Досега не прочетох нито едно свястно определения на това що е то комунизъм (в тази и предишната тема за GPL). Имаше разни вариации, но нито една не се доближи на 100% до същността на комунизмът като идеология.
Значи най-важното твърдение на комунизмът е (от което произтичат почти всички останали твърдения), че (според Маркс):
"Частната собственост върху средствата за производство е аморално и безнравствено. То не води до така мечтаната "свобода, равенство, братство", а до експлоатация (грабеж) на труда на пролетариата и заробване." - Цитата не е точен, възпроизвеждам смисъла по памет.
Това е накратко в две изречения философията на комунизмът. Оттук кой както иска да си го тълкува. Също от това става видно, че комунизмът не отрича частната собственост като такава, а само "частната собственост върху средствата за производство", т.е. има разлика и двете са различни неща.
Сега, за да не стават недоразумения, искам да вметна, че не съм комунист (меко казано не харесвам комунизмът), но поради една или друга причина ми се е налагало да споря с комунисти, а пък и от време на време ми попадат интересни материали, та се налага де се образовам в движение. Това, което е интересното, че повечето "комунисти" хал хабер си нямат кво точно е комунизъм, просто си живеят от време оно с някаква тяхна представа или внушена им от общи приказки в публичното пространство, или пропаганда на разни също така невежи "комунисти".
За по-подробно запознаване с комунизмът, кратко и сбито, препоръчвам да прочетете "Комунистическият манифест" на Маркс. Не за друго, а за да не четете обемните му трудове. Там в манифеста съвсем накратко се разказва за целите и идеите на комунизмът. Линка на БГ:
http://www.kultura.bg/bg/article/view/14073Та аз четох манифеста, за да разбера най-накрая от извора що е то комунизъм, а не да слушам свободни интерпретации, от хора, които бъркат реалното с желаното, от комунисти, които не им е ясно кво е комунизъм (просто са си въобразили хората от чисто общочовешка страна, че тяхната идея за комунизмът е комунизъм, пък то не е). Общо взето първата част на манифеста иде дойде, става, от чисто общочовешка гледна точка едва ли някой иска да го експлоатират. Но вече втората част точно тази концепция за "не експлоатация" доведена до крайност е родила такива кощунствени твърдения като цитирам:
1) "Родителите експлоатират децата си" - (това е по подразбиране) - естествено грандиозна глупост. Доказателството - аз лично никога не съм се чувствал експлоатиран от моите родители, но явно Маркс има друго виждане (знам ли може неговите да са го експлоатирали, квото и да значи това).
2) "Всичко създадено до сега като философия, религия, морал, ценности и т.н. е буржоазна отживелици и трябва да се унищожи, понеже е сътворено по буржоазни подбуди" - поредната глупост. Да отричаш всичко създадено досега само по идеологически причини е гигантска малоумщина.
3) Налагането на комунизмът (сега вече това е черешката на тортата) става по насилствен път, понеже той трябва да възтържествува непременно (за доброто на всички хора и да няма експлоатация). Дали аз искам или не комунизъм, дали съм съгласен или не да живея в такъв строй никой не ме пита, т.е. избора е сведен до нула или искаш или ако не, мреш. Само дето комунистите пропускат да споменат, че самия факт на налагане на комунизмът вече е тотална експлоатация и грандиозен антихуманен акт, ама карай това са подробности от пейзажа, кво са тука някви си несъгласни, теглим им куршума и вече сме добри хуманни комунисти. Ама нищо, то от време на време ако има и други "неразбиращи" и несъгласни и тях ги отърваваме от мъките по-бързата процедура (грешки в експеримента винаги стават).
Извода: който твърди, че Комунизмът е нещо хубаво, значи въобще не е в час (т.е. е тотално невеж) относно същността на комунизмът (или бърка комунизмът с неговата собствена изкривена представа за комунизъм).