Автор Тема: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)  (Прочетена 24113 пъти)

Mitaka

• Гост
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #45 -: Jun 02, 2012, 15:26 »
Аз мисля, че цените са достатъчно европейски, че и повече :)
Плащаме европейски цени за горивата, че дори и повече!
Цените на хранителните стоки са едни от най-високите в Европа;
Цените на услугите са си европейски;
Цените в повечето по-хубави заведения и ресторанти са си напълно европейски;
Цените на почивките и хотелите са си европейски;
Тока си е напълно европейски, че и по-скъп;
Един апартамент в центъра на София струва колкото апартамент в Ню Йорк или къща във Флорида;
(Да, една къща с басейн във Флорида струваше около 150.000 $ - купи си я мой близък, с ипотека разбира се).

Какъв български мантлитет ми говориш?
Май първо работодателите трябва да станат по-европейци, а не да се държат с хората все едно някой им е длъжен... и да ми минават с номера "ти не може да чакаш само заплатата, трябва и ти да правиш нещо за тази фирма" и това при въпрос - дали съботата ще ми се заплати както е по закон като извънреден труд. Това дали биха ти го казали някъде в Европа.. или по белия свят?
Само тук може да се случи някой измекяр да ти дава около 4-5% от една нормална европейск заплата, и да е с убеждението, че си му длъжен... няма съота, няма неделя, няма празници - и естествено, това не се заплаща, защото трябвало да мислиш за фирмата :)
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #46 -: Jun 02, 2012, 16:35 »
Хайде от мен две информации за размишление. Преводът е с гугл транслатор ( и е отвратителен), но не ми се допревежда, ще хвана по-добре да дослушам някой урок които отлагам няколко седмици.

Цитат
В наше време, много в обществото на базата на пари. Как да преподава икономика - парите са еквивалент на труда, помагат на хората да търгуват с техните стоки и услуги помежду си. Да, наистина е така - появата на парите е опростена много от трудностите на бартер.
Например, ако сте в една ера на бартер отглеждах домати, и изведнъж решава да си купи кола, продавача на автомобила няма да приемат промяната. Какво би след това с този превоз на бързо развалящи се зеленчуци? Парите направи възможно да се натрупват големи количества покупки, да ги съхранява, да ги обменят за стоки и услуги, независимо от жизнените интереси на "партньор в сделката."

С течение на времето, тази гледна точка на парите е направена единствено и абсолютно обмен на стоки и услуги се основава единствено на пари, но бартер е почти отиде. Въпреки това, не по-рано да го отказва? Да, разбира се, е трудно да се отплати на капитана на кораба за пътешествия кисели краставички от градината си за отиване и връщане, или да обменят своите умения в областта на хляб инженер на вътрешните работи от фурната (както можете да си представите?). Но голяма част от което имаме нужда всеки ден - то е естествено да бъдат обменени.

Някой знае ли как да се направи някои добри "домашни" случаи - например, за ремонт на изхода, да шофират, да шият и плетат, да се групират мебели, помагат на децата да се извлекат поуки, и така нататък. И да направи това един за друг, не е толкова нужда от пари, най-важното за хората, да се намери някой, който може да им помогне и му помогна да се отговори, когато е необходимо. И такъв бартер е невъзможно да се налагат данъци, да изискват такса за лицензия - тя веднага се елиминира намесата на много от днешните "финансови паразити", които искате да вземете парче от нечий труд.

Хайдемари Shvermer, 69-годишният жител на Германия, е отказал да използва парите, преди 15 години и организира бартерна магазин, където всеки може да се обменят елементи и умения с другите. Първо, зачената в се третират като изрод. Но с течение на времето, движението му е набира популярност, в действителност, показвайки - много може да се направи без пари.

