Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Надолу

Автор Тема: Home Data Center!?  (Прочетена 37428 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #75 -: Sep 07, 2012, 01:22 »
Цитат
Клъстерни работи и местене без downtime със сигурност няма да имам нужда. За това и мисля, само компютърчето на което де е AS във виртуалка, да бъде и файлов сървър на който да се съхраняват бакъпите. Дори се замислям дали има нужда да бъдат 2 диска в софтуерен райд1, като реално и този диск няма да ма никакво натоварване, а и при проблем със самата машина, за нула време се мести в друга и всичко си заработва.

Хм, и какво ще стане когато имаш проблем с диска тогава и си погубиш данните от системния дял, заедно с неговите бекъпи? За колко време ще вдигнеш bgp демона така че всичките ти клиенти да са достъпни отново? Струва ми се няма да е нула време, по-скоро дни, седмици.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #76 -: Sep 07, 2012, 01:32 »
Марче най-вероятно е application server. В тая тема съм много бос и затова не се обаждам.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #77 -: Sep 07, 2012, 01:42 »
Цитат
Клъстерни работи и местене без downtime със сигурност няма да имам нужда. За това и мисля, само компютърчето на което де е AS във виртуалка, да бъде и файлов сървър на който да се съхраняват бакъпите. Дори се замислям дали има нужда да бъдат 2 диска в софтуерен райд1, като реално и този диск няма да ма никакво натоварване, а и при проблем със самата машина, за нула време се мести в друга и всичко си заработва.

Хм, и какво ще стане когато имаш проблем с диска тогава и си погубиш данните от системния дял, заедно с неговите бекъпи? За колко време ще вдигнеш bgp демона така че всичките ти клиенти да са достъпни отново? Струва ми се няма да е нула време, по-скоро дни, седмици.

Виртуалката се бекъпва на сървъра и тя веднъж нагласена, няма повече кво да се пипа и не е нужно повече от един бекъп от последните настройки, а бекъпите на виртуалките, и да не се спасят ще се направят нови и актуални на новия диск, но пък той преди да започне да издава багажа, все ще даде някакви признаци.
За 20-30 минути смяна на диска с нова инсталация на убунту и тръгва.
Това е и една от причините поради които много харесвам виртуалките. Лесната и бърза миграция на неща които искат куп настройки след първоначалната чиста инсталация.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #78 -: Sep 07, 2012, 01:46 »
Марче най-вероятно е application server. В тая тема съм много бос и затова не се обаждам.
Ми не знам, в тая тема за AS се говореше като за Autonomous System, затуй питам...
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #79 -: Sep 07, 2012, 01:54 »
Цитат
Виртуалката се бекъпва на сървъра и тя веднъж нагласена, няма повече кво да се пипа и не е нужно повече от един бекъп от последните настройки, а бекъпите на виртуалките, и да не се спасят ще се направят нови и актуални на новия диск, но пък той преди да започне да издава багажа, все ще даде някакви признаци.

Аз както разбрах нещата, виртуалката се бекъпва на същия сървър, на същият диск, където не виждаш смисъл от RAID1, защото (?) нямало много писане по диска. При това положение няма да е просто 20-30 минути за нова инсталация. А диска може да си замине ей така без никакви признаци, това не е голяма рядкост, SMART не е толкова smart.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #80 -: Sep 07, 2012, 02:23 »
Цитат

Аз както разбрах нещата, виртуалката се бекъпва на същия сървър, на същият диск, където не виждаш смисъл от RAID1, защото (?) нямало много писане по диска. При това положение няма да е просто 20-30 минути за нова инсталация. А диска може да си замине ей така без никакви признаци, това не е голяма рядкост, SMART не е толкова smart.
За 15 минути инсталирам от мое си ремастерсиснато дистро с настройки и програми по мой си вкус като омажа нещата с експерименти!

