Автор Тема: Miguel de Icaza: How I ended up with Mac  (Прочетена 6280 пъти)

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Miguel de Icaza: How I ended up with Mac
« Отговор #15 -: Mar 12, 2013, 19:08 »
Хардуера ли трябва да се оптимизира според софтуера или обратното? Абе тва програмистите много на сериозно са се взели, като че ли от компютъра и лъскавите картинки по-важно нещо няма и хората цял живот само с компютри са работили!
Ти софтуерно, можеш ли да направиш ретина резолюция на машина с 1024х600 със Атом процесор и приличен дсктоп с 1ГБ РАМ - това напомня ли ти нещо - да умрелите и забравени нетбуци, които ги държаха с тези боклучави параметри докъто никой не ги ще. Пускат се гравични карти и графични ГПУ-та дето работят само под Уиндоус (Помниш ли средното пръстче на Линус). Сега измислиха УЕФИ как ще успее Линукс на десктопа като трябва да си ядрен физик та да го инсталираш (щото не можеш да го купиш инсталиран)
Затова народа купува таблети - щото и най смотания таблет има по-добра резолюция от супер дупер топ лаптопите (дето им викат Ултрабуци). С някои физичеки ограничения не можеш да се справиш дори и да си програмист както му викаш.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #16 -: Mar 12, 2013, 19:11 »
Днес гледах обявите за лаптопи втора ръка и дори там видях да идват с Убунту  :D Оттатък локвата може да е проблем, ама у нас трудно ще си купиш лаптоп без ГНУ/Линукс ;)
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #17 -: Mar 12, 2013, 19:17 »
Днес гледах обявите за лаптопи втора ръка и дори там видях да идват с Убунту  :D Оттатък локвата може да е проблем, ама у нас трудно ще си купиш лаптоп без ГНУ/Линукс ;)
На мястото, от което купихме моя лаптоп (също втора употреба), почти всички машини бяха с Убунту. Човекът обясни, че това е единственото, което може да сложи, за да демонстрира работещия хардуер (има си хас за лицензи да плаща).

Иначе по магазините за нова техника все още виждам разни Линукси, кой свестен, кой - не. Жалко, че единствената верига, която предлагаше и инсталация на Линукс в сервизните си услуги, фалира.

Ама така де, отклоняваме се от темата :)
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #18 -: Mar 12, 2013, 19:21 »
бравос, значи сте доста напред.
Маковете и тях вече не ги купуват толкова много като гледам новините (може пък в БГ да е обратно), Апле намаляват драстично поръчките за Мак чаркове, Новата ОСХ никаква я няма, а вече трябваше да е излязла. Та нещата не са само бяло и черно.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #19 -: Mar 12, 2013, 19:21 »
5.

Чакай сега, кои са тия самаряни дето са фалирали???
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #20 -: Mar 12, 2013, 20:50 »
Хардуера ли трябва да се оптимизира според софтуера или обратното? Абе тва програмистите много на сериозно са се взели, като че ли от компютъра и лъскавите картинки по-важно нещо няма и хората цял живот само с компютри са работили!
Ти софтуерно, можеш ли да направиш ретина резолюция на машина с 1024х600 със Атом процесор и приличен дсктоп с 1ГБ РАМ - това напомня ли ти нещо - да умрелите и забравени нетбуци, които ги държаха с тези боклучави параметри докъто никой не ги ще. Пускат се гравични карти и графични ГПУ-та дето работят само под Уиндоус (Помниш ли средното пръстче на Линус). Сега измислиха УЕФИ как ще успее Линукс на десктопа като трябва да си ядрен физик та да го инсталираш (щото не можеш да го купиш инсталиран)
Затова народа купува таблети - щото и най смотания таблет има по-добра резолюция от супер дупер топ лаптопите (дето им викат Ултрабуци). С някои физичеки ограничения не можеш да се справиш дори и да си програмист както му викаш.