Хайдемари невероятна история започва преди 22 години, когато една стара гимназиален учител поиска развод и се премества в град Дортмунд, заедно с двете си деца. Един от най-силните сътресения, след като Хайдемари пристигна в Дортмунд, е огромния брой бездомни хора. Тя винаги е вярвал, че бездомните не се нуждаят от пари, че обществото ги приема обратно, те само се нуждаят от шанс да стане полезен. Така тя отвори магазин за обмен на нещата, наричайки го GiB и Nimm ("дойде и да го вземе"). Нейният магазин е място, където всеки може да му е необходимо нещо, като няма пари с него. Стари дрехи могат да бъдат заменяни за кухненските уреди и услуги автомобил ремонт може да се обменя, да речем, ВиК на работни места. Идеята не е твърде привлече бездомни Дортмунд. Вместо това, в магазина, без никакви пари се е превърнал в място за поклонение на пенсионерите и безработните, които са приели да им стари неща и умения, които искат да получат неща, които те трябва да се замени или услуга. С течение на времето, в магазина бартер GIB и Nimm Дортмунд се превърна в явление, което накара собственика му да си задават въпроси за смисъла на живота.
Хайдемари започва да се осъзнае, че много неща, които са живели в продължение на много години, в действителност, това не е необходимо. Поради това, жената реши да не придобива нови неща. После осъзнах, колко нещастни е така, защото на неговата работа, както и идентифициране на връзка между работата и болки в гърба, тя решава да се преквалифицират в съдомиялна машина. Това предизвика много на изненада, но този ход е само началото. През 1996 г. тя реши да даде пари на всички.

По времето, когато децата се отглеждат и Хайдемари в състояние да продаде апартамент в Дортмунд, за да живее, както тя иска: обмен на всички, че тя иска нещата и услуги.
Май 1, 1996 г. един успешен и богат 54-година-стар жител на Дортмунд, учител и психотерапевт по професия, елиминира своя банкова сметка, пари и имущество разпределени на нуждаещите се и лявата дома на "свободно плаващ" с един куфар, който постави след няколко лични предмети и фотографии . Тя е била първоначално планирано да се проведе без кесия и банкова сметка една година, но опитът беше толкова успешна, че Хайдемари решил никога да не се върнете към предишния "нормален" живот.
Оттогава тя пътува из Европа, движейки се от място на място, пише книги, лекции, говори с всички за своя опит, и за всичко, което трябва да изплати живота си на работа, "бартерни." За покрив над главата си, тя се отплаща работата във фермата, храната прави, прави почистване в супермаркети, фризьорски салон плаща vygulivaya техните кучета, или предоставяне на други необходими услуги за тях - и така Когато един европейски университет или обединение покани да говорим за уникалния си опит, заедно с покана да я изпрати на билети за транспорта. Тя също получава облекло в бартер - в действителност, с организацията на бартерна клуб в родния си град Дортмунд, всичко е започнало: гледа как да се развива тази социална инициатива, Хайдемари осъзнах, че той би могъл да живее без никакви пари.

Правителството изброява месечна пенсия на Хайдемари 800 евро, тъй като бивш учител, но, пенсиониран разпределя пари на непознати и познати, които се нуждаят от тях повече от нея. Такса, получена от издател за първата си книга, Shvermer разпределени на нуждаещите се. Единствената застраховка в случай на извънредна ситуация, която се позволи на тази смела дама - 200 евро законопроект, който тя държи в чантата си. Според до Госпожа Shvermer, за всичките 15 години тя никога не се появи нужда от пари.

Кореспондентът на "Kalkalist" Itai Lahat героинята в град Хамелн, където прекарва миналото лято работи върху новата си книга и привлича хора в тяхната "вяра". Журналистът е бил убеден, че под маската на Хайдемари няма нищо дори бегло напомня на бездомността и бедността: здрав, елегантен и добре поддържан жена с постоянна усмивка на лицето му. Тя не се тревожи за нищо и не се страхува от нищо: една репортер на въпрос, как тя ще отговарят старост няма спестявания и застрахователни, Shvermer каза, че той се надява да остане във форма до края на живота си, но ако силите направих го напусне, и ще бъде трудно пътуват от място на място, той ще бъде в състояние да получи убежище от двете им деца, които като майка си, и зачита своите виждания. , Като всички останали деца, една жена ще да платят за подслон с тяхната работа.

Какво е значението на този радикален експеримент върху себе си? Хайдемари обяснява, че тя винаги е измъчван от въпроса: защо в съвременното общество, парите, започва да играе роля като основна мярка за всички други стойности? Защо парите мярка на човешкото достойнство и самият живот? Една жена се вижда много добре, колко пари икономика е създала, колко голям е неговият творчески потенциал, и вярва, че всички трябва да дават пари, за да направят същото. Въпреки това, на Хайдемари убедени, че опитът на живот без пари, временно връщане към бартерна може да се разшири съзнанието на хората, да ги освободи от ирационални страхове и дълбоко деформация на системата от ценности, които са натрупани в дълбините на модерната капиталистическа цивилизация.