Преди две седмици, на чисто новото Хитачи от 1ТБ което купих от Перси със сървъра, но го сложих на десктопа, за по-малко от два месеца се скапа, но пичовете веднага ми го подмениха, като ми пратиха нов и след като си прехвърлих нещата им изпратих стария.
Лошите сектори за 3-4 дни станаха от 10 на 38!
Скоро не бях купувал нови дискове, но със Сигейта който първо купих за този компютър и после купих още три и бяха в софтуерен райд5, а сега са на сървъра, компа ми работеше доста по добре дори и с 1 диск като беше!
Сега с това Хитачи, на моменти като натовари замръзва картината, а не отчита никакви грешки и предишното така работеше, преди да скапе!
Активен

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #81 -: Sep 07, 2012, 02:47 »
Между другото - много лесно можеш да отстраниш проблема с топлината.

Машината се потапя в олио и работи! НЕ - не се шегувам.

Ако преди ентусиастите са го правили, сега и Интел проучват (!!! 1 година тестове !!!)
http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=intel+test+oil
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

vox

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: HP-UX, Solaris, AIX
  • Window Manager: console only
  • #!/bin/ksh
    • Профил
« Отговор #82 -: Sep 07, 2012, 08:12 »
backinblack, сървърите в дървен ковчег ли ще ги държиш ? :D
И стига с тия виртуалки, мисли нещо AIX, HP-UX.. като ще е гарга
да е рошава.
Активен

No Windows, no Gates only apache inside

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #83 -: Sep 07, 2012, 08:21 »
Айде ново думичка дето не съм я чувал :D ! Реално каква е евеноталната полза от този хост бус адаптер?
Явно никой няма преки наблюдения как работят и дали създават проблеми, а наизуст работи, че било не сериозно!
И без това ще имам време за експерименти и ще трябва да ги пробвам преди да реша дали да залагам на тях, че нито кутията ми е готова още, нито компютъра за рутер и бакъп съм го купил, нито гигабитови суич!
Първо трябва кутията да стане, а тя ще е най-рано в края на другата седмица, после кабели да се местят и куп други церкове, преди да започна фактическата реализация на нещата.
HBA за разлика от нормалните мрежови,, FC, SCSI контролери имат специализиран процесор в себе си, който поема голямата част от обработката на пакетите. По този начин централния процесор се освобождава от нуждата за върши тави работа и "има време"да върши по-полезни неща.
За RAID - ако искаш комбинация между обем и надеждност 6 със space диск, при 6 писането е по-бавно, четенето е със скоростта на 0 (почти). Ако искаш много висока надеждност и скорост 10 със spare диск. Но за това се иска и подходящ контролер. Нали не мислиш да правиш софтуерен RAID?
Активен

0x2B|~0x2B

sickmind

• Гост
« Отговор #84 -: Sep 07, 2012, 10:46 »
За RAID - ако искаш комбинация между обем и надеждност 6 със space диск, при 6 писането е по-бавно, четенето е със скоростта на 0 (почти). Ако искаш много висока надеждност и скорост 10 със spare диск. Но за това се иска и подходящ контролер. Нали не мислиш да правиш софтуерен RAID?

Хубавото на RAID5/6 e, че колко повече са дисковете, толкова по високи са скоростите. А пък десетката си е разточение на дискове няма смисъл от нея според мен. RAID5 e напълно достатъчно в случая.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #85 -: Sep 07, 2012, 10:51 »

Хубавото на RAID5/6 e, че колко повече са дисковете, толкова по високи са скоростите. А пък десетката си е разточение на дискове няма смисъл от нея според мен. RAID5 e напълно достатъчно в случая.
Лошото при 5 е че с увеличаване на броя в масива се увеличава пропорционално вероятността за фал. За това големите фирми препоръчват да се слагат не повече от 10-14 диска.И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със spare диск.
10 дали е разточително или не си е ваше лично мнение. Прочетете препоръките на големите производители на бази данни
Активен

0x2B|~0x2B

sickmind

• Гост
« Отговор #86 -: Sep 07, 2012, 10:57 »

Гледах по сайтовете хот-суап боксове, та хот-суап-а, на всяко дъно ли става като дисковете са в такъв бокс, че аз все си мислех, че това е функция на дъното, щото на моя компютър съм пробвал да добавя диск без да го изключвам като включа сата буксата и захранването, но на нъц! Без рестарт не стана!

