Автор Тема: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)  (Прочетена 24101 пъти)

freedj

• Напреднали
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #30 -: Jun 01, 2012, 18:58 »
Другарчета, пропускате фактора държава и държавна администрация!
Защо в този вечен спор, никой не я споменава и нея, а само работник срещу работодател!? Държавата също е страна по "сделката" между двете страни, прибира най-много и от двете страни и повече пречи на хората да си гледат същинската работа, вместо да им помага!

Факт, не го отричам. Прав си, защото в България държавата не гледа как да те подпомогне, а гледа всячески да те унищожи, особено ако си някоя малка фирма, която търси пазар за продуктите си. Но има и друг вариант, ако работодателя е коректен с работниците си, дори той да е един и да върши работата на други 4-ма, той ще има желание за работа и ще го прави по начин който ще донесе повече приходи на фирмата, но ако работодателя си е скъперник какво желание да има работника за работа, като знае, че в края на месеца така или иначе ще вземе същите пари, въпреки че е свършил двойно повече работа от миналия месец. Моето виждане е такова, ако искаш работниците ти да работят, така че да са в полза за фирмата ти ги поощрявай, добре няколко месеца може да си вътре от към пари, но след като работника ти вижда, че ти го цениш той ще работи доста по-продуктивно и накрая ще се увеличат и приходите. Може и да не съм прав, но аз така виждам нещата.
Активен

Linux is the LIFE!

Mitaka

• Гост
« Отговор #31 -: Jun 01, 2012, 19:47 »
Митак, ти като кадърен, но не оценен човек, защо не направиш собствен бизнес и да си печелиш сам, а търсиш заплатка! Търсиш спокойствието веднъж в годината да можеш да отидеш със семейството си на почивка, да се прибереш след 8 часа работа и да оставиш проблемите на работата за следващия ден, защото работното ти време е изтекло.
Аз съм се занимавал с производство(шивашко). Имахме 15 работника и го съсипахме в развода.
Ти ще дадеш ли на работник 1000 лева заплата, ако той не ти донесе на теб като работодател поне 300-500!!? Ами слагаш ли ролята на държавата в тази сметка? Ти ми носиш 2000 приход, но върху твоите 1000 чисти аз на държавата трябва да внеса към 600 под формата на осигуровки и ДОД който трябва да ти го удържа и внеса! После ти щото си много знаеш и компетентен, характерна черта на масовия българин, да разбира от всичко, па това за което е назначен, да намира само оправдание, защо не е успял да го свърши, и се почват едни коментари по форумите, че работодатела е изидник и си сменял колата, па нямал пари за заплати, но за фактора държава, той просто бил длъжен.
Ти можеш ли да си представиш какво е, идва отпускарския сезон, работниците излизат в отпуска, а ти не можеш да отидеш на починка, щото през годината това и това станало и трябва да използваш времето през което не се работи да направиш някакви освежавания и промени в работните помещения! Идват си работниците от отпуска и се възобновява работния процес, предполага се че имаш някой и друг отговорен човек, но пак не можеш да отидеш на почивка, щото в момента в който тръгнеш и телефона започва да звъни, че тука излезнало нещо, там излезнало нещо и кво да правим!!? Ти вече си пристигнал на мястото за почивка, но напрежението ти става още по-голямо, защото не знаеш как е разрешен проблема, или ако този проблем е разрешен, изникнал е друг, ти започваш да въртиш на този техник или онзи техник да отиде и да свърши работата, защото отговорния ти работник няма контакти с тях. В същото време, месечния ти цикъл от вноски по кредити, доо, наеми, заплати тиктака и на следващия ден си хавщаш пътя и викаш, да ти еба и отпуската и почивката!
Тръгваш си в 17 часа от работа и си оставяш проблемите на работата, но аз като се прибера, па и да не се прибера, на ресторант дори да отида, в главата ми почват едни сметки, че този клиент ми задържа плащане и ако му дам зор може и да го изгубя, а другия доставчик ми дава зор плащане и ако не осигуря навреме пари, ще спре да ми дава напред, а ако изтегля още кредит ще имам още разходи за по отпускането му и лихви всеки месец. В един момент от сметки умората ти надвива и си лягаш и в някои редки моменти в които нямаш чак толкоз проблеми и се отпуснеш да мислиш за други неща и почваш да се замисляш, абе аджеба, много пари изкарвам, ама 2/3 от тях трябва да ги реинвестирам, щото постоянно измислят някакви тъпи изисквания на които трябва да отговарям, а за другата 1/3, нямам време да ги похарча! Купих си много хубаво жилище, перфектно обзавеждане, хубава кола, но няма време да му се порадвам! Дали да не взема да ликвидирам всичко и да се хвана на някой работник и да си гледам спокойствието!!!? И докато се мислиш, оооп криза! Много уплашени тръгват да ликвидират и цените на машини и пр. се сринват и запяваш другата песен, чакай да поодържим кризата, да се нормализира паниката с цените и тогава! Паниката отминава, но вече има безработица голяма! Ти ще ликвидираш, но какво ще правиш после, щото новите работни места са по-малко от тези които са съкратени! До вчера ти е изглеждало, че за такъв с твоите възможности има работа и то добре заплатена, но днес е друго! Спираш да градиш бъдещи планове и викаш, ще я караме докато можем, па после ще му мислим!