Преди четири години, "Дойче веле" Хайдемари говори за европейска "странност" ексцентричен ексцентричен, който открил странен лек за скука. Но с началото на финансовата криза в Европа и нарастващото движение на социален протест в Хайдемари увеличаване на броя на заинтересованите ученици и последователи, които са готови да "разширяване на съзнанието", като временно от пари.

Хайдемари казва, че тя се чувства по-щастливи и по-здрави от всякога. Всичките си вещи се вписват в един куфар и раница, в допълнение към това, тя има спестявания за извънредни ситуации в размер на 200 евро. В допълнение към тези спестявания, Хайдемари нищо, дори и здравно осигуряване. Тя не искаше да бъде обвинен в кражба на пари от държавата, така че се разчита на самолечение правомощия, когато той се чувства признаци на предстоящо заболяване.

Цитат
Може да наеме 12 души, с заплата от € 760 в ръцете си, но няма да го направя. Нека ви обясня защо.

Може да работите по моята компания, ангажирани в доставчици на услуги, в красив офис. Това не е телемаркетинг, а не, измама. Ще го направиш сериозна работа, която изисква умения, 8 часа на ден, пет дни в седмицата. Аз ще ви отнеме, за да работят легално, бих плащат данъците си. Мога да дам тази работа дузина хора, но няма да го направя и тук е моето обяснение защо.

Аз не бих се жена, за да работят.

Причината е много проста: жената да ражда деца. Нямам право да попитам, ако тя го иска. И ако имах това право, и тя ще отговори, че би умишлено ме заблудят. Или да промените мнението си.

Не ме разбирайте погрешно. Аз нямам проблем с факта, че жените раждат деца. Аз самият е роден така, и децата ми. Не бих се жена, за да работят, защото когато тя е била бременна, тя отива в "отпуск по майчинство" за три години, и не мога да я отхвърли. Ако тя иска две деца, празник с продължителност шест години.

Работата, разбира се, все още трябва да направите. И аз ще работя за някой, който ще работи вместо нея, докато тя прекарва години на почивка. Но не мога да я отхвърли, не само когато не е на работа, не мога да го направя и когато тя се връща. Така че аз ще трябва да уволни някой, който е работил за нея през цялото време. Когато една жена се върне на работа от отпуск по майчинство ", трябва да си по закон да се повиши нейната заплата за сегашното равнище на своята позиция. В допълнение, аз ще трябва да даде отпуск, тя се е натрупала по време на отпуск по майчинство ". Когато най-накрая се върна на работа, тя може да започне с пълна 2.4-месечен платен отпуск.

Все пак, аз няма да вземе на работа на хората на възраст над 50 години.

Не, защото имам проблем с най-опитните специалисти. Бих ги наемат, защото много скоро те ще станат "защитено възраст." И аз ги получите в капан, по същия начин като с жена приема работа. Вие не можете да уволни хората в предпенсионна възраст, ще трябва да плащат заплати и всички други разходи, дори ако те не работят добре. Не мога да уволни "защитена служител", но някой трябва да направи подходящата работа, и аз трябваше да наеме друг човек.

Бих се наел да работят само мъже, на възраст 25-50 години.

Наемете ги да работят, твърде рисковано, тъй като нямам право да ги уволни по някаква причина (моите доходи е недостатъчна, или не харесваме, как те работят). Съществува риск, че те ще отидат в съда, и вероятно ще спечели. Но този риск все още успяват.

http://image.subscribe.ru/list/digest/marketing/Ispovb1.jpg~~V

Ти ми струва € 1572.

Това е - актуалните данни за 2011 г. от заплата на http://www.nettober.com, калкулатор. Както можете да видите, вашата заплата на € 760 ще струва моята компания на € 1572. Единственият начин да се намали този gosnatsenku двойна - да плащате по-малко. Но аз не съм за да ви наемат на по-ниска заплата, защото, по мое мнение, не може нормално да живеят с по-малко от € 760. Ще депресия, ще разруши живота ми, моята фирма и дори за мен. Това е, че не искате да наемете някой за по-малко тази сума.

Този боклук е само в Унгария (Латвия твърде близо - ЕД)

http://image.subscribe.ru/list/digest/marketing/Ispovb2.jpg~~V

Тази графика - от проучване на Deloitte. Както можете да видите, правителството взема половината си заплата. Аз съм раздразнен, че ви плащат повече от € 1500, но получавате малко по-малко от половината. Особено като се има предвид факта, че медицинските услуги, които можете да получите по-добре от това, което получателят получава всеки "минималната работна заплата".

