Хардуера ли трябва да се оптимизира според софтуера или обратното? Абе тва програмистите много на сериозно са се взели, като че ли от компютъра и лъскавите картинки по-важно нещо няма и хората цял живот само с компютри са работили!
Ти софтуерно, можеш ли да направиш ретина резолюция на машина с 1024х600 със Атом процесор и приличен дсктоп с 1ГБ РАМ - това напомня ли ти нещо - да умрелите и забравени нетбуци, които ги държаха с тези боклучави параметри докъто никой не ги ще. Пускат се гравични карти и графични ГПУ-та дето работят само под Уиндоус (Помниш ли средното пръстче на Линус). Сега измислиха УЕФИ как ще успее Линукс на десктопа като трябва да си ядрен физик та да го инсталираш (щото не можеш да го купиш инсталиран)
Затова народа купува таблети - щото и най смотания таблет има по-добра резолюция от супер дупер топ лаптопите (дето им викат Ултрабуци). С някои физичеки ограничения не можеш да се справиш дори и да си програмист както му викаш.
Ама ме хвана точно на вълна таблети, че от 2 дни ровя из и-нет магазините да си търся таблет, во това което ми трябва трабва да е с дисплей не по-малко от 1280х800, да е с не по-малко от двуядрен процесор 1,2+ Гх и 3G модул и не намирам за по-малко от 750 лефа. Китайчета евтинджос колкото искаш, че даже и с хубави процесорчета, ама като опре работата до дисплей и отиваш на цифромания.
А помисли малко, с едни такива качествени дисплей не могат ли да се произведат и лаптопи, но каква ще им стане цената и дали ще има кой да ги купува!?
Хардуера се развива доста по-бавно от софтуера! Това е реалното производство пич, а не натаманяване на код!
Има лаптопи с качествен дисплей, кой е казал, че няма

"A spectacular 2560-by-1600 resolution on the 13-inch MacBook Pro and an equally impressive 2880-by-1800 resolution on the 15-inch MacBook Pro let you see more of your high-resolution images with pixel-for-pixel accuracy."
Само че, струват колкото 5-6 "нормални"

Аз си карам с леко моднат 15 инчов, само дисплея му е custom - 1680x1050, Antiglare и честно казано нямам забележки. Бих го заменил единствено за 13 инчов MBP Retina.
И колкото и да се плюе по Apple, при тях не се омазва scale factor-а, а резолюцията си е истиска... щото някои приизводители, особено на евтини таблети обявяват някаква резолюция, пък то не е точно така....