Хахах, сериозно ли мислиш, че след година и половина усилени проучвания, след хиляди прочетени статии и коментари, и многобройни обсъждания с колеги и приятели (някои от които вече се изприщват, ако стане дума за електромобили и аз съм наблизо), ще ме разубедят шепа коментари за един ден? Напротив, даже съм още по-нахъсан да говоря за електромобили (такъв съм си по принцип)

Само, за съжаление, времето и силите ми са крайни, та малко не сколасвам. Но много се радвам, че темата се оказа интересна - колкото повече се говори по дадена тема, толкова по-голямо развитие ще търпи, независимо дали се обсъждат позитиви или недостатъци.
Виждам, че все още се придържаш към сравнението с конвенционалните технологии, а както казах, не мога (а и нямам желание) да ги сравнявам, така че ще ме прощаваш, че ще ги подмина. То е като сравнението между Linux и Windows - може да се дръпне някаква сравнителна дискусия (и много често хората си губят времето с това), но е напълно излишно - става дума за съвсем различни технологии със съвсем различен път на развитие.
При положение, че в седалките няма как да вградиш тръбите на климатика, а реотан който работи на принципа на късото съединение, много съм скептичен дали ще е има някаква икономия!
Не е на принципа на късото съединение, а на съпротивлението - ако беше на късото съединение, седалките или щяха директно да горят, или въобще нямаше да се затоплят

Лично аз не съм правил измерване кое харчи повече, но ползването на отоплението на седалките вместо климатика за затопляне е една от основните препоръки за запазване заряда на батерията, и се препоръчва както от производителите, така и от ентусиастите, занимаващи се с конверсии. В еднакви количества на натоварване технологията за затопляне на седалките има по-големи загуби от климатика, но пък при затоплянето на седалките е достатъчна много по-малка енергия, тъй като работата им се ограничава само до повърхността в близост до тях, а не отопление на цялото купе. Та има логика отоплението на седалките да може да е по-спестовно.
Още по-скъп ремонт, по-висок риск за застрахователите от зулум или случайно хвръкнали камъчета по пътя и по-скъпо каско.
Никой не е казал, че соларните елементи трябва задължително да седят оголени. Работата им няма да се влоши (а в някои разработки дори ще се подобри), ако над тях имаме допълнително защитно покритие от подходящ (прозрачен) материал, така че соларните елементи ще са толкова застрашени от външна повреда, колкото и вътрешната тапицерия на покрива е застрашена от външна повреда. Застрахователите... това е един съвсем друг клон в разговорите за електромобилите, така че ще кажа само, че там има какво да (и, вероятно, ще) се промени в резултат на по-различната употреба, която ще имат електромобилите.
Някак си, изобщо не мога да си го представя с жена и едно или две деца, колко багаж трябва да размотавам по автобуси или влакове.
Не съм семеен, но като човек, пътувал доста навремето с родителското тяло по автобуси и влакове за посещения на отдалечените роднини, и в последствие наблюдавал и други семейства по автобуси и влакове, имам някаква представа за какво става дума. И това, което съм забелязал, е, че масовият транспорт на много места по света е недостатъчно удобен, само защото не се ползва достатъчно. Там, където хората държат на него, е добре развит. Промяна в навиците на комбиниране на личния транспорт с масовия ще промени тотално нещата. И откъм удобство, и откъм по-добро разпределение на енергията.
Проблема е, че най-ефективни са литиевите акумулатори, а този метал не е много разпространен и доколкото си спомням със сигурност няма да стигне да се електрифицира напълно една средна страна...
Според проучванията, на които съм попадал, текущо известните залежи от литий биха били достатъчни за 70 години напред, ако разпространението на електромобилите продължи според планираните темпове и ако батериите не се рециклират. Много от залежите все още не са разработени, а вероятно има и неоткрити такива, и въпреки че повечето настоящо известни залежи са в Китай, не са само там, а и с рециклиране на батериите, залежите ще стигнат и за много повече, като и едва ли ще станем зависими от Китай за лития. Още повече, че разработките текат, никой не е казал, че за в бъдеще ще ползваме литий за батериите, текущо имаме никелови и оловни батерии, солената вода също е вид батерия, а кой знае още какви идеи ще щукнат на учените в близко и далечно бъдеще. Физически погледнато всичко във Вселената съдържа енергия, следователно е и депо за енергия. На нас ни остава да се научим да управляваме по-добре това разпределение на енергия в материята.