Аз също трябва да се отбележи, че 35-годишният човек разполага с 25 дни ваканция годишно. Това означава, че някой трябва да го замени в рамките на един месец. Ако имам нужда от 12 служители, ще трябва да наемат 13-та, за да заменят тези, които отиват на почивка.

Но аз все още, въпреки всички по-горе, може да ви даде работа.

Аз съм смела предприемач. Предприемачите поемат рисковете, така че мога да продам моя апартамент и да се премести в жилище под наем. Надявам се, че € 90 000 за апартамент ще бъде достатъчно. Аз
безопасно да започна бизнес и ако не (което често е случаят с стартиращи фирми), аз няма да плача.

Моята фирма ще предложи една много голяма услуга, че не не могат да имат достойни условия на труд. Ще се върна на работа 13 - 12 постоянни работни места и подмяна по време на празниците. 14 души с мен, не могат да работят в удобни, добре обзаведени офис пространство, 158 кв. м.. метър. Това ще ми струва 10 евро на месец на квадратен метър, плюс 3.5 евро на квадратен метър. метри за комунални услуги. В общо 2133 евро на месец.

Тук са моите месечни разходи:
Офис под наем: € 2133
Надниците: 13 х € 1572 = € 20 436
Други разходи (счетоводство, маркетинг и др.): € 3058
Общо: € 25 627

Доста страшно за една месечна сметка, не е тя? Така че много трябва да се плащат месечни, независимо от дохода. И добрите и лошите месеци. И затишие през лятото и преди Коледа, когато работата ще бъде много по-малко.

Най-вероятно, компанията не може да продаде повече от 1000 часа от връчването на месец. Това е да излезе "на нула", цената трябва да бъде € 25 627/1000 = € 25 / час. Но това не е достатъчно, трябва и печалби.

Аз не съм алчен, и пазарът е твърде малък. Така че сложих с доплащане от 20%. Това ще увеличи залога ми до € 30 на час (произнася се "тридесет евро плюс ДДС», € 37,5). Бих са със заоблени тази сума (надолу), така че клиентите ще плати € 37 / час за нашите услуги.

7 евро от тази сума ще отиде директно на държавата, 30 - приходите на компанията. Аз съм оптимист. Нашите маркетинг "светлини," Моите планове са работи перфектно, ние можем да продаваме на 1000 часа от връчването на месец. Бизнес отива, аз съм доволен от своите служители.

И генерира приходи от $ 1,000 х € 30 = € 30.000.

€ 4373 - на печалба. Аз може би трябва да плати € 2446, и това ще струва на компанията € 3144. От тази сума € 1521, са получили мрежа под формата на работна заплата (два пъти по-голяма част от моите служители), печалбата на компанията възлиза на € 1229 преди данъци. Бих платил € 122 под формата на данък общ доход, плюс 2% от приходите, която е € 600. В края на всеки месец по сметка на дружеството е € 507.

По този начин, може да спечелите € 1521 на месец, но не забравяйте, че Продадох си апартамента и се инвестира в компанията. Това е така, ще трябва да наемете жилище не по-малко от € 300, иначе щях да се бездомен. Отивам да живея скромно, не прекарват толкова много, а жена ми все още ще работят. Да, имам и загуба на време върху него не, защото за разлика от моя екип ще работи 12 часа в денонощието, включително събота и неделя.

Този начин не мога да спася 900 евро на месец, и ми инвестиция от € 90 000 ще бъдат изплатени на 100 месеца. Тя ще ми отнеме девет години, за да се възстановят средствата, вложени в компанията, и само тогава мога да си позволят да купят нов дом. След това аз ще бъда в състояние да живеят в рамките на ограничения бюджет, аз няма да платя наема, но също няма да могат да се спестят пари. Аз ще живея като европейска.

При тези обстоятелства - Надявам се, че те са ясни - аз не се чувствам голямо желание да продадем апартамента и да инвестират в новата компания.

Но със сигурност няма да направят това в продължение на четири причини.

Състезателите се продават на една и съща услуга, незаконно, на наистина гадния условия, на всички € 9 на час. Те просто влагат пари в джоба си - без разписка, дори и без ДДС.
Те не поемат отговорност, няма гаранция, официално те не правите нищо. Има няма формални, юридически следи от съществуването им. Те нямат нужда да наемете офис и да наемат счетоводител.
Преследването на тази работа пет часа на ден, те могат лесно да спечелите € 1.000.
Те ще покажат среден пръст на работата си в € 760, когато те не се допуска паралелен, но направи време всеки ден да дойде и да отговарят на най-високите професионални стандарти. Те не позволяват измама на клиентите, и ако го направят, те ще получат уволнен.

