Анкета

Въпрос: Подкрепяте ли забраната за пушене на закрито?

• Не пуша и я подкрепям
    - 40 (19%)
    Пуша, но я подкрепям
    - 13 (6.2%)
    Пуша и не я подкрепям
    - 14 (6.7%)
    Не пуша, но не я подкрепям
    - 7 (3.3%)
    Не ме интересува
    - 2 (1%)

Общ брой гласове: 69

Автор Тема: Колко от нас подкрепят пълната забрана за пушене на закрити ощественни места?  (Прочетена 32654 пъти)

Mitaka

• Гост
Ако аз съм собственик на заведение, и кача, че не се пуши, а някой ми каже да си гледам работата, ще си я гледам. И няма да викам полиция :)
Просто ще отнесе една тупалка, и толкова.

Всъщност, познавам един елемент, който беше предупредил как не се пуши, един нагляр запали и започна да тръска на земята, при което му изгасихме пожара с една кофа вода.... това стана преди години и няма общо със забраната, ама наглото копеле запали цигара в университета.
Въпросният елемент беше един даскал, който три пъти преди това беше предупреждавал нагляра да не пуши вътре. А нагляра беше от моя курс.
Няколко дни по-късно го пръскахме с кофпомпата, доста яка струя вади.

След това не смееше да запали.

А според мен, глобата за неспазване на забраната трябва да стане 500 лева поне. Защото това не е просто една забрана, това е закон. И реално не спазваш закона...
И тъй като аз съм доста брутален в такува ситуации, та ако зависеше от мен бих въвел глоба + арест + обществено полезен труд. И не за друго, а просто защото нагляра най-нагло не спазва приет в държавата закон.
Хайде, същия нагляр да запали в някоя бяла държава,  и да тръска в чашка.... охраната на мига ще го изрита като мръсно коте, ако нагляра има късмет. Ако няма - ще го задържат до идването на съответните власти, и ще си плати глобата.

Отиди примерно в една Белгия и запали... или в САЩ. Мой познат го глобиха, задето излязъл да пуши на открито.... т.е. на улицата. А там ако им кажеш нещо на въпреки - белезниците, и директно в зандана :)
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Гога, аз пуша контрабандни цигари! Бойко се хвали как разбили фабрика и как хванали контейнери, разбили групи, а цигарите които пуша, са доста по-добри от болшинството в диапазона 4,20-4,50 и от 3 лева кутията, от 3-4 седмици паднаха на 2,80 :D .
Според пазарната логика, дали им се отразява негативно на контрабандистите след като дори свалят цената!?
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Цитат
Отиди примерно в една Белгия и запали... или в САЩ. Мой познат го глобиха, задето излязъл да пуши на открито.... т.е. на улицата. А там ако им кажеш нещо на въпреки - белезниците, и директно в зандана

Аз доста съм пушил на улицата в САЩ, не са ме глобявали :) Не знам да е забранено.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Mitaka

• Гост

Та разбирам бабата. Това е правилно, но тя вътрешно усеща лицемерието и нарочно го саботира.

Кое и е правото?
Ти ако имаш заведение, в което до вчера ТИ не си искал са се пуши, и си ревал как те омирисват, би ли го превърнал в кочина /буквално/ само заради ината си?
И после се чуди що и намаляли клиентите, и виновна е... забраната :)
И защо да е причината в забраната, при положение, че там изобщо не се е пушило, и хората знаеха това?
Активен

Mitaka

• Гост
Гога, аз пуша контрабандни цигари! Бойко се хвали как разбили фабрика и как хванали контейнери, разбили групи, а цигарите които пуша, са доста по-добри от болшинството в диапазона 4,20-4,50 и от 3 лева кутията, от 3-4 седмици паднаха на 2,80 :D .
Според пазарната логика, дали им се отразява негативно на контрабандистите след като дори свалят цената!?

А, че то и малките деца у нас знаят, че контрабандата се върти от боко и цецо :)
А тези, които ловят са им конкуренция... :)
Активен

Mitaka

• Гост
Цитат
Отиди примерно в една Белгия и запали... или в САЩ. Мой познат го глобиха, задето излязъл да пуши на открито.... т.е. на улицата. А там ако им кажеш нещо на въпреки - белезниците, и директно в зандана

Аз доста съм пушил на улицата в САЩ, не са ме глобявали :) Не знам да е забранено.

Случая е от миналата година, в Маями.
Човека излязъл да запали пред някакъв магазин и.... секунди след това се появили 2 ченгета...
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Доколкото знам става само ако изрично е обозначено че не се пуши. Но пак ми се вижда странно. А може просто наистина във Флорида да са стигнали надалеч с това, въпреки че ме съмнява, това вече клони към олигофрения.
Активен

Mitaka

• Гост
Доколкото знам става само ако изрично е обозначено че не се пуши. Но пак ми се вижда странно. А може просто наистина във Флорида да са стигнали надалеч с това, въпреки че ме съмнява, това вече клони към олигофрения.

