Автор Тема: Home Data Center!?  (Прочетена 37380 пъти)

appmaster

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #30 -: Sep 06, 2012, 04:25 »
За мен най-странното е че няма как да си избие парите. Просто не виждам по какъв начин ще си възвърне парите, дори и да ги има и да е паралия - какво от това?
Че той да не смята да е винаги на загуба. Ако това е търсения ефект, няма проблем, но не мисля че това му се вписва в общия план за "Home Data Center".

Единствено на това се чудя като напълно нормален, човек - как аджеба ще си възвърне похарчените пари за всичкото това нещо. Ако целта е да се потрошат там няколко хиляди лева, ок, ама ако не е така - просто ми е непонятно.

Интересно ми е просто от чисто любопитство.

И не съм съгласен, че може да пусне по-ниски цени. Т.е. не може да пусне по-ниски цени без да е на загуба. Иначе може да пусне за 5 лв. някаква услуга, но тия 5лв. какво ще му покрият?
Като му спре интерета на дадения доставчик, какво правиме тогава? Не ми се вярва да си направи(плати) за AS.

Ок дори и да е за целите на някаква фирма, която може би ще се възполва ефективно от ресурсите и да речем, че редките спирания на интернет не са проблем. НО рак от работещи сървъри в барплота с генератор на терасата - WTF?!?
Съжалявам но това не мога да го приема за нормално
« Последна редакция: Sep 06, 2012, 04:27 от !ntel »
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #31 -: Sep 06, 2012, 04:25 »
Щях да си лягам вече, ама ще поотложа малко :D .

Та то, от многото плява до момента, не стана въпрос за рутера!
Рутера който смятам да използвам ще е pfSense, но във виртуалка на онова HP което споменах в началото. Защо във виртуалка!? Нета от доставчика идва по някакъв тарифен план с определени параметри, който няма да бъде променен за някой си един клиент. В момента този който ползвам идва по пппое с юзер и парола. На Сенса мога да добавя два виртуални интерфейса за WAN които да се свързани към тази лан карта която става суич и двете тарифи да ги събера в лоудбаланс в една обща скорост. По същия начин и трета и ....... По същия начин и от друг доставчик вървят, но по другия физически кабел който влиза в другата лан карта и там могат да се добавят към тази общата от първия и така до безкрай докато, ако не е виртуален, а директно инсталиран, може и да не стане този номер!
В случай, че на желязото му се допуши, виртуалката лесно се мести на друго желязо барабар с настройките си.
Едно такова компютърче което ще работи само с виртуален рутер файлов сървър, доста повече от нужното ще понесе.
Във Сенса има някакви функционалности за BGR, но както казах, идея си нямам от това нещо.
Върти ми се и някаква друга идея из главата за комбинация от две виртуалки, като в едната се "миксират" нещата само и праща на WAN порта на другата зад която е вътрешната мрежа от виртуалките, но ми е пълна индия още!
Между първата и втората да се използват виртуални лан-ове, но не съм експериментирал вмуарето дали ще ги отчита тези виртуални ланове като устройста за които да се закачи WAN-а на втората!
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #32 -: Sep 06, 2012, 04:29 »
Абе пич, стига с тези бизнес логики бре!
Това което съм започнал да правя други са го направили много преди мен! Идеята на темата е да споделим технически решения и да сме си полезни, ако някой друг има такива идеи!
Ако аз го направя, на някой ще се спести доста безсънни нощи, както на мен тук от форума са ми спестили!
Активен

appmaster

• Новаци
  • *
    • Профил
« Отговор #33 -: Sep 06, 2012, 04:33 »
Добре, нямам нищо против да го направиш. Аз ще се радвам ако го направиш = просто ми изниква един въпрос в съзнанието - Защо?
Защо го правиш? Какво ще постигнеш като го направиш - имам предвид каква ще е ползата/позитивите?

Просто питам и ми е интересно, нито ти се правя на интересен, нито се заяждам :)
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #34 -: Sep 06, 2012, 08:22 »
@backinblack, добре - бутай си самоделната кола със 150 както каза @gat3way. Всъщност сега като се замисля, то ще постигнеш това, което искаш да направиш, но то няма да се казва data center. Човек, дори рутерите които си харесал не са rack mountable...
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #35 -: Sep 06, 2012, 10:02 »
Цитат
Рутера който смятам да използвам ще е pfSense, но във виртуалка на онова HP което споменах в началото. Защо във виртуалка!? Нета от доставчика идва по някакъв тарифен план с определени параметри, който няма да бъде променен за някой си един клиент. В момента този който ползвам идва по пппое с юзер и парола. На Сенса мога да добавя два виртуални интерфейса за WAN които да се свързани към тази лан карта която става суич и двете тарифи да ги събера в лоудбаланс в една обща скорост. По същия начин и трета и ....... По същия начин и от друг доставчик вървят, но по другия физически кабел който влиза в другата лан карта и там могат да се добавят към тази общата от първия и така до безкрай докато, ако не е виртуален, а директно инсталиран, може и да не стане този номер!
В случай, че на желязото му се допуши, виртуалката лесно се мести на друго желязо барабар с настройките си.