Състезателите ще носи клеветнически кампания срещу моята фирма. Мога да се изправи пред анти-капиталистическа пропаганда, Аз ще поставя алчни копелета, който взема € 37 за това, което другите ще направи за € 9. Ще бъда враг на красивите хора на Унгария, докато останалата част от честен труд, за част от парите си.

Моя екип може да дойде да работи само, за да научат тайните на бизнеса ми и да ми открадне клиенти. Те ги примамват с лъжи, че ще даде същата количеството и качеството на услугата, но с намалена цена. След като те крадат достатъчно клиенти, те могат да решат, че навреди на моята фирма и да бъде уволнен - ​​страхотна идея. Тогава те могат да се обърнат към съда, твърдейки, че съм уволнен незаконно и печели делото. Междувременно те ще работят тихо откраднати от моя клиентела, чието създаване ми струва цяло състояние. И, разбира се, те ще се обиди. Те ще взриви на различните форуми и да поговорим за това какво е работил в моята фирма, и следователно знаят какво казват те. Моите услуги са не само много скъпи, но качество - боклук.

Жалби за всичко това не помогне, защото никой не се интересува.

Това е, като цяло, така че аз не давам на никого работа. И мисля, че по същите причини, много предприемачи, които са започнали бизнеса си, също няма да създават работни места. И това е, защо повече хора все още са без работа, купува по-малко стоки и по този начин се плаща по-малко ДДС. И така честните компании все по-малък, и те наемат по-малко работници и да плащат по-малко данъци. Ето защо държавата получава по-малко пари за социално подпомагане, и това е защо социалното подпомагане, скоро ще стане като в концентрационен лагер.

Ще ви дам работа, само ако:
■ мога да ви активират, когато искам.
■ ДДС ще бъде намален до 20% (или още по-добре, до 15%).
■ Ако правителството ще вземе "само" 30% от парите си.
■ Ако по-висок доход не води до по-високо наказание.
■ Ако правителството ще се бори с корупцията, а не в добри фирми.

До това се промени, работата няма да ви даде. Докато държавата не спечели на корупцията по всички възможни аспекти, аз не отивам да започнат свой собствен бизнес и създаване на работни места.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #47 -: Jun 02, 2012, 17:41 »
Митак, тази тема май отдавна е изчерпана и ако продължим да дълбаем, само ще излезем от добрия тон!
Казах ти в предните постове, бил съм работодател на 15 работника почти 10 години и от 4 не съм, но не защото съм некадърен управител, а поради други причини които споменах! Бил съм и работник.
Ти щото си бил само работник и точно като в онази приказка, много разбираш работата на работодателити/управителите и като си толкоз кадърен, ИТ безнеса ти дава възможност да живееш и в БГ, а да работиш в чужбина на световни цени. Започни така, след година-две, ако си добър опганизатор, ще си наемеш "програмисти" на български цени да ти работят на теб, а ти ще си въртиш синджира и ще си свиркаш! Мога и още много плюсове да ти изтъкна за този вид работа, но не виждам смисъл, щото за нея знаеш по-добре и от мен, но не ти оттърва!
Аз "борбите" с работодатели и работници съм ги приключил отдавна! Сега искам да съм просто един работник на себе си. Като няма пари, да се сърдя на себе си!
Не ми харесва държавата и съм абдикирал от нея! Не плащам данъци и осигуровки и естествено няма да взема и пенсия. Плащам си на доктора като отида и ми излиза по-евтино от здравното им осигуряване. Има при кого да отида и в чужбина, но ми е по-добре тука.
За мен извода е, че докато работници и работодатели спорят по между си, вместо заедно срещу онези в парламента които прибират и харчат кинтите, нещата няма да се променят към по-добро за никой!
Виж какво става и в Европа! От купища социални закони в ущърб на бизнеса, и още толкоз не пазарно администриране, бизнеса си изнася производството в Китай и Турция, затваря заводи, а работниците на улицата. Днес 1000 лева ти са малко, ама утре и 100-те ще ги виждаш като много, ама аз да се изнеса, чакай да ме убедиш да се върна!
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #48 -: Jun 02, 2012, 20:46 »
Изцяло извън темата, но....

За осигуровките си прав!
И аз не виждам смисъл от тях, но никой не ме пита - предпочитам да си плащам, като отида на доктор.