Да, и аз знам, че не навсякъде е така.
Ама принципно, хората просто избягвали да пушат на публични места.
Не знам какво им е мисленето, а и това определено не го приемам - но на повечето места хората, които пушели на публични места не ги гледали с добро, дори сред местните било срамно...
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Да това за САЩ и аз го знам от близки. Така е. И в Чикаго, и в ЛА, и Нови Йорк само да посмееш да запалиш на улицата, няма да са минали и две дръпки и кукерите пристигат. Много са бързи.

За контрабандата, определено е намаляла. Във Видин трудно се намираше, сега още по-трудно. Аз много рядко съм нападал да мина на три левчета. Познавах едни хора и ми носеха сръбски цигари (там са 1,8). Ама с тях загубих връзка. Но въпреки това и там яко действат мобилни групи и много народ е изгорял. Един познат пък ме черпи някакви китайски пак на тройка. Вярно китайски бяха, на китайски си пишеше на тях (не че успях да го прочета). Бяха ужас. Имаше едни Арда, Шипка, Слънце, ами по-добри са, представете си.

И последно най-много се намират някакви западни марки незнайно как през Румъния ли и аз не знам как влезли. Все е тройка, ама са по-зле от нашите. Специално пример с ЛД, ЛМ и Карелия. Уж същите, само бандерола различен, но нямат нищо общо и то в много полза на тия от 4,40.

Има едни Бонд дето са горе-долу. Ама както казах, аз рядко, не повече от десетина пъти съм нападал на контрабанда, а последните месеци още по-малко. Та Бойка и Цецка действат определено.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Ако аз съм собственик на заведение, и кача, че не се пуши, а някой ми каже да си гледам работата, ще си я гледам. И няма да викам полиция :)
Просто ще отнесе една тупалка, и толкова.

Всъщност, познавам един елемент, който беше предупредил как не се пуши, един нагляр запали и започна да тръска на земята, при което му изгасихме пожара с една кофа вода.... това стана преди години и няма общо със забраната, ама наглото копеле запали цигара в университета.
Въпросният елемент беше един даскал, който три пъти преди това беше предупреждавал нагляра да не пуши вътре. А нагляра беше от моя курс.
Няколко дни по-късно го пръскахме с кофпомпата, доста яка струя вади.

След това не смееше да запали.

А според мен, глобата за неспазване на забраната трябва да стане 500 лева поне. Защото това не е просто една забрана, това е закон. И реално не спазваш закона...
И тъй като аз съм доста брутален в такува ситуации, та ако зависеше от мен бих въвел глоба + арест + обществено полезен труд. И не за друго, а просто защото нагляра най-нагло не спазва приет в държавата закон.
Хайде, същия нагляр да запали в някоя бяла държава,  и да тръска в чашка.... охраната на мига ще го изрита като мръсно коте, ако нагляра има късмет. Ако няма - ще го задържат до идването на съответните власти, и ще си плати глобата.

Отиди примерно в една Белгия и запали... или в САЩ. Мой познат го глобиха, задето излязъл да пуши на открито.... т.е. на улицата. А там ако им кажеш нещо на въпреки - белезниците, и директно в зандана :)

Аз не говоря за вариант в който собственика наистина не разрешава, а мълчаливо подкрепя ;)
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Циганите в махалата на пазара открито продават цигари :D .
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Цитат
Да това за САЩ и аз го знам от близки. Така е. И в Чикаго, и в ЛА, и Нови Йорк само да посмееш да запалиш на улицата, няма да са минали и две дръпки и кукерите пристигат. Много са бързи.