backinblack, като хостваш услуга, тази услуга слухти на някакъв адрес, на някакъв порт, нали? Изключваме порта, защото е ирелевантен, но хората очакват да си намерят услугата на някакъв адрес. Тъй като никой не обича да помни адреси, имаме DNS записи. Какъв точно A запис ще сложиш на някоя услуга, която хостваш? Адреса на кой от публичните ти интерфейси? Какво точно става когато този линк отпадне? О да, можеш да сложиш няколко A записа и да си направиш DNS-базиран failover. Номерът минава ако сложиш ниско TTL и имаш механизъм, примерно някакъв скрипт за ъпдейт на A записите при отпадане на линк. Това обаче е много проблемен подход, поради ред причини. Но за теб сигурно ще е интересно да ги разбереш на свой гръб :)

Като оставим това, клиентите ще очакват да можеш да им предоставиш и DNS услуги, демек да им хостваш DNS зоната. Там вече става забавно, защото горният номер няма как да мине, там става като с кокошката и яйцето. Там вече ще си принуден authoritive сървъра да е на някакъв адрес и като отпадне въпросният му интерфейс, просто няма да има NS сървър и домейнът няма да се резолвва, без значение колко интерфейса "балансираш" по този начин.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #36 -: Sep 06, 2012, 13:35 »
...... Просто не виждам по какъв начин ще си възвърне парите, дори и да ги има и да е паралия - какво от това?.......

Такива като теб, дори и да тръгна да им обяснявам, няма да го разберат и ще чакат да видят резултата, но пък след като го видят, файдата за тях е никаква, защото вече с в ралята на догонващ!

Първо, трябва да контактувате лично, очи в очи с потенциалните клиенти, а не да им хвърляте въдички в нета, щото те на такива въдички не клъфтат! На такива въдички клъфтат такива дето блеят из нета и препродавата услугата която друг предлага!

На такива като теб е голям проблем да инвестират, без да имат сигурен клиент, че ако има чалъм и да предплати евентоялната услуга.

Хората във всеки един бизнес си имат специфични проблеми и търсят решение което не ги кара да си променят начина на работа, а да го подобрят, но такива като теб не вникват в проблема им, не толкоз защото е неразбираем, а защото изобщо не желае да го разбере и коронния им лаф е, ама това не се прави така и предлагат решения от които реалните ползи са илюзорни!
И тук във форума съм давал конкретни примери за решение в което са наляти купища кинти и не се ползва, защото има по-ефективни начини за постигане на същата цел.

Спри да си мъчил акъла по този проблем! Няма да го разбереш, докато не дадеш приоритет на личните контакти!

Като заключение, само ще добавя, че съм на 43 години без нито един ден "трудов стаж" и всичко което имам, сам съм го постигнал и то благодарение на този начин на работа!
Не, че не съм имал и лоши сделки, но малко трудно можеш да убедиш някой който има работещ и в някаква степен ефективен начин на работа, да си промени начина по твой тертип, особенно пък ако е постигнал повече от теб!
И щото моите клиенти са такива които са постигнали повече от мен, и аз не ги убеждавам да работят по моя или чужд начин, а търся решение на проблема така както те го желаят, а покрай това научавам още доста неща с които подобрявам моя си модел!
« Последна редакция: Sep 06, 2012, 13:43 от backinblack »
Активен

appmaster

• Новаци
  • *
    • Профил
« Отговор #37 -: Sep 06, 2012, 15:41 »
Ти си тоя дето говори за хората без да ги познава. Ако се отнасяш така и с клиентите си...
Ясно ми е вече положението, но това с превъзнасянето, че не си имал нито един ден трудов стаж...
Прав ти път, пожелавам ти да си решиш всички проблеми и да си имаш лоялни клиенти - дори и да не са в това измерение/вселена...
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #38 -: Sep 06, 2012, 17:15 »
Ти си тоя дето говори за хората без да ги познава. Ако се отнасяш така и с клиентите си...
Ясно ми е вече положението, но това с превъзнасянето, че не си имал нито един ден трудов стаж...
Прав ти път, пожелавам ти да си решиш всички проблеми и да си имаш лоялни клиенти - дори и да не са в това измерение/вселена...