Ето, преди точно 4 месеца ме оперираха по спешност, доктора се изрази така "това е животоспасяваща операция"... откриха ми доброкачествен тумор в гръбнака, в областта на врата, притискащ центъра на дишането и сърцето...
Та, след като ми разясниха колко е тежко положението ми, и как всеки момент може да умра ей така внезапно се започна: 1200 лева за ЯМР + 1500 за операция, после още 100 за някакви лекарства - и това по време на престоя в болницата! И накрая - си платих и нощувките (още около 800 лева).

2 месеца по-късно трябваше да ми направят контролен ЯМР само на оперираната област, което струва 250 лв. Е, любимата ни НЗОК ми отказа изследването, защото било скъпо! При положение, че месечно вноските ми за здраве, данъци и др. са горе-долу една средна работна заплата!
Както са казали хората - честито :)

Какъв е смисъла да ми вземат една доста сериозна сума всеки месец, и като се наложи изследване за 200 лева да го откажат, защото било много скъпо?!?! Ей в такава държава живеем!!!
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #49 -: Jun 02, 2012, 22:12 »
Е тука сега, можем да говорим за доста по-позитивни неща!
Та, има здравни застраховки. Интересувах се преди година може би. За около 200 лева на година, което е почти колкото здравните ти върху минимална заплата за цялата година, плащаш си навсякъде каквото трябва по твой избор на болници и доктори, включително и престоя в болницата и после ти осребряват фактурите. Имаше и опция за лекарствата дори. Въпроса е, че трябва да имаш парите да си платиш първо, а после да ти ги възсатновят, но то недай си боже да стигнеш до там, все ще се намери вариант щото, ако я нямаш, пак ще плащаш, но никой нищо няма да ти изплати после.
Кофтито на работата на заплатка е точно този момент, че няма начин да избягаш от ДОО и ЗО! Работодателя просто е задължен да ги калкулира в заплатата ти, да ти ги удържи и внесе, а нищо не получаваш срещу тях!
Започваш работа на 20г., трябват ти минимум 20 за пенсия, но това, че ги имаш не те освобождава от внасянето им и така до 65 още 25. Като ИТ специалист ти се внасят осигуровки върху 1000-2000лв заплата, които са от твоя джоб на 100%, а не от джоба на работодателя, щото няма начин да му донесеш по-малко от колкото ще ти плати, което е повече от няколко пенсии, а накрая ще получиш същата пенсия която взема и чистачката, която е работила и се е осигурявала на мин. заплата и то, я поживееш 10 години от горе, я не!
В същото време, полицая, военния, миньора, ще се пенсионират на 45-50 щото работили опасна работа и ще вземат в пъти повече от теб и доста повече години, а получават до 1000лв. заплата и върху тези пари им се внася осигуровки пр.
И аз тука питам, след като тяхната работа е толкоз опасна и рискова, защо и заплатите им не са 5 или 10000лева и върху тези пари да им се начислява каквото и за другите!!!?
За това, бачкай си фрииленсър, кешат в брой, няма осигуровки и пр. и заделяй сам за старини, щото сато ти дойде реда да получаваш пенсия, може и по-малко от днешните да е пенсията.
"Работодателите" в тази сфера кво правят!? Вземат един проект от същете тези, разбият го на части на няколко програмиста специалисти в различни сфери щото ви е малко акъла няколко от вас, да се обединят сами в екип и да си бачкат сами и да си делят без държавата!
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #50 -: Jun 03, 2012, 00:14 »
Между другото моите адмирации за това че си имал топките да започнеш собствен бизнес и да го развиеш.

Като по-млад винаги съм вярвал че някой ден ще имам собствен бизнес. На 30 години все още не съм направил нищо по въпроса. Удобството на сигурната месечна заплата, особено съчетано с наличието на семейство и деца...такива работи. Но много често ми минава това през главата. Работата в офис смачква хората и ги превръща в олигофрени, истински олигофрени. 10 часа от деня ти преминават в това, повече отколкото прекарваш примерно със семейството си. Виждаш как в иначе свестни хора се превръщат в тъпи гъзове покрай увлеченията си в кариерното си израстване. И най-вече - превръщаш се в роб. Може би добре платен, но роб. В големите компании е още по-весело защото социализмът вирее на микрониво - може да дадеш всичко от себе си и да направиш чудеса и ще получиш потупване по рамото и в най-добрия случай някакъв минимален материален бонус. Съответно можеш да си клатиш краката и да се скатаваш и крайният резултат няма да е далече от този дето е дал всичко от себе си. Реално погледнато има хора, които могат да играят кариерните игри и хора, които не могат. Има хора, които много добре си разбират от работата и правят магии, както и хора, които нямат този талант. Тези множества въобще не се препокриват.