Айде и друга тема за размисъл! Имаш едни 20000 спестени от заплати и е нормално да търсиш доходност от тях, освен заплатата която продължава да ти влиза. Най-ниската и безрискова доходност е на влог и всеки месец ти влизат допълнителни около 120лева доход към заплатата от нищото!
Добре де аджеба, ами аз ако имам 200000 вложени в едно производство, не е ли нормално и на мен да ми влизат поне 1200 от нищото и заплата като на добър управител на фирма, която при всички случай ще е по голяма от на другите работници и дали няма и ти на моето място да си сменяш често колите!!!? Ама пуста му българска завист! Завистта ни Митак, надделява върху всякакъв здрав разум!

Имаш избор: след като нямаш сметка да си работодател - просто спираш да бъдеш. Това е.
Ако наистина нямаш сметка - няма да работиш, нали така? А какво да кажат хората, които просто не могат да си позволят да отидат на почивка? И не, не завиждам на никой - аз получавам добра заплата. Говоря принципно! След като фирмата ти е такавв, че не може да си позволи да плати повече от 300 лева заплата - по-добре да я няма! Да, по-добре е, защото 300 лева заплата е ПОДИГРАВКА, особено за шивачи! Изгърбват ги от работа, и няма ни извънредни ни нищо... а и много шефове на такива ателиета просто не плащат и тези 300 лева.

Мен преди време един такъв собственик на интернет клуб ме прецака с едни пари... е, пратих му ГДБОП да му проверят софтуера. Резулата - осъдиха го (условно), взеха му 10-тина компютъра, и плати доста солена глоба. Тоя пед_раз дали следващия път ще си помисли, че може да не изплати заплатата на някй? А да,  в резултат на тази проверка просто фалира. Да му е честито, аз го предупредих какво ще му се случи, ако не си плати това, което съм си изработил - аз не исках нищо повече!
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #32 -: Jun 01, 2012, 19:52 »
Другарчета, пропускате фактора държава и държавна администрация!
Защо в този вечен спор, никой не я споменава и нея, а само работник срещу работодател!? Държавата също е страна по "сделката" между двете страни, прибира най-много и от двете страни и повече пречи на хората да си гледат същинската работа, вместо да им помага!

Факт, не го отричам. Прав си, защото в България държавата не гледа как да те подпомогне, а гледа всячески да те унищожи, особено ако си някоя малка фирма, която търси пазар за продуктите си. Но има и друг вариант, ако работодателя е коректен с работниците си, дори той да е един и да върши работата на други 4-ма, той ще има желание за работа и ще го прави по начин който ще донесе повече приходи на фирмата, но ако работодателя си е скъперник какво желание да има работника за работа, като знае, че в края на месеца така или иначе ще вземе същите пари, въпреки че е свършил двойно повече работа от миналия месец. Моето виждане е такова, ако искаш работниците ти да работят, така че да са в полза за фирмата ти ги поощрявай, добре няколко месеца може да си вътре от към пари, но след като работника ти вижда, че ти го цениш той ще работи доста по-продуктивно и накрая ще се увеличат и приходите. Може и да не съм прав, но аз така виждам нещата.