Ами трябва да е отскоро тогава. Аз преди няколко месеца доста цигари изпуших по улиците на Чикаго, доста полицаи минаваха покрай нас, никой не се сети веднага да ме закопчее.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Я! Аз съм първият, гласувал "Не ме интересува" :D ::)
Аз съм пушач, на който му харесва, че е такъв. Имам предвид, че не съм от пушачите, на които димът им пречи, ядосват се за вредния си навик и правят опити да ги отказват. Напротив, вкусът и мирисът ми харесват, всяка занимавка ми харесва, така че и тази ми харесва, и нямам никакво намерение да се лишавам от нещо, което съвсем съзнателно ми харесва, само защото някой си казал, че скъсявали живота на база относителни доказателства. Когато някой ме попита защо смятам доказателствата за относителни, искам от него да извади една кристална топка (боб, карти, смес от жабешка плюнка и очи от саламандър) и да ми гарантира, че когато пропусна да запаля следващата си цигара на улицата, няма опасност върху мен да падне пиано, да ме блъсне пиян шофьор, да ме прониже нещо, хвръкнало отнякъде, да ме убие тока от откъснала се жица (и още една торба по-чудновати или по-елементарни сценарии), които иначе бих пропуснал, само защото съм се спрял за момент, за да си запаля. В кой случай бих живял повече? Както се вижда, отговорът не е случаят, в който не пуша. Но момент! Ако някой се е пуснал по инерцията на тази гледна точка, да кажа, че отговорът не е и случаят, в който пуша. Просто няма обективен отговор, защото Вселената е твърде голяма, за да бъде описана по този начин. Както и да е, отплеснах се излишно.
Но като пушач, съзнателно биващ такъв, имам свободата съзнателно и да не бъда такъв. Просто мога и да не пуша :) Въпреки че средно пуша по цигара на половин-един час, ако съм решил, че това, което правя в момента, ми е по-интересно и нямам възможност едновременно с това да пуша, просто не пуша, понякога и с часове. Но пък повечето ежедневни неща мога да ги върша и с цигара в ръка или редувайки ги, така че за тях не ми се налага да избирам по-хубавото. Но когато реша, че искам да пуша, няма работа, метеорологични условия, здравно състояние или каквото и да е друго, което се окаже по-малко удоволствие от цигарата в този момент, да ме спре да пуша. Що се касае до здравното състояние, откакто се помня изключително рядко се разболявам, което не може да се каже за много непушачи покрай мен, някои от които и върли последователи на "здравословния" (в кавички, не защото не е такъв, а защото е относително твърдение) начин на живот. Но пък покрай мен има и много пушачи с кекав организъм. По какво тогава, пак питам, да отсъдя пречат ли ми нещо на здравето и дълголетието цигарите или не? А по какво да отсъдя пречи ли нещо на здравето и дълголетието на околните моят дим? Ами ако се окаже, че цигарата ми не само не пречи, ами дори помага на мен и на околните? За да не описвам пак по-горните сценарии, ще дам за пример основната характеристика в работата на имунната система - една торба вредители и отрови, уловени от организма и приспособени за неговата защита, някои само като информационна база, а някои и за защита от типа "с твоите камъни по твоята глава". Дали в някоя ситуация няма да се окажа по-издръжлив (в резултат на което по-здрав и по-дълголетен) на подобни на цигарите външни влияния, когато масово непушачи мрат от тези влияния, защото не са калени в битката?
Въпросът е, че всичко, което изписах сега, са пълни глупости. Глупости са, защото зависят от твърде много фактори, които не се вземат предвид при определянето им за истина. А проблемът е, че двете лица на тези глупости, се ползват като доводи както от противниците на забраната, така и от защитниците ѝ.
Та... затова гласувах "Не ме интересува". Имам достатъчно по-интересни за мен неща (е, освен в момента, макар че едновременно с това пуша и люпя семки), с които да занимавам мислите и тялото си, от този спор, който, както всеки субективен спор, няма да доведе до обективен резултат. А дали мириша? Хахах, всички миришем на нещо. Естествена субективна характеристика на материята. И като такава, въпрос на субективна нагласа е дали ще ти харесва или не. Аз, например, когато реша да обърна внимание, не харесвам миризмата на кафе. Може ли да седна на маса, до която не достига миризма на кафе, моля?! Забравяте, че кръчмите са създадени именно за социални контакти. За събиране! Не за разделяне! Ако тръгнем да се делим на пушачи, пиещи кафе, раса (различните раси миришат различно), пропуснали душ, парфюмирани, пърдящи... Накрая всеки ще остане сам. Ако ще седим по сами, защо тогава сме отишли там? А дали целият този спор не е поредната провокация, целяща омраза и разделение между хората? Защо хората толкова обичат да се делят?
"Светът е кръчма. Нека седнем на една маса!" [_]3
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Цитат
"Светът е кръчма. Нека седнем на една маса!"

Така е, но няма как да стане защото една малка част искат да наложат на другата техните възгледи дали трябва или не трябва да се пуши!
От гледна точка разбирателството, старото положение за пушачи и непушачи е най-справедливо и за двете страни, а сега ще се делим и бойкотираме едни други, защото няма и по-важни проблеми от това!
Активен

Mitaka

• Гост

От гледна точка разбирателството, старото положение за пушачи и непушачи е най-справедливо и за двете страни, а сега ще се делим и бойкотираме едни други, защото няма и по-важни проблеми от това!

Именно, това е и целта на занятието :)
Видяха, че това стана най-големия проблем, и го използват, за да замажат магариите си... както винаги са правели.
Докато мрънкат дали да се или да не се пуши - орязаха майчинствата, пенсиите, повишиха камара такси, споменаха по между другото, че парното няма да поевтинее... и си раздадоха 10-тина милиона бонуси. На това никой не обърна внимание :) Но... на тютюна - той е най-големият ни проблем.
Как ли се забавлява боко, като чете писанията из нета... все пак, постига целите си. Скаран народ не може да се обедини срещу простотията. Разделяй и владей....
Активен