И така, имал си някакви идеи за живота си, но в крайна сметка завършваш като корпоративен роб. Най-тъпото е че наполовина съм се примирил с това. При все че много добре осъзнавам че никога няма да стана по-млад и никога няма да стана по-подготвен за нещо такова. Така че това май ще си ми остане детската мечта, нереализирана. От друга страна, колко деца са мечтали да стават космонавти и екшън герои...не съм единствен :)

Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #51 -: Jun 03, 2012, 00:42 »
@gat3way - обади се някой ден когато се прибереш в родния си град за по [_]3 [_]3 [_]3.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #52 -: Jun 03, 2012, 01:09 »
@gat3way по принцип никога не е късно да опиташ, а и да постигнеш резултати, но повярвай ми, напрежението е в пъти повече! Ако пък бизнеса е производство в което основните работници не са от най-интелигнтните, простотията е доста повече от гъзовете с които си работил, а парите са повече на книга!
Във всеки бизнес има слаби и силни месеци. Като дойдат силните месеци, влизат много пари, но купуваш много материал и дължиш много пари, а в производството, днес като купиш един материал, ще го изкараш след няколко дни на стока, а само монополните бизнеси могат да си позволят да не дават стока, без да е платена!
Влагаш всичко в разширение и постоянно изменящи се тъпи изисквания и рискуваш труда си за години на зад, а като работник какво рискуваш!? Да те завлекат с последната заплата! Най-много две заплати да са, щото няма да останеш като тръгнат да те бавят, дори и да не е с цел завличане.
Но да, преди да постигнеш нещо, трябва ти и семейството ти да се лишите днес, за да ви се върне утре с печалба, която е химерна и точно това е проблема на всички които искат, но не успяват.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #53 -: Jun 03, 2012, 01:59 »
Вероятно напрежението е в пъти повече, но аз по принцип се тормозя за тези неща въпреки че знам че каквото и да стане на края на месеца ще си взема заплатата. Ако нещата са генерално сговнени, рано или късно ставам циничен и безразличен към всичко и накрая просто си сменям работата. И това работи, поне досега е работило. И да, по-лесно е. Обаче през цялото време оставаш с един такъв лош привкус че нищо реално не зависи от теб. Някои хора го компенсират като се опитват да променят нещата отгоре...и обикновено стават същите гъзове като тези които са искали да коригират. Това е толкова сигурно,  иначе фирмата би била сбъркана. Щом са стигнали дотам, значи хората които са направили това възможно са го направили за да се продължи партийната линия. Игри на съдбата с други думи :) Има един пич (също произлизащ от моя роден град), който много обичам да чета с неговите хумористични разкази за кариерно оцеляване и мениджърските там фокуси, той има богат опит в тази сфера. Но истината е че никога не бих могъл да тръгна по този път, просто трябва да жертваш прекалено много от себе си и ставаш още по-голям роб. Докато си обикновен роб, поне не се налага да жертваш собствените си разбирания и принципи и винаги можеш да кажеш просто "майната ви, няма да участвам в този цирк" ако не ти изнася.

Та да, вероятно напрежението е по-голямо иначе. Също така предполагам обаче свободата е много по-голяма. Свободата да правиш нещата както смяташ за правилно и свободата да плащаш за грешките си и наистина да капитализираш правилните си решения, без да се налага някой да те вкарва постоянно в правия път.

@n00b, аз ще дойда, ама ти да не забравиш :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #54 -: Jun 03, 2012, 02:16 »
@gat3way - няма как. просто драсни ЛС във форума.
Да не говориш за Тимур?

@backinblack - докато има овце за стригане винаги ще има и нужда от стригачи...
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #55 -: Jun 03, 2012, 07:29 »
@backinblack 
Като си въртял бизнес може ли да ми обясниш как се държи един бизнес на крака и как се изкарват печалби? Аз не съм икономист, но на мен ми се струва невъзможно една фирма да е ОК по всички параграфи и да излиза на печалба. Данъци, нормативи, заплати, наеми на помещения, суровини, текущи разходи за енергия и други подобни, първоначален капитал (обикновено кредит) ... Аз не виждам как може да се изплува.
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #56 -: Jun 03, 2012, 08:42 »
Като по-млад винаги съм вярвал че някой ден ще имам собствен бизнес. На 30 години все още не съм направил нищо по въпроса. Удобството на сигурната месечна заплата, особено съчетано с наличието на семейство и деца...такива работи. Но много често ми минава това през главата. Работата в офис смачква хората и ги превръща в олигофрени, истински олигофрени. 10 часа от деня ти преминават в това, повече отколкото прекарваш примерно със семейството си.