Чистата електричка, според мен ще се предпочита когато цената и стане колкото на конвенционален а-л, батерията и с поне двоен капацитет на сегашния при еднакъв обем и маса и се зарежда за не повече от 30-40 мин. при бързо зареждане, но тогава пък с какво сечение ще трябва да са кабелите, за да изсипят този ампераж в акомулаторите!!!?
Цената на електромобилите в момента без батерията е на съвсем приемливи цени (погледнете цените на Рено, или на китайската продукция). Да, батерията е много скъпа, но ако си я купиш, след това разходът ти за задвижване ще бъде 2-3лв./100км, така че в дългосрочен план цената се уравновесява. А разработките текат, така че в бъдеще животът и зарядът на батериите ще се увеличи, цените ще паднат още (те през последните години паднаха драстично), и ако сам си произвеждаш електроенергията, батерията няма да е толкова плашещ компонент, а разходът ти за задвижване ще бъде нулев.
Относно скоростта за зареждане, и в момента бързото зареждане се побира в 30-40 минути, а кабелите за целта не са с огромно сечение, като вече има реализации на бързо зареждане за 15 минути, та дори и за 5 минути. За текущите батерии бързото зареждане не е много приятно, но за батерии като
SCiB, които наскоро излязоха на пазара, това не е проблем. Да не забравяме и станциите за автоматична смяна на батериите, по-бързото разпространение на които много зависи от изказаното желание на потребителите.
Близкото бъдеще е за плугин хибридидте. Тези дето ДВГ върти генератор който зарежда батериите, а не онези хибриди които се задвижват от ДВГ и електромотори го подпомагат!
само една лека корекция - плъгин хибридите са си чисти електромобили - такива, дето се зареждат от контакта и вървят на батерии, хибрид е защото има двигател с вътрешно горене, които се използва когато батериите се изтощят.
Съгласно терминологията, която за момента взема превес, и двамата сте в грешка. Електромобилите, които притежават бензинов (може и с друго гориво) генератор, който служи само за генериране на електроенергия и не участва директно в задвижването, се наричат електромобили с удължен пробег. Технологичната разлика между plug-in хибридите и обикновените хибриди е само във възможността батерията на plug-in хибридите да се зарежда и от контакта, иначе и при двата вида хибриди и електромоторът, и ДВГ вземат директно участие в задвижването, като кой колко ще участва се определя от избрания от шофьора режим и наличността на енергия за избрания/ите двигател/и. На plug-in хибридите започнаха да слагат по-големи батерии, поради което в по-голяма степен могат да се ползват само с електрическо задвижване, отколкото обикновените хибриди. Струва ми се, че излишно много станаха комбинациите на електромотори с ДВГ, съмнявам се, че всеки от тях ще успее да избие дори първоначалната си инвестиция, но хората искат плавен преход и богат избор, и ги получават. Тези плавен преход и богатство на избора забавят в известна степен падането на някои цени, заради инвестициите, които се влагат в тях, и хората влизат в противоречие със себе си, когато заедно с това искат по-бързи иновации и падане на цените при чистите електромобили, но какво да се прави - човешка черта е често да изпада в противоречие сам със себе си.
добра идея би било двигателя/генератор да се влачи като ремарке - така в градски условия автомобилът ще е много по-ефективен.
На последно място в този ми пост, но не и по важност - отлична идея, на която съм попадал и друг път в коментар под някаква статия (макар че ставаше дума в ремаркето да има допълнителна батерия, а не генератор), но някак не разработвана за момента от производителите. Не знам защо, дали за момента те не я виждат за интересна, дали просто се нуждае от повече гласност, дали спънката е някаква в съвсем друга посока (например, че ще се изисква шофьорите да изкарат и курс за ремарке), но причината не е технологична. И, тъй като за момента виждам голям дял на хорските искания в приложените разработки, вярвам, че такъв вариант би се появил бързо, ако достатъчно хора го пожелаят. Както и за всичко друго и електромобилно, и каквото и да е било друго в заобикалящия ни свят - колкото повече хора поискат нещо, толкова по-бързо и по-лесно то става реалност