държавата нали за това е държава -- да се грижи за хората
Държавата и хората в този контекст са едно и също нещо. Докато битува схващането, че държавата е нещо отделно от хората, хората ще има да чакат държавата да се погрижи за тях, докато те играят на дребно с нея, цакайки сами себе си.
Нетер, прав си, но само по принцип! Ще ти дам едни лични примери за една друга страна от ЕС в която общата осигурителна тежест не е по-висока от нашата.
Имам братовчед в Испания който от почти година и половина е съкратен и така ще бъде докато направи 2 и получава 80% от заплатата си която е получавал и върху която е бил осигуряван, а има и вероятност по коледа като му изтекат двете години и да се пенсионира ранно. 64-ти набор е и вече над 20 години е в Испания. Касовите им апарати не са много разпространени и такива връзки с данъчните само у нас ги има. Малки фирми масово укриват обороти и той самия сега като е съкратен, поне 2 седмици от месеца работи нелегално на повикване.
Друг пример: Имам и друг братовчед който от около 10 години е в Испания. Започнал е нелегално, легализирал се е и работи като свободен предприемач каменни зидарии. Съпругата му отиде при него след няколко месеца, след още година и половина роди първо, след като изтече майчинството роди и второ и до ден днешен работа не е започвала. Второто му дете го оперираха нещо със сърцето, но всичко се плати от....... неговата здравна осигуровка!
На съпругата му майката 2 пъти я оперираха тук гинекологично и все проблем! Отиде за трета операция там и всичко се плати от неговата здравна осигуровка!
Усещаш ли защо там и без да ги дебят дали укриват или не укриват доходи, хората се осигуряват, а у нас не се осигуряват!?
Ти ако получаваш заплата над 2200 лефа и те осигуряват за всичко върху пълната сума, можеш ли да разпоредиш да ми направят на мен операция от твоята осигуровка дето не съм ти никакъв?
Не съм задълбавал точно как стоят нещата и след мен някой може да внесе и уточнения, но явно има личен момент и всеки получава това което е внесъл, а не на принципа можещите да хранят не можещите и да си гледат тяхната работа и да не мрънкат!