« Отговор #66 -: May 20, 2013, 14:21 »
Arda още от как те забелязах разбрах, че си умен човек. С времето това становище
само ми се потвърждаваше. Преди година или повече
разбрах, че си учен и си нейде по чужбините. У нас няма условия за наука.
Но тук сега ще напиша, какво мисля за някои от точките. Първо няма как да участваш в
политическият живот на страната, докато си
извън нея. Да можеш да пишеш в Интернет, можеш дори отворени писма до институциите
да пращаш, можеш в съответното посолство на
страната ни да депозираш някакви документи. Но не можеш да участваш в политическият
живот на страната. За целта просто трябва да
си тук, няма как иначе да стане.
Особено притеснително е становището за смъртното наказание. Всеки, който е за него,
трябва да е готов да хване пистолет в ръка и в
упор да убие абсолютно непознат човек. Ако не е готов на тази крачка, не трябва да е
радетел на смъртното наказание. То е
изпитание за морала. Освен, че трябва да е готов да убие, трябва да е готов и да
обясни на неговата майка, че е допуснал грешка и
е убил невинен човек. Трябва да е готов да го стори лице в лице. Защото грешки
неизбежно стават. Винаги. Това е абсолютно
гарантирано.
Разбирам, че като човек учен си над такива неща като суеверия и морал. Науката е
атеистична и това е напълно разбираемо. Няма как
да е релевантна чистата наука с вяра в нематериалното. Но много от нас не са
атеисти. Прости ни невежеството, прости ни
изостаналостта, прости ни глупостта. Но ние просто не сме атеисти и сме много. Вие
напредничавите винаги, винаги ще сте по-малко
от нас и трябва да се съобразявате с този факт.
За нас като прости, невежи и изостанали не е приемливо да изземаме функциите на
това, което вероятно ще наречеш фиктивно същество
от митологичен вид, остаряла, рудиментарна концепция, неизличена все още от
еволюцията. Ние смятаме, че това с дългото
определение, което вярвам можеш да направиш още по-дълго е това, което единствено
има правото да дава и отнема живот. Не смятаме,
че имаме право да изземваме това право. Нещо повече считаме го за тежък грях.
Тъй че в науката може да не съществуват категории като съвест и морал, но за нас
обикновените хорица, това са определящи житието
ни неща. Да осъзнаваме, че са предразсъдъци. Но тези предразсъдъци ни правят хора и
не сме готови да се откажем от тях, каквото и
да казвате учените хора. Науката си е за Вас, човечността за нас. Нашите светове
нямат допирни точки. Да ще продължим да се
възползваме от огромните Ви достижения, но няма да приемем възгледите Ви, колкото и
да са правилни.
Та един учен може всеки ден да убива хора и да не страда от това. Може да го прави с
ясното съзнание, че така ще помогне на много
други да живеят. Един експеримент може да е доказано опасен, но да донесе невероятни
резултати. Може да си струва риска от грешка,
може целенасочено да се избият много хора, но в крайна сметка да се спасят
хилядократно повече. И тази концепция си давам сметка,
че е абсолютно приложима към смъртното наказание.
Да с чиста съвест можете да убивате убийци и изнасилвачи. Ако случайно е грешка, то
е статистическа грешка. Има реален резултат,
че един насилник си отива завинаги и никога повече няма да насилва. Ние разбираме
това, но не го приемаме и е невъзможно да бъдем
убедени в противното. Ние не вярваме, че едно зло може да доведе добро. Напротив, за
нас простите, неуки и суеверни, това би
довело единствено повече зло. И да знаем, че според Вас учените категории като добро
и зло не съществуват, а единствено причинно-
следствени връзки и резултати оценени като положителни или отрицателни в зависимост
от положените цели.
По другите въпроси имам също големи възражения. Да многократно съм се изказвал за пряката демокрация, но не това не е странно да имам възражения. Основно съм твърдо против формата, която е предложена. И съм го казвал многократно. Твърдо съм против да се прави по електронен път. Това поставя едновременно имотен, интелектуален, образователен и какъв ли не още ценз. От това личи, че да против съм и въобще отнемането право на глас по какъвто и да било признак. Бивайки християнин за мен всички хора са равни. Просяка е ценен точно, колкото и професора. Всички сме чада †Божии, всички сме равни пред †Неговата милост. Да, да, да вече се съгласих, че това не е твоето верою и няма как да бъде, но то е моето и ме определя като човек.
Въпреки това смятам, че има пътища за оптимизиране. Например да има макет на бюлетина, а всеки сам да си я набавя, както намери за уместно. Да това поставя известен имотен ценз, но той е общо взето пренебрежим. Отпечатването на една страница А4 е горе-долу 4-5 ст. Който няма 5 ст. в джоба, винаги може да помоли съответната обществена организация, която подкрепя решението да му издаде такава безплатно. В крайна сметка, това ще е в неин интерес. Хората нямащи 5 ст. и въпреки това желаещи да участват в демократичният процес, не са чак толкова много.
Също така комисиите могат да са от членове на съответните организации заинтересовани от решението. Дали трудът им ще бъде заплатен или ще работят безплатно за идеята, ще се разбират вътрешно в организацията, която представляват. Извозването на протоколи и бюлетини може да стане от общински служители, които за целта да не получават пари, а три дни компенсация. Работили са в почивен ден, значи два дни почивка + един допълнително, че са доброволци. Така пари няма да се харчат за нищо, но всеки ще получи своето. Не на последно място, хартията, която е изразходена за бюлетините може да се предаде за вторични суровини и държавата даже да е на печалба от изборите.
Останалите ти точки са много подобни на ИМ-ММТ, която наскоро предложи г-н Марков. Там вече се изказах, не ми се повтаря.
Забравих за ДДС. Твърдо против. ДДС беше въведено, за да отмени срамният данък оборот. Докато стоката стигне до клиента, тя може не, ами обезателно, ще мине поне през 4-5 контрагента. като всеки си сложи по 5% на клиента ще му дойде много по-голямо оскъпяване от 20% ДДС, което плаща в момента. Не съм съгласен за връщането на Данък оборот при никакви обстоятелства. Като икономист не мога при никакво положение да се съглася с