Напълно съм съгласен с това мнение!
Ако един човек се чувства оценен - той се раздава много повече!
Пример: ако например взимам 3000 лева заплата, ще ми пука много повече за работата ми, отколкото ако взимам 300 :) Едно е да изгубиш работа за 3000, друго е - за 300, нали така?
Активен

vox

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: HP-UX, Solaris, AIX
  • Window Manager: console only
  • #!/bin/ksh
    • Профил
« Отговор #33 -: Jun 01, 2012, 20:07 »
+1 за Mitaka
Активен

No Windows, no Gates only apache inside

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #34 -: Jun 01, 2012, 21:12 »
Митак, ти като кадърен, но не оценен човек, защо не направиш собствен бизнес и да си печелиш сам, а търсиш заплатка! Търсиш спокойствието веднъж в годината да можеш да отидеш със семейството си на почивка, да се прибереш след 8 часа работа и да оставиш проблемите на работата за следващия ден, защото работното ти време е изтекло.
Аз съм се занимавал с производство(шивашко). Имахме 15 работника и го съсипахме в развода.
Ти ще дадеш ли на работник 1000 лева заплата, ако той не ти донесе на теб като работодател поне 300-500!!? Ами слагаш ли ролята на държавата в тази сметка? Ти ми носиш 2000 приход, но върху твоите 1000 чисти аз на държавата трябва да внеса към 600 под формата на осигуровки и ДОД който трябва да ти го удържа и внеса! После ти щото си много знаеш и компетентен, характерна черта на масовия българин, да разбира от всичко, па това за което е назначен, да намира само оправдание, защо не е успял да го свърши, и се почват едни коментари по форумите, че работодатела е изидник и си сменял колата, па нямал пари за заплати, но за фактора държава, той просто бил длъжен.
Ти можеш ли да си представиш какво е, идва отпускарския сезон, работниците излизат в отпуска, а ти не можеш да отидеш на починка, щото през годината това и това станало и трябва да използваш времето през което не се работи да направиш някакви освежавания и промени в работните помещения! Идват си работниците от отпуска и се възобновява работния процес, предполага се че имаш някой и друг отговорен човек, но пак не можеш да отидеш на почивка, щото в момента в който тръгнеш и телефона започва да звъни, че тука излезнало нещо, там излезнало нещо и кво да правим!!? Ти вече си пристигнал на мястото за почивка, но напрежението ти става още по-голямо, защото не знаеш как е разрешен проблема, или ако този проблем е разрешен, изникнал е друг, ти започваш да въртиш на този техник или онзи техник да отиде и да свърши работата, защото отговорния ти работник няма контакти с тях. В същото време, месечния ти цикъл от вноски по кредити, доо, наеми, заплати тиктака и на следващия ден си хавщаш пътя и викаш, да ти еба и отпуската и почивката!
Тръгваш си в 17 часа от работа и си оставяш проблемите на работата, но аз като се прибера, па и да не се прибера, на ресторант дори да отида, в главата ми почват едни сметки, че този клиент ми задържа плащане и ако му дам зор може и да го изгубя, а другия доставчик ми дава зор плащане и ако не осигуря навреме пари, ще спре да ми дава напред, а ако изтегля още кредит ще имам още разходи за по отпускането му и лихви всеки месец. В един момент от сметки умората ти надвива и си лягаш и в някои редки моменти в които нямаш чак толкоз проблеми и се отпуснеш да мислиш за други неща и почваш да се замисляш, абе аджеба, много пари изкарвам, ама 2/3 от тях трябва да ги реинвестирам, щото постоянно измислят някакви тъпи изисквания на които трябва да отговарям, а за другата 1/3, нямам време да ги похарча! Купих си много хубаво жилище, перфектно обзавеждане, хубава кола, но няма време да му се порадвам! Дали да не взема да ликвидирам всичко и да се хвана на някой работник и да си гледам спокойствието!!!? И докато се мислиш, оооп криза! Много уплашени тръгват да ликвидират и цените на машини и пр. се сринват и запяваш другата песен, чакай да поодържим кризата, да се нормализира паниката с цените и тогава! Паниката отминава, но вече има безработица голяма! Ти ще ликвидираш, но какво ще правиш после, щото новите работни места са по-малко от тези които са съкратени! До вчера ти е изглеждало, че за такъв с твоите възможности има работа и то добре заплатена, но днес е друго! Спираш да градиш бъдещи планове и викаш, ще я караме докато можем, па после ще му мислим!

Айде и друга тема за размисъл! Имаш едни 20000 спестени от заплати и е нормално да търсиш доходност от тях, освен заплатата която продължава да ти влиза. Най-ниската и безрискова доходност е на влог и всеки месец ти влизат допълнителни около 120лева доход към заплатата от нищото!
Добре де аджеба, ами аз ако имам 200000 вложени в едно производство, не е ли нормално и на мен да ми влизат поне 1200 от нищото и заплата като на добър управител на фирма, която при всички случай ще е по голяма от на другите работници и дали няма и ти на моето място да си сменяш често колите!!!? Ама пуста му българска завист! Завистта ни Митак, надделява върху всякакъв здрав разум!