Ама ме хвана точно на вълна таблети, че от 2 дни ровя из и-нет магазините да си търся таблет, во това което ми трябва трабва да е с дисплей не по-малко от 1280х800, да е с не по-малко от двуядрен процесор 1,2+ Гх и 3G модул и не намирам за по-малко от 750 лефа. Китайчета евтинджос колкото искаш, че даже и с хубави процесорчета, ама като опре работата до дисплей и отиваш на цифромания.
А помисли малко, с едни такива качествени дисплей не могат ли да се произведат и лаптопи, но каква ще им стане цената и дали ще има кой да ги купува!?
Хардуера се развива доста по-бавно от софтуера! Това е реалното производство пич, а не натаманяване на код!
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #21 -: Mar 12, 2013, 21:47 »
Абе тва програмистите много на сериозно са се взели, като че ли от компютъра и лъскавите картинки по-важно нещо няма и хората цял живот само с компютри са работили!

Напомняш ми шефа на един колега....
Купил им за офиса мишки втора употреба, без скрол и с топче, и някакви щайги с виндовс 98+ЦРТ монитори, и като му казали, че това за нищо не става... отговора му бил "е, преди как са работили хората?"

Да, ама преди си е преди, и не може да мислим по този начин...
То и аз 98-ма бях с 2 кила мобифон, и тогава беше върха на технологиите, ама сега е антика.

Тази грешка се прави от доста хора - да сравняват "Сега" с "Преди".... няма място за такова сравнение.
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #22 -: Mar 12, 2013, 21:53 »

Ама ме хвана точно на вълна таблети, че от 2 дни ровя из и-нет магазините да си търся таблет, во това което ми трябва трабва да е с дисплей не по-малко от 1280х800, да е с не по-малко от двуядрен процесор 1,2+ Гх и 3G модул и не намирам за по-малко от 750 лефа. Китайчета евтинджос колкото искаш, че даже и с хубави процесорчета, ама като опре работата до дисплей и отиваш на цифромания.
А помисли малко, с едни такива качествени дисплей не могат ли да се произведат и лаптопи, но каква ще им стане цената и дали ще има кой да ги купува!?
Хардуера се развива доста по-бавно от софтуера! Това е реалното производство пич, а не натаманяване на код!

Има лаптопи с качествен дисплей, кой е казал, че няма :)

"A spectacular 2560-by-1600 resolution on the 13-inch MacBook Pro and an equally impressive 2880-by-1800 resolution on the 15-inch MacBook Pro let you see more of your high-resolution images with pixel-for-pixel accuracy."

Само че, струват колкото 5-6 "нормални" :)
Аз си карам с леко моднат 15 инчов, само дисплея му е custom - 1680x1050, Antiglare и честно казано нямам забележки. Бих го заменил единствено за 13 инчов MBP Retina.
И колкото и да се плюе по Apple, при тях не се омазва scale factor-а, а резолюцията си е истиска... щото някои приизводители, особено на евтини таблети обявяват някаква резолюция, пък то не е точно така....
Активен

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #23 -: Mar 12, 2013, 23:28 »
Мисля, че това е най-същественото в тази „провокация“, която n00b ни отправя. И то не в посоката, че десктопът на Линукс не става за нищо. А в посока на това как трябва да вярваме в идеите си, как трябва да създаваме не алтернативи (които, както е в случая, да изоставим при някое разочарование), а самостоятелни проекти със свои качества и иновации.

Сега ще помоля n00b за списъка с n-те човека, водещи в отворения код (което, да припомним, не е същото като свободен софтуер!), които са мигрирали. В смисъл, знам за 1-2, интересно ми е кои други визира. И, все пак, макар тук наистина да става въпрос за минаване към Mac OS X, има доста хора от FOSS света, които ползват Mac-book с Линукс заради хардуера. И не смятам за редно едните и другите да бъдат поставяни под общ знаменател.

Аз вече им обърках бройките на хората... просто на човек в един момент му писва и само като види как се държи OSX за десктоп и започва да се чуди заслужава ли си цялата хамалогия под Linux за Десктоп. То извършиш едно apt-get и драйвера на видео картата ти отказва да стартира и т.н.

За сървър е незаменим (тук споделяме тезата с @Mitaka), може би само братовчедите от *BSD са по-големите конкуренти. Но проблема е, че за настолни машини и/или лаптоп куца. Ама не Куцане, ами КУЦАНЕ. Мигел си го каза - самата плеяда от дистрибуции донякъде пречи заедно с франкенщайнски компилации просто ПРЕЧИ. Аз разбира се харесвам разнообразието, но като цяло прекаленото разнообразие ми идва в повече. Само избора на графична среда е цяло изкуство.

