Добре де, как става корекцията с този коефициент? Дели ли се на него или се умножава по него?
Ако се умножава...значи живеем в доста социалистическа (и безмозъчна) държава.
Една нова кола със сигурност е по-безопасна, по-икономична и по-чиста. Това означава, че се намаляват парите за лечение на пострадали (недай боже има жертви - това би трябвало да се отразява на БВП). Намалява се тежестта върху съдебната система и съответните разходи за експертизи. Намалява се търговския дефицит, защото петрола се внася. Вярно че държавата така губи постъпления от акцизи, но тя така или иначе го прави в големи размери заради разни контрабандни горива и това е далеч по-голям проблем. И покрай това, атмосферата се замърсява по-малко и държавата пак има изгода от това, защото последствията от замърсяването (особено в големите градове) удрят директно здравния бюджет. В крайна сметка има огромна логика да се подкрепя новия внос, вместо вноса на старите дараци.
Разбира се, социалистическата логика винаги е малко против здравия ум. Автомобилите трябва очевидно да са масово достъпни. Не знам какви са чак толкова добрите страни на това, като гледам в задръстванията масово има автомобили, в които се возят 1 или 2 души, а хората е почнало да ги мързи да вървят 10 минути до близкия магазин. Колите се паркират навсякъде, трошат тротоари и бордюри, но и това няма особено значение, защото са достъпни за повечето хора.
При това поне държавата да си осигуряваше някаква печалба, колкото да покрие поне малко негативите от това че по улиците се движи армия от автомобили, излезнали от някоя автоморга. Ама на държавата не й пука - няма никакво желание да си осигури събираемост на глобите (щото корупцията е огромна), няма никакво желание да накара масово хората да си плащат гражданската отговорност. Последното го казвам с огромна доза лицемерие - наскоро установих, че моята е изтекла май месец и все още не съм си я подновил, обаче поне откакто разбрах за това, не съм карал колата, би било доста нагло. Аз и рядко карам де, защото не ми се налага.
И в крайна сметка явно в това има някаква социалистическа логика - дава се простор на огромната армия катаджии, тарикати дето те уреждат в КАТ, тарикати дето правят нарушения по пътищата и тарикати дето не си плащат застраховките и винетките. Както и на такива като мен дето забравят да си ги платят и ги мързи да отидат да свършат тази работа.
Абе и после това тук не било социализъм, ще имате да вземате

Това си е ултралиберален социализъм, а онези скандинавци могат само да ни дишат праха

Това тяхното и без това е измислена работа - съдират ги от глоби и данъци. Пък тук можеш да забравиш да ги платиш и няма такова голямо значение.