен,че не.Колкото до лoшите пътища съм съгласен че счупиш ли си колата от такова нещо застрахователите ще избягат като дявол от тамян. ;D.Освен голямото каско и данъци ако се и нахендриш на някой непредвиден извънгаранционен сервиз нещата много загрубяват финансово.За тези пари,които бих икономисал от каското и данъците примерно може човек да си купи по една таратайка за около 3000лв. да я кара година и да я хвърли!!!И после да вземе друга и така няколко години подред.

@gat3way Впечатленията са ти много правилни.При другите фирмени сервизи на други марки положението е същото.То българина си е българин навсякъде.Ако при някои нещата са ок във всяко отношение по европейски маниер,то тогава по улиците щяха да се търкалят нови коли само от съответната марка.Ако на някой му се рови нека си направи справки по автофорумите за различни марки коли и ще види за какво иде реч.Аз съм ровил понеже,както казах по едно време исках да вземам ново на лизинг,но много бързо се отказах.Навсякъде едно и също-чакане със седмици и сервиране на някакви сериозни цифри.Като за капак на лизингов автомобил застрахователя задължително изисква да има аларма.Някои автомобили не предлагат фабрично такава.Нали се сещате,че някой пишман БГ жичкаджия работещ в дадения фирмен сервиз правил елементарни свързвания не знайно къде и без съответната квалификация така ще ти сложи алармата,че ум да ти зайде.И то на съвременна кола с доста сложна електроника.Чел съм за много проблеми,свързани с неграмотно поставена аларма на нови автомобили(Дачия примерно).Да дам и конкретен пример:Поставена аларма допълнително на лек автомобил Дачия без да се вземе под внимание,че плафона в купето е със закъсняващо изгасване!!!Нали се сещате,че ако активираш алармата и плафона не е изгаснал още става една цветомузика и вой на сирени!!!Това за мен е много елементарна грешка.Какво остава пък за по-сериозни неща.Абе неграмотна работа.Така,че който си мисли,че с нова кола няма да има грижи жестоко се лъже.За мен засега най-добрия вариант е закупуването на иззето поради необслужване на лизинга автмобил или на изплатен вече автомобил,който собственика е върнал за да вземе нов с отстъпка от същата марка.Сестра ми в момента е в процедура по закупуване на такъв двегодишен автомобил.Изобщо мои познати така си изпонакупиха коли.Това при полижение,че човек има възможността.Пък и все пак получава почти нов и сравнително по-безпроблемен автомобил в сравнение с по-старите 10 годишни примерно.Айде,че много се разписах нещо.......
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

ntrance

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Oct 01, 2009, 14:03 »
За серфиза се .... никви пари няма да дам . Oтивам и си искам парите да си вземат колата . Гаранцията не ми включва само консумативи  и по ходовата част някой нещата (Масла , Филтри , Наклатки , и тем подобни) , всичко друго е в гаранция . Макар че имам познати който са си карали техите коли   и си искат пари ако мине номера мине ако не мине се извинявят и ти казват ми техническа грешка ..  >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( .
« Последна редакция: Oct 01, 2009, 14:28 от ntrance »
Активен

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Oct 01, 2009, 14:15 »
ntrance, братко, нарочно ли пишеш като падонак или ...?  >:D
Според мен има да чакаш да ти върнат парите. Тия другари са толкова хитри, че трудно ще им излезеш насреща.  8)
Активен

Без правила няма игра

ntrance

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Oct 01, 2009, 14:29 »
Незнам ... :) спирам да пиша аз   , че и без това съм бесен още
Активен

nikolaj_i

• Напреднали
  • Публикации: 55
    • Профил
« Отговор #26 -: Oct 01, 2009, 14:50 »
Чл.41. /поправка с Решение № 113 от 06.03.2008 г./ (1) За леките автомобили размера на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
1.      до 37 kW включително –  0.43 лв. за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително – 0.50 лв. за 1 kW;
3. над 55 kW до 74 kW включително – 0.68 лв. за 1 kW;
4. над 74 kW до 110 kW включително – 1.38 лв. за 1 kW;
5. над 110 kW – 1.54 лв. за 1 kW;