Пуснах тема за в която търся идея за конкретно техническо решение или идея с какво може да бъде заменено, за постигането на конкретен резултат, а не да обсъждаме бизнес логики!
Това все пак е форум за техники и технологии, а не за икономика!
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #39 -: Sep 06, 2012, 17:39 »
Цитат
Хората във всеки един бизнес си имат специфични проблеми и търсят решение което не ги кара да си променят начина на работа, а да го подобрят, но такива като теб не вникват в проблема им, не толкоз защото е неразбираем, а защото изобщо не желае да го разбере и коронния им лаф е, ама това не се прави така и предлагат решения от които реалните ползи са илюзорни!
И тук във форума съм давал конкретни примери за решение в което са наляти купища кинти и не се ползва, защото има по-ефективни начини за постигане на същата цел.

В такъв случай е добре че си се ориентирал към ИТ, а не към здравеопазването. Въобще не отричам че има случаи когато се стига до някакъв overkill просто защото имало бюджет. Крайният резултат е че нещо работи, въпреки високата цена. Обратното също се случва, дори по-често, особено в бедни държави като България. Според мен второто е по-лошо, тогава нещата просто не работят, при все че някакви пари били вложени. Когато споменах проблема с DNS, multihoming-a и хостваните услуги, имах предвид точно това. Твоя работа е как ще го решиш след като не ти се занимава с BGP, аз бях длъжен да кажа че е лоша идея.

Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

drag

• Напреднали
  • Публикации: 83
  • Distribution: Debian; FreeBSD
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #40 -: Sep 06, 2012, 18:09 »

Пуснах тема за в която търся идея за конкретно техническо решение или идея с какво може да бъде заменено, за постигането на конкретен резултат, а не да обсъждаме бизнес логики!

Ако предположим, че ти наистина започнеш да го правиш това, както вече стана ясно, мога да ти бъда полезен в нещата от гледна точка на мрежата до теб и то доста. Дадох ти конкретни насоки, решения, които вероятно не ти харесват много, но така стоят нещата в реалния свят, а аз съм много дълбоко в реалния свят от около 10-тина години, що се отнася до така наречената глобална свързаност и всички чудеса, които работят за да е възможна тя.

Та, за да получиш по-конкретни решения, трябва да изложиш по-конкретни цели, към които се стремиш. До тук аз разбрах, че искаш да сложиш един шкаф във вас и да го напълниш с желязо, като искаш да наричаш това "Data Center".

Освен това стана ясно, че не си в час с някои неща и си решил да вдигаш рутер вув виртуалка.... Ти сериозно ли?!
Да, можеш да си го ползваш така във вас, ще работи, но до там свършва всичко. Ако някой ми каже, че връзката с клиентите му се носи от виртуален pfsense, просто ще спра да го слушам. Това е несериозно!

Ти какво точно искаш да правиш с подобна железария във вас? Какви ще са ти клиентите, и какво ще им предлагаш? Какво ще им гарантираш и изобщо какъв е плана?

Това са важни въпроси, на които не е нужно да отговаряш публично, но трябва да имаш отговор на тях за себе си.

Като цяло идеята не е съвсем лоша и има какво да се помисли в посоката.

Поздрави!
« Последна редакция: Sep 06, 2012, 18:12 от drag »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #41 -: Sep 06, 2012, 18:39 »
Благодарско drag [_]3!

Явно няма начин да мина без BGR и трябва да го задействам въпроса и да спра да мисля за други варианти!

Разсъждавайки от гледна точка на лаик в това отношение, значи конфигурацията за AS мисля да е pfsens във виртуалка който вече подава пппое връзки към суич зад него и към този суич се връзват вече другия рутер или машини с директна връзка към и-нет, но с ИП от моята си мрежа!?
Чудя се, тези преходници от лан към усб, дали са надеждни, поне за връзките от доставчика дето няма скоростта няма да е гигабитова!?
УСБ-то май беше 480МБ, та дори и две такива връзки, ще напълнят другата като се смесят, но дали няма да правят накакви забавяния!
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #42 -: Sep 06, 2012, 18:56 »
...
Чудя се, тези преходници от лан към усб, дали са надеждни, поне за връзките от доставчика дето няма скоростта няма да е гигабитова!?
УСБ-то май беше 480МБ, та дори и две такива връзки, ще напълнят другата като се смесят, но дали няма да правят накакви забавяния!
И за какво ще са ти тези връзки? Нали имаш суичове? И отново си помисли за виртуалката, звучи ама много несериозно
Активен

0x2B|~0x2B

appmaster

• Новаци
  • *
    • Профил
« Отговор #43 -: Sep 06, 2012, 19:01 »
 ;D Щом намеси и USB-тата  :'(

Аз бих ти станал клиент ако добавиш възможност за GPU passthrough (ще я ползвам да си краквам пароли :) ). Ама ако може и цената да е 10-15лв. иначе няма смисъл.
Активен

vox

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: HP-UX, Solaris, AIX
  • Window Manager: console only
  • #!/bin/ksh
    • Профил
« Отговор #44 -: Sep 06, 2012, 19:04 »
Data Center в домашни условия, звучи някак си смешно.
Активен

No Windows, no Gates only apache inside