И сега последно, със същите клиенти:
Дадено количество файлове всеки ден се пращат към тях с rsync.
Било нямало значение те на какъв Интернет са, в случая била важна upload скоростта при мен, и щом файловете се пращали бавно - или аз не съм направил нещо както трябва, или моят Интернет бил бавен
Решението на дилемата ти е тривиално - показваш им с каква скорост е минал upload-a и се аргументираш защо скоростта е била такава. Ако и двата канала са били пълни... всъщност няма какво да обяснявам, но да го погледнем така - те са твои клиенти точно толкова колкото и ти си техен, защото (както аз разбирам) имате смесена (ваша и тяхна) инфраструктура. В този случай ми изглежда най-нормално ( има един процес - business alignment ) да се разграничат отговорностите. Ако това е пропуснато, не търсете вината в клиента ( само ).
Лично аз, всеки ден се сблъсквам с такива проблеми, но точно поради факта, че клиента ЗНАЕ какво се поддържа до спор не се стига.
Те си знаят тяхното - техния специалист им бил казал, че тяхната скорост няма никакво значение каква е, след като аз им изпращам файловете.
Не е възможно излизане на глава с тях... не са и в България, и пред шефовете тежи тяхната дума.
Никой от ръководството не разбира и грам от този тип материя, и за това си го отнасяме българските админи.
Дадох им пример с два маркуча: тънък и дебел, и да пробват да мушнат дебелия в тънкия... пак не ме разбраха, и в момента се търси решение на "проблема", като те твърдят, че от тяхна страна НЕ трябва да се пипа нищо.
Всъщност, сървърите им са с Ubuntu 7.04 десктоп версията, и не ъпдейтват - нямало смисъл, защото те си били работели.. добре, че са видими само от нашата мрежа
Иначе щяха да проработят....
"Проблема" може и да не е "не разбират", а "разбират, но така им изнася".
Абе вината е в техния доставчик.
Ония са някакви супер-специалисти, които само изнервят обстановката...
В момента изградихме наета линия между двата офиса - оптика, 100 мегабита.
Да, ама скоростта, която постигаме е не повече от 10 мегабита.
Когато си откачат тяхното оборудване (доставчика им), и направят loop - с тестера си показва без проблем 90-95 мегабита, което е задоволително.
Ако обаче loop-a е направен в офиса на фирмата-крайна точка: просто няма връзка... и от въпросният доставчик им казали, че те филтрират повечето пакети за по-сигурно. Т.е. loop в офиса? все едно го няма... 1 мегабит и това е.
И не знам що за идиот би филтрирал каквото и да е в наета линия, по трасе, което е изградено специално заради тази връзка.
Другото странно: от време на време, когато АЗ пращам файлове към тях - скоростта стига до 80-90 мегабита. Но когато свалям, или те пращат насам - не повече от 10 мегабита...
Но е факт, че когато те си откачат шибаните рутери/суичове или каквото там ползват, и закачат компютър директно към порта за наетата линия - връзката си е перфектна... НО! Проблема е при тъпите българи.... винаги твърдят, че нещо при нас не е наред.
В крайна сметка се опитаха да изкарат мен виновен: не съм бил включил правилните кабели: такава мрежа се била правела с кроснати кабели... както и да е, "кроснах" 2 кабела - същата работа (изненада, нали?)....
Последното нещо, което направиха - изпратиха един BIG IP 1600 load balancer, който да подобрил връзката. Някой ще познае ли дали имаше резултат?
И тези хора са администратори в не малък Интернет доставчик, т.е. един от големите доставчици в EU.
Като не говорим просто за доставка на Интернет по домове/офиси, а за hi-end услуги, изграждат разни VPN-и и т.н...
Не, че нещо, ама ако съм шеф на администратор, който тръгне да ме убеждава, че скоростта на Интернета му не е важна, когато аз му пращам файлове, а е важна само моята скорост.... ще си търси друга работа

Не знам що за "администратор" трябва да е, за да твърди, че ако той е на 1 мегабит, а аз на 100, когато му upload-вам файлове - връзката трябва да е на 100 мегабита, и ако не е - проблема е при мен

И разбира се, тия се водят админи в голям европейски доставчик, фирмата им има някаква репутация, и... тежи тяхната дума. В момента се търси решение на "проблема"... като те категорично няма да вдигнат скоростта към офиса на повече от 5 мегабита.
Та, веднъж със същите тезт спецове пускахме един IPSEC VPN, който все не тръгваше и не тръгваше, даваха ми всеки път различни параметри на тунела, писна ми и им казах да ми пратят конфигурационните файлове.... и греда: "а, ми то ние нямаме конфигурационни файлове, ние не работим с файлове"

В крайна сметка ми пратиха screenshot от някакъв Windows-ки софтуер, с който настройват един Checkpoint... оправих се по този screenshot, и всичко работи. Но, от време на време им хрумва гениалната идея да промнят някой параметър, и... кви са тия българи, че да ги уведомяваме?
После следва - паднал ви е ВПН-а, вижте си firewall-a... след няколко часови разговори, и изпращане на логове от моя страна, че параметрите от двете страни на тунела се различават някой бегло вметва "ми ние снощи сменяхме encryption алгоритъма за по-сигурно"