Брой на годините от годината на производство, включително годината на производство

Коефициент
Над 14 години    1
Над 5 до 14 години включително  1,5
До 5 години включително  2,8

Тези който са ти продали автомобила нямат нищо общо с данъка не виждам защо им се ядосваш на тях. А за гаранцията определението което използват е, че се покрива само това което е по вина на производителя ( използване на некачествени материали или грешна конструкция), а не на консумативи и не консумативи. Могат да ти откажат гаранция за неправилна експлоатация. Например амортисьори заради дупките. И пак не са виновни тези които са ти продали колата защото гаранцията   се покрива от производителя. На българския сервиз не му пука кой ще му плати дали ти или производителя. Ако производителя откаже да плати плащаш ти. Общо взето тяхната логика е следната: ние нито сме произвели колата нито я караме. Един от тези двамата трябва да плати.
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Oct 01, 2009, 15:03 »
Аз не обвинявам тях , по заглавието може се разбере  както и да е от мен толкоз
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #28 -: Oct 01, 2009, 16:43 »
Добре де, как става корекцията с този коефициент? Дели ли се на него или се умножава по него?

Ако се умножава...значи живеем в доста социалистическа (и безмозъчна) държава.

Една нова кола със сигурност е по-безопасна, по-икономична и по-чиста. Това означава, че се намаляват парите за лечение на пострадали (недай боже има жертви - това би трябвало да се отразява на БВП). Намалява се тежестта върху съдебната система и съответните разходи за експертизи. Намалява се търговския дефицит, защото петрола се внася. Вярно че държавата така губи постъпления от акцизи, но тя така или иначе го прави в големи размери заради разни контрабандни горива и това е далеч по-голям проблем. И покрай това, атмосферата се замърсява по-малко и държавата пак има изгода от това, защото последствията от замърсяването (особено в големите градове) удрят директно здравния бюджет. В крайна сметка има огромна логика да се подкрепя новия внос, вместо вноса на старите дараци.

Разбира се, социалистическата логика винаги е малко против здравия ум. Автомобилите трябва очевидно да са масово достъпни. Не знам какви са чак толкова добрите страни на това, като гледам в задръстванията масово има автомобили, в които се возят 1 или 2 души, а хората е почнало да ги мързи да вървят 10 минути до близкия магазин. Колите се паркират навсякъде, трошат тротоари и бордюри, но и това няма особено значение, защото са достъпни за повечето хора.

При това поне държавата да си осигуряваше някаква печалба, колкото да покрие поне малко негативите от това че по улиците се движи армия от автомобили, излезнали от някоя автоморга. Ама на държавата не й пука - няма никакво желание да си осигури събираемост на глобите (щото корупцията е огромна), няма никакво желание да накара масово хората да си плащат гражданската отговорност. Последното го казвам с огромна доза лицемерие - наскоро установих, че моята е изтекла май месец и все още не съм си я подновил, обаче поне откакто разбрах за това, не съм карал колата, би било доста нагло. Аз и рядко карам де, защото не ми се налага.

И в крайна сметка явно в това има някаква социалистическа логика - дава се простор на огромната армия катаджии, тарикати дето те уреждат в КАТ, тарикати дето правят нарушения по пътищата и тарикати дето не си плащат застраховките и винетките. Както и на такива като мен дето забравят да си ги платят и ги мързи да отидат да свършат тази работа.

Абе и после това тук не било социализъм, ще имате да вземате :) Това си е ултралиберален социализъм, а онези скандинавци могат само да ни дишат праха :) Това тяхното и без това е измислена работа - съдират ги от глоби и данъци. Пък тук можеш да забравиш да ги платиш и няма такова голямо значение.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Oct 01, 2009, 16:59 »
gat3way, помниш ли един от предишните ми подписи: "Има само едно нещо по-лошо от социализЪма - постсоциализЪма". 
Е, сега имам нов подпис. >:D
Активен

Без правила няма игра