Тук вина освен авторите на дистрибуциите обаче имат и производителите на оборудването. Съществува мит че всеки хардуер може да бъде подкаран под Linux. Крайно време е маските да паднат - въпроса е има ли смисъл изобщо?

И т.н. и т.н.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #24 -: Mar 12, 2013, 23:37 »
Цитат
Абе момчета, слезте малко на земята бре! Хардуера ли трябва да се оптимизира според софтуера или обратното? Абе тва програмистите много на сериозно са се взели, като че ли от компютъра и лъскавите картинки по-важно нещо няма и хората цял живот само с компютри са работили!

Сигурно ще останеш много разочарован като разбереш как се произвеждат чиповете, които търкалят софтуера. Всичко е софтуер братче, няма отърване. Да не говорим колко ниска е себестойността на една бройка примерно, но тъй като има огромни и неизбежни първоначални разходи, които трябва да се избият, процесорът ти струва няколкостотин лева. И той не се изработва от едно хале пълно с жълтури в бели мантии, усилено човъркащи нещо по кристала - както би трябвало да изглежда всяко "реално производство" предполагам.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #25 -: Mar 12, 2013, 23:42 »
Но проблема е, че за настолни машини и/или лаптоп куца. Ама не Куцане, ами КУЦАНЕ.
Пак казвам - въпрос на личен вкус е. ОК, за теб куца, такива са ти изискванията и/или опита. За мен не куца - предоволна съм от това, което използвам, и му се радвам искрено.

Обаче ти не си центъра на света, нито съм аз, нито е който и да е. Никой няма право да налага своите виждания като аксиоми. Мисля, че е крайно време да се научим на изрази като „според мен“, „аз мисля“ и т.н.
Активен

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
« Отговор #26 -: Mar 12, 2013, 23:46 »
http://constantmayhem.com/ty-stuff/linuxsurvey/2013.html

Пряко включване от reddit. Интересно е и прочетете малко.

Аз си въобгъзих че само аз си харесвам xfce, а процентите са доста.
В сървърите - debian+ubuntu+centos+rhel > 75%! По-точно около 77%!!! Точно двете системи използвам за сървъри и ги препоръчвам.

Но за десктоп... както ви казах - пълна скръб.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #27 -: Mar 12, 2013, 23:52 »
Май и за телефони ще се окаже пълна скръб като чета...

Цитат
Does it function as a phone? There is no signal strength indicator or any other sign that the phone is on a cellular network. But, surprisingly enough, the phone function works, in that the device can make and receive calls and send SMS messages. The dialer is rudimentary but functional; it has some quirks, though, like the decision that the dial pad and the mute button will not be accessible at the same time. Mobile data does not work, though, but WiFi does. There is no working Bluetooth functionality.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #28 -: Mar 13, 2013, 00:02 »
@Митак, точно за това говоря, че не е проблем да бъдат произведени такива компютри с перфектна матрица каквато има на таблетите и други перефектни неща, но като отиде цената колкото на един Епъл компютър и корко хора ще го купят!? Да това липсва и предлагане, а ако някой се осмели да го предложи и цената още повече се надървя от късата серия.
Коъто иска перфектна техника, Епъл я предлага и кеф ти иОС, кеф ти Уиндоус, кеф ти Линукс, да си го ползва с каквото иска.
В случая, май на МС им се иска, всичики да пуснат техника като на Епъл за без пари и на която да хвърчи жадния им за ресурси софтуер, но няма как да стане.

@Гейт, чета доста технически новини и знам, че в това производство, машини правят машините защото човешките възможности не достигат за такива прецизни и фини операции!
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Mar 13, 2013, 00:11 »
nOOb, против Унити съм и всички бяха против него, но много хора започнаха да свикват с него и да го приемат и вече и аз, дето на и5 процесор с 8ГБ рам още карам на 10.04, се замислям да започвам да му свиквам, че като гледам как се развиват, ще намачкат всичко и ще създадат съвсем скоро, преди МС, цялостна еко система от сървъри, виртуализации, десктопи и таблети.
Това прекалено голямо разнообразие в Линукс и аз отдавна го говоря, че пречи и разводнява нещата, но с една силна дистрибуция като Убунту, нещата ще се обърнат и всички в Линукс ще спечелят от това.
Активен