Тук смея да кажа, че не си съвсем прав. По стечение на обстоятелствата съм бил (а и все още донякъде съм)  и от двете страни - работещ в офис на заплата и със собствен бизнес. Такова бачкане и изгърбване като за собствения си бизнес не съм правил другаде. Като от онази култова сцена от Трейнспотинг - "падам си малко перфекционист"  >:D
Та дотолкова ми е дошло до гуша от многото работа в моята фирма, че от време на време си мечтая за 8 часов работен ден в офис, по-малко отговорности и никва работа вкъщи и извън интервала 09:00-18:00 ч.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #57 -: Jun 03, 2012, 10:34 »
@backinblack 
Като си въртял бизнес може ли да ми обясниш как се държи един бизнес на крака и как се изкарват печалби? Аз не съм икономист, но на мен ми се струва невъзможно една фирма да е ОК по всички параграфи и да излиза на печалба. Данъци, нормативи, заплати, наеми на помещения, суровини, текущи разходи за енергия и други подобни, първоначален капитал (обикновено кредит) ... Аз не виждам как може да се изплува.

Ами да ти кажа, абсолютно невъзможно е(освен ако не си монополист), ако спазваш законодателството и всичките им изисквания!
Трябва да си в час освен с текущата си работа, а и със законите защото и най-добрия адвокат не може да ти помогне, когато поради незнанието им направиш големи глупости, а колкото повече работници имаш, заобикалянето им става все по-трудно.
Поради същата причина, отново мисля за собствен бизнес, но такъв който може да се върти без наети работници или не повече от 1-2-ма, но когато и ти работиш заедно с тях, вече сте повече колеги от колкото работник-работодател!
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #58 -: Jun 03, 2012, 12:50 »
Аз най-се дразня на изискванията за еди-какъв си език... живеем в България все пак - който иска да работи с българи - да научи български :)

Какво имам предвид?
Отивам примерно в командировка в Англия. От мен се очаква да знам английски - това го приемам;
Отивам в Германия - трябва да знам немски. И това го приемам.
Ама да ми идва някой убит англичанин или немец тука, и отново да се очаква АЗ да знам езика му - е това не го приемам!

Работя в немска фирма, и си комуникираме с колегите на английски - всички го говорим що-годе лошо, и за това се разбираме :) Оправданието защо се налага да знаем език: работим в немска фирма и т.н.

ОК де, ами ако един българин направи офис на българска фирма в Германия или Англия - дали ще може да ги задължи да научат български.... или при първуя опит да го направи ще го изхвърлят за оронване на националното им достойнство, и ще му изнесат лекция как видиш ли - ти си в нашата държава, няма да се съобразяваме с теб....
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #59 -: Jun 03, 2012, 14:20 »
Недопустимо е, да си "компютърен специалист" най-общо казано и англичанския да не го знаеш като матерен! Аз самия вече го осъзнавам, че куп неща не мога да разбера или ги разбирам само защото имам време да експериментирам и научавам, но не от обяснения, а на принципа проба-грешка, защото разчитам на само на този форум иблогове, а не мога да разчитам на световните.
Хайде, аз съм започнал да уча нещо от нулата, но дори и да си го учил в университет или във някоя фирма покрай работата, ти пак трябва да се усъвършенстваш и как ще стане без език!!?
Ами и друго, ето гледам младите, дето са набори на сина ми, ами болшинството говорят свободно англииски. Защо да не взема за офис сътрудник примерно човек който освен работата за която е назначен си знае и англииския и ще ми помага и за други работи!!!? Примерно да води кореспонденцията с външни контрагенти. Той така и така, покрай работата за която е назначен си има достъп до конфиденциарна информация.
Ама хайде и да не ми опонирате, че трябва да си назнача преводач, щото това вече било друга работа!
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
System administrators
Търсене
Vasil_K 0 2081 Последна публикация Mar 26, 2007, 18:47
от Vasil_K
System administrators
Търсене
Vasil_K 0 1804 Последна публикация Jun 15, 2007, 17:41
от Vasil_K
System administrators