В този случай една машина ти е повече от достатъчна (проблеми ще има ако нещо по нея се счупи, с изключение на диск което си е най-честата повреда).
hot swap е функция на контролера, възможно е вградения контролер на сървъра който си взел да поддържа това. Практиката е да се ползват 2 диска за системни в LVM mirror. Така при наличието на hot swap не се налага никога да се гаси машината при счупен системен диск. За самата ОС не ти трябват бързи или големи по обем дискове. От друга страна ако и системата ти е на райд'а губиш ценно (с висока скорост за четене и писане) място което може да ползва от виртуалките, защото читав райд5 контролер + дискове не е никак евтина инвестиция.
Активен

sickmind

• Гост
« Отговор #87 -: Sep 07, 2012, 11:02 »

Лошото при 5 е че с увеличаване на броя в масива се увеличава пропорционално вероятността за фал. За това големите фирми препоръчват да се слагат не повече от 10-14 диска.И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със spare диск.
10 дали е разточително или не си е ваше лично мнение. Прочетете препоръките на големите производители на бази данни

Не вярвам в случая на една машина за хост да се стигне до повече от 6-7 диска, пък да не говорим за 10-14.
Best practices от големите 'производители' на бази данни /визирам Оракъл/ далеч не е използването на какъвто и да било РАИД. Практиката е да се ползва САН. До сега не съм видял в ентърпрайс среда където се гони оптимално цена/качество някой да ползва раид10, масово се ползва раид5/6 в или сан, последното в над 90% от случаите.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #88 -: Sep 07, 2012, 11:07 »
Не вярвам в случая на една машина за хост да се стигне до повече от 6-7 диска, пък да не говорим за 10-14.
Best practices от големите 'производители' на бази данни /визирам Оракъл/ далеч не е използването на какъвто и да било РАИД. Практиката е да се ползва САН. До сега не съм видял в ентърпрайс среда където се гони оптимално цена/качество някой да ползва раид10, масово се ползва раид5/6 в или сан, последното в над 90% от случаите.
1. защо мислите че ако е SAN не може да е (в сториджа отзад) RAID10?
2. не знам колко корпоративни сървъри сте виждал, аз съм им се нагледал и съм виждал даже 10 с три копия на информацията, всичко зависи от цената на информацията
Активен

0x2B|~0x2B

sickmind

• Гост
« Отговор #89 -: Sep 07, 2012, 11:33 »
1. защо мислите че ако е SAN не може да е (в сториджа отзад) RAID10?
2. не знам колко корпоративни сървъри сте виждал, аз съм им се нагледал и съм виждал даже 10 с три копия на информацията, всичко зависи от цената на информацията

1. така е, логиката зад сан'а е именно раид масив (като изключим че се ползват по 2 вместо един активни контролера за всеки масив за редънданси). И понеже някой спомена HP EVA по-горе, това са вариантите за райд в нея: 0, 1, 1+0 (или 10 както го наричаме), 5, 0+5, 6. И понеже по-горе писах, че имам досег то корпоративни среди до сега не съм виждал никой да ползва 0+1, масово се ползва 5 или 6.
2.  когато информацията е изключително важна (мога да твърдя, че в 99% от случаите говорим за база данни тогава), то се ползват различни методи за backup но в никакъв случай не се разчита на локален раид масив. Шанса да се счупи масива е пренебрежим пред варианта да се счупи самата база. Аз не съм виждал до сега счупен масив за разлика от къръпната база.
Активен
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Нагоре
« назад напред »