Имаш избор: след като нямаш сметка да си работодател - просто спираш да бъдеш. Това е.
Ако наистина нямаш сметка - няма да работиш, нали така? А какво да кажат хората, които просто не могат да си позволят да отидат на почивка? И не, не завиждам на никой - аз получавам добра заплата. Говоря принципно! След като фирмата ти е такавв, че не може да си позволи да плати повече от 300 лева заплата - по-добре да я няма! Да, по-добре е, защото 300 лева заплата е ПОДИГРАВКА, особено за шивачи! Изгърбват ги от работа, и няма ни извънредни ни нищо... а и много шефове на такива ателиета просто не плащат и тези 300 лева.

Мен преди време един такъв собственик на интернет клуб ме прецака с едни пари... е, пратих му ГДБОП да му проверят софтуера. Резулата - осъдиха го (условно), взеха му 10-тина компютъра, и плати доста солена глоба. Тоя пед_раз дали следващия път ще си помисли, че може да не изплати заплатата на някй? А да,  в резултат на тази проверка просто фалира. Да му е честито, аз го предупредих какво ще му се случи, ако не си плати това, което съм си изработил - аз не исках нищо повече!

Първо да помоля за извинение за острия ми тон на моменти, но нямам нищо лично в него, а просто се разпалвам малко повече в такива теми!

Та, работодател бях 10 години до преди 6 месеца преди да гръмне ипотечната криза през 2008-ма година!
От тогава също не съм работник на никой, но по горе изброените причини, не желая да бъда създавам бизнес в който да съм отново работодател!
От тогава се занимавам с разни дребни нещица които ми носят 400-500 лева на месец средногодишна база с които дори и за такъв като мен, без жена, деца и кредит не стигат, много трудно стигат! Оглеждах се за постоянна работа някъде пак заради гореизброените причини, а не че нямам пари да започна собствен бизнес, но как да започна на стартово 400-500 лева и да бачкам 22 работни дни по 8 часа, като сега ги вземам толкоз за реално свършена работа 2 часа месечно, а ако започна постоянна работа, я ми вдигнат, я не, но сегашното със сигурност ще трябва да го зарежа, а сегашното е с периспектива за развитие.
И тъй като съм се убедил от личен опит, че и всяко хоби, стане ли ти професионално задължение, престава да бъде хоби и гледам на всякаква работа като на работа която просто трябва да се върши!
Започнах увлечението си по Линукс от любопитство, но видях големи периспективи за бранша който най-много го разбирам и покрай него се изхранвам, като открехвам бившите си колеги за нови неща или им върша разни услуги.
То добре, но умния колкото повече научава, разбира, колко още много не знае и има да учи, а простия всичко знае и разбира :D .
От 2 години използвам всичкото си свободно време в ровене по форуми, четене по блогове и опити с виртуалки, за да мога да предложа на бившите си колеги повече работи, а то кво стана? От многото експерименти с виртуалки, взех, че научих повече за виртуализациите и взех да мисля за съвсем други работи, но на 43 години и без англииски, доста трудно се научават нови работи, особено в тази сфера, дето англииския е задължителен и като попиташ нещо ти дадат линк на англииски, щото е нормално да го знаеш, след като се интересуваш от такива неща.

Та, тази горната поговорка за умния и глупавия не съм я измислил аз и сигурно няма човек тука който не я е чувал и аз не се отъждествявам с умния, но ти не изпадай в положението на глупавия който разбира от работата на работодателите повече от тях, но не прави собствен бизнес, а търси работа на заплатка!
Повярвай ми, почти всеки ден се срещам с бивши колеги, кой производител, кой търговец на дребно, на едро и съвсем нямам желание да съм в тяхното положение!
А това, че си пратил на някой ГДБОП и си си отмъстил по този начин, не се гордей, защото, аз не бих те наел на работа, ако знам преди това, че си направи нещо подобно, а ако го науча в последствие, със сигурност ще предприема мерки, ако си към момента незаменим да дам на друг работник предимство и в последствие да търся начин да се оттърва от теб! И съм сигурен, че и други работодятели ще направят същото!
Ако беше му беше пратил Инспекция по труда щеше да е нормално и дори би имал авторитет, че си знаеш правата и аз на такива дето си знаят правата, но се ослушват за задълженията си, много бързо се разбирам като ги попитам "и как така научи само правата си, а другата част я пропусна" "хайде иди научи и другата част и после ще говорим, едва-две страници са"? Щото и аз съм го чел и КТ и много добре го познавах ;) .
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #35 -: Jun 01, 2012, 21:28 »

А това, че си пратил на някой ГДБОП и си си отмъстил по този начин, не се гордей, защото, аз не бих те наел на работа, ако знам преди това, че си направи нещо подобно, а ако го науча в последствие, със сигурност ще предприема мерки, ако си към момента незаменим да дам на друг работник предимство и в последствие да търся начин да се оттърва от теб! И съм сигурен, че и други работодятели ще направят същото!
Ако беше му беше пратил Инспекция по труда щеше да е нормално и дори би имал авторитет, че си знаеш правата и аз на такива дето си знаят правата, но се ослушват за задълженията си, много бързо се разбирам като ги попитам "и как така научи само правата си, а другата част я пропусна" "хайде иди научи и другата част и после ще говорим, едва-две страници са"? Щото и аз съм го чел и КТ и много добре го познавах ;) .

Сега... аз опитах като човек - отивам, казвам му - виж сега, аз тези пари съм си ги ИЗРАБОТИЛ. Оня ми вика - ако искаш се оплачи на арменския поп :) Малко се изживяваше като мутра... е, оплаках се на друг. Получи си го.
Не ми стана ясно - какво те бърка, че съм подал сигнал за нарушаване на закона от даден човек, било то и бившия ми работодател, който ми дължи пари? Защото си беше точно така - аз, като един съвестен гражданин казах - вижте, еди кой си има Х на брой компютъра, пълни с нелицензиран софтуер.

Защо се притесняваш от това, и защо би освободил човек, който е подал сигнал за явно нарушение на закона? Ако при теб всичко е наред - защо това изобщо ти прави впечатление?
А такива, дето според тях работника им има САМО задължения са ми ясни.

От мен се иска да върша това, за което съм нает и което ми го пише в длъжностната харакеристика, а не 1024 други неща, както е по принцип :) А от работодателя се очаква да ми осигури нормални условия за работа (разбирай в моя случай - компютър/трхника, служебен телефон, чисто и климатизирано работно място). Така е по всички цивилизовани държави! Така трябва да е и тук! А не само защото той ми плаща заплатата да си мисли, че съм длъжен едва ли не /с извинение/ да му бърша г-за!

Пак казвам - в момента аз проблеми нямам. Говоря изцяло по принцип!
И да, споделял съм с настоящите си работодатели, че съм пращал ГДБОП при оня. Още не са ме уволнили :) Но... настоящият ми работодател не е като ония сметкаджия - завлече няколко човека с по 1 заплата... чудно ми е как не го пребиха.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #36 -: Jun 01, 2012, 21:33 »
Вижте какво, монетата винаги има две страни.

Абсолютно глупаво е да нареждате работодателите за всичките проблеми в тази държава, все едно служителите им са цвете. Изходът бил аерогара София, нека да видим колко процента от близо 1 милион емигранти в последните 10 години са цъфнали и вързали и колко от тях се скъсват да сменят пелени и да берат портокали, често с претенциите си за образователен ценз.

Не искам да ме разбирате погрешно, аз примерно никога не съм имал работодател, от който да съм бил 100% доволен - винаги има някакви проблеми, дали от големия шеф, дали от мидъл мениджмънта, дали от обективната пазарна ситуация, дали от сбъркани процеси и сбъркани клиенти, никога няма пълно щастие.

От друга страна, имам наблюдения и от обратната страна. Понякога водя техническата част от интервюта за работата и съм се нагледал на хора с претенции надвишаващи възможностите им. До мен стои румънец, а в нашата фирма има вече доста румънци и македонци, защото е трудно да се намерят качествени кадри дори в тази криза, което е странно, но факт.

На старата ми работа напуснаха двама линукс админи поради различни причини в един момент и на колегата дето остана там му се сговни света с всичките тъпотии на главата. Познай колко време търсеха хора и дори сега намериха само един качествен админ. Да кажеш че не предлагат добри пари - не, твърде вероятно над 2000 лева месечно. Да кажеш че искат покрай това да правиш ел инсталации и да окабеляваш - не. И определено не се изисква да пишеш PHP скриптове или C++ код. Да кажеш че ги скъсват от извънреден труд - не, освен това овъртайма се заплаща коректно. Да не говорим че има бонуси. От хората се изисква просто да могат да администрират RHEL системи, да се оправят с малко по-сложни apache/bind/etc конфигурации, пожелателно да имат малко опит с Oracle. Всичко останало - drbd, RHCS, SAN-ове, bonding-и, VLAN конфигурации се научаваш впоследствие с работата. И не можаха да намерят хора сума ти време. Не мога да разбера как от толкова много хора с претенции, оплакващи се че ги недооценяват на работа, така и не се намериха хора, които да вършат тази работа толкова време.

Но предполагам всичко това е както с плюването на политиците - много са лоши, много са гадни, само че никой не иска да стопли, че преди да станат политици са били същите обикновени пе****си, не са ги стоварили с парашут отнякъде да правят глупости. Още по-малко пък че не са ги избирали марсианци в крайна сметка.
« Последна редакция: Jun 01, 2012, 21:37 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Mitaka

• Гост
« Отговор #37 -: Jun 01, 2012, 21:46 »
И аз съм работил във фирма, в която си знаех задълженията, а те бяха - да поддържам сървърите и мрежата и нищо повече. За окабеляването си имаше хора, които го правиха, и аз бах точно сисадмин, който знае какво се иска от него! Напуснах поради причини, които няма да коментирам тук, но не съм се карал с никой, напротив - още държа връзка и с ръководството на фирмата, и с бившите колеги - изключително готини хора!
RHEL, виртуализации, SAN-ове и т.н ми тровят живота в момента, на друго място :)

Но съм попадал и на места, където от мен се е очаквало абсолютно всичко!
Дори ми е задаван въпроса - къде има тоалетна хартия :)

Та, в момента съм що-годе доволен, вярно е, че винаги има какво повече да се желае... но се правят компромиси от двете страни, и всичко е ОК. Ако една от страните почне да се дърпа - тогава не е ОК...
В момента компромиса от моя страна, и страна на колегите-админи е именно, че сами си окабеляваме и правим ел. инсталациите, аз пиша малко на C/PHP и т.н., но това е компромиса от наша страна. Поради тези причини се очаква понякога и компромис от страна на работодателя, който получаваме - например, работното ми време е до 18:00. Но ако в 16:30 се почувствам изморен, просто казвам - така и така, изморен съм, искам да си ходя. И до сега не са ми казали - не, не може.
Ако ми го бяха казали... щях да не мога да окабелявам, и да правя ел. инсталации. Въпреки, че при една евентуална проверка ще си го отнесе работодателя най-вече - нито аз, нито някой от колегите ми има квалификация да прави ел. инсталации, и те съотвено нямат абсолютно никаква документация :)
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #38 -: Jun 01, 2012, 21:49 »
От друга страна, имам наблюдения и от обратната страна. Понякога водя техническата част от интервюта за работата и съм се нагледал на хора с претенции надвишаващи възможностите им. До мен стои румънец, а в нашата фирма има вече доста румънци и македонци, защото е трудно да се намерят качествени кадри дори в тази криза, което е странно, но факт.

О, това съм го изпитал :) Получавам CV с текст приблизително "Мога да карам мотокар и електрокар. До сега не съм работил на компютър, ама много искам да се науча"...

Или върха на сладоледа беше:
"ЗавАршил сАм средно образУвание. ТАрся си някаква работа".

Да не говорим за качените пиянски снимки към CV-тата, които никой не е искал (все пак, търсихме админ, а не фотомодел).

Изобщо, има такива бисери... че да паднеш от смях.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #39 -: Jun 01, 2012, 22:03 »
Е, при нас такива неща не са се случвали. Сега да си призная, случвало се е да идват и хора, които са се занимавали доста повече от мен и в такива случаи се чувствам меко казано странно :)

Обаче има и разни образи...не могат да разпишат 20 реда код на лист защото нямало google. Също така видях вероятно най-гениалното решение на нещо елементарно като вдигането на определен бит в int променлива - с един цикъл, на всяка итерация shift-ва оригиналната стойност с (sizeof(int)-нещо) бита надясно, слага една маска и резултата (или 1, в зависимост от позицията) се OR-ва с друга,  int променлива-резултат, която с всяка итерация се shift-ва с един бит наляво. Ако някой ме беше накарал как да го измисля да стане по-бавно, нямаше да измисля това...но пък беше коректно решение, не може да се отрече :)
« Последна редакция: Jun 01, 2012, 22:08 от gat3way »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #40 -: Jun 01, 2012, 22:08 »
Аз пък по онова време, съм получавал СВ за обява за офис асистент и оперативен счетоводител с единственото изискване, завършено средно или икономическо образование на латиница и директно в коша :D !
Активен

freedj

• Напреднали
  • Публикации: 204
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Server
    • Профил
« Отговор #41 -: Jun 01, 2012, 22:53 »
@gat3way нито аз нито Mitaka мрънкаме за нещо. И аз съм доволен от моята работа и работя с удоволствие, не съм седнал да броя минутите и като стане точно 18:00 и да ставам и да си отивам. Има ли работа не ми пречи и до 22 да остана, стига след това да си е заслужавала работата, както казва моя шеф "Правете каквото смятате за добре, но гледайте от него да има полза" . За момента аз освен със системната администрация се занимавам и с програмиране(PHP), но не се оплаквам, доволен съм от работата си и точно защото съм доволен и ми харесва това което работя, не мисля да се насочвам към нещо друго. Заплащането си е добро, отношението е коректно и колектива е добър.

Като цяло в темата се говори за положението в момента в повечето фирми, това че ние сме намерили това което търсим, не значи, че другите са го намерили. Имам много познати в тази сфера и повечето през 4-5 месеца напускат различни работодатели точно поради причината, че шефовете им не са коректни и се отнасят с тях все едно те са никой е шефовете им са "голямата работа" . Но пък имам и такива, както каза по-горе някой от колегите, които си мислят, че знаят всичко и вече са голямата работа, такива хора никога не могат да намерят работата която търсят, просто защото тя НЕ съществува, поне представена така както те си мислят.
Активен

Linux is the LIFE!

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #42 -: Jun 02, 2012, 00:05 »
Несъмнено има много лоши работни места, но трудовият пазар в крайна сметка не е някакво ужасно изключение от който и да било пазар, имам предвид всичко е въпрос на търсене и предлагане. Примерно образованието е скапано и няма как да ти гарантира постъпването на "свястна" работа. Коригиращият фактор е пазара на труда. Компаниите обикновено дават далеч по-голяма тежест на опита, в сравнение с образованието. В този ред на мисли трябва да се започне отнякъде.

Виж, ако търпиш простотията години наред  поради някаква криворазбрана лоялност, такива хора по-добре да си направят харакири.
Активен

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #43 -: Jun 02, 2012, 10:17 »
Ако един човек се чувства оценен - той се раздава много повече!
Пример: ако например взимам 3000 лева заплата, ще ми пука много повече за работата ми, отколкото ако взимам 300 :) Едно е да изгубиш работа за 3000, друго е - за 300, нали така?
Зависи от човека. Не се сещам Марк Твен ли беше или Джек Лондон, но си е градил комуна и се отнасял с работниците като човек, но го провалили. Не ми се рови сега.
Гледам мнозинството си админстват сладко-сладко. Ето част от една реална оферта на запад за уебразработчик:
We seek a person who wants to start or continue a career in web programming, Internet and passion for programming.

Under the supervision of Chief Technical Officer (CTO), the functions
perform are:
 - Programming of new features and sections.
 - Updating and optimizing existing features and sections.

If you like learning new things every day, you are subscribed to multiple websites and blogs about programming, I like to experiment with new technologies and are able to solve problems that have not faced before, this is your place.

Minimum requirements:
- Understanding of object oriented programming.
 - Experience with MVC frameworks.
 - High level of knowledge of html, css and javascript.
 - Experience with any relational database (Oracle, Postgres, MySQL, SQLServer, Sqlite).
 - Experience with version control systems.
 - Experience refactoring code.
 - Criteria and good programming practices.
 - Strong analytical and problem solving.
 - Ability to plan work, set deadlines and execute as planned.
 - Management of environments Linux / BSD.
 - Understand and know error trace debugging complex.
 - Professional dynamic, restless and open to change.
 - Medium Level of English.

Pluses:
 - Experience in web projects and / or start-ups.
 - Knowledge of SEO, accessibility, usability and standardization.
 - Sense of responsibility and ability to work methodically.
 - High knowledge of PHP.
 - High knowledge of MySQL, ability to optimize queries.
 - Experience with the symfony framework for PHP.
 - Experience using Git.
 - High knowledge of JQuery.
 - Good knowledge of Debian.
 - Knowledge of Nginx.
 - Knowledge of Exim.
 - Knowledge of Python.
 - Server management with Puppet.
 - Good Tennis player :)
Заплащане от 1500 до 2300 евро бруто.

От друга обява:
As a Web Designer / Front-End Web Developer, you will design and build unique and innovative front-end user interfaces for websites and web applications. You will also have a hand in print based design work in order to support the marketing for our client.

We are offering this vacancy to graduates or experienced developers with a strong portfolio of work (please attach a link to an online portfolio or include examples of your work).
What is your experience/ background:

To be considered for this exciting role, you must have experience of using the following:

- XHTML and HTML5
- CSS3
- Javascript, jQuery & AJAX
- Adobe Creative Suite, including Illustrator and InDesign as well as Photoshop or Fireworks
- The ideal Web Designer / Front-End Web Developer will have experience or knowledge of user interfaces (UI / UX) and content management systems.
- You will also have great PHP knowledge and be able to design and program Facebook Apps.
- MySQL skills are valuable, however this is by no means essential.
- Exceptional communication and interpersonal skills.
- You know the Spanish Market and the country traditions and idiosyncrasy.
- English languages is a must.

It would be also interesting and a great plus if you have knowledge of Social Media Marketing and E-commerce!!!

What you will get

You will work as part of an ambitious team of skilled developers, as well as alongside the Managing Director and external clients. Using your dynamic approach and thorough attention to detail, you`ll produce work which is eye catching and provides users with an exceptional journey and experience.

Offering the chance to take immediate responsibility, work with top-rate equipment and cutting-edge technology; don`t miss this opening to make a valued contribution to a friendly and progressive company.

To apply for the role of Web Designer / Front-End Web Developer don`t hesitate to send us your CV!
Пари не се споменават.
Колко са навити на такива обяви?
А какви ужасии съм срещал просто да го заболи човек главата. А пък ако като погледне предлаганите пари, направо да ляга и да умира!

Трета обява:

We are looking for highly motivated and skilled candidates who are available immediately to join us as a Test Consultant. We have a number of roles and are therefore looking to recruit consultants with experience. You must have good understanding of English.
It may at times be required to be on-site at our client’s offices throughout Europe.

Tasks:

Test engineer:
Requirement analysis, test design, test execution, etc...

Test consultant:
Maintain project relations, test improvement, etc...

Benefits:

Additionally, some of the benefits of working for us are:
- English lessons
- Subsidised health insurance for you, your spouse and children
- Professional certification
- Flexible working hours

MANDATORY requirements:

- English: Conversation level
- Willing to travel

- Knowledge of automation testing tools, e.g. QTP, Selenium
- Knowledge of SQL, XML
- Knowledge of test management testing tools, e.g. Test director / Fitnesse- Multimedia and/or Telecommunications knowledge
- Knowledge of ISQTB, T-Map or equivalent
- Knowledge of QA and software development processes

DESIRED requirements:

- Exposure to Agile methods, e.g. SCRUM / Kanban
- Exposure to CRM`s
- Exposure to performance testing tools, e.g. Rational / Loadrunner
- Exposure to Java, XSL, XSLT, JSF, EJB, SOAP
- Exposure to Subversion, VMWare
- Exposure to JBehave, Cucumber and Behat
Пари - от 1250 до 3000 месечно бруто.
« Последна редакция: Jun 02, 2012, 10:35 от nekoysi »
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #44 -: Jun 02, 2012, 14:59 »
Като станат наемите на жилищата и на производственни и други постройки като в европа, тогава, не само на администраторите, а и на всички други заплатите ще станат европейски!
Онзи с кафенето като вземе да плаща европейски цени на наема, няма как и кафето да не го продава на европейски цени, другия с магазина и ресторанта също, този дето живее в софия също европейски наем за квартира и с европейски разходи и няма как и да не е с европейски приходи, но за сега реалностите са, който иска европейска заплата, да ходи да работи в европа или да си търси работа като фриленсър, щом е толкоз кадърен и да бачка на световни цени, а да си живее по български.
Аз лично, имам такъв приятел, съученик от основното. Завърши икономически институт с икономическа специалност, но си му бяха увлечение компютрите и програмирането и започна да бачка като фрииленсър по разни проекти на С и вече над 10 години е в щатите със зелена карта.
Имам и роднина който завърши образование в САЩ, започна още като студент с разни уеб работи и сега работи само за американски клиенти по амеликански цени, 2-3 месеца в годината изкарва там, а офиса с няколко програмисти му е в София и плаща български цени!
Стига сте мрънкали и гледали в канчето на другия, а като не сте доволни, не сте шивачки които не могат да избират по-далече от мястото където живеят, а търсете реализация на световния пазар на труда! Европейски заплати с български манталитет няма да се намерят. 
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
System administrators
Търсене
Vasil_K 0 2081 Последна публикация Mar 26, 2007, 18:47
от Vasil_K
System administrators
Търсене
Vasil_K 0 1804 Последна публикация Jun 15, 2007, 17:41
от Vasil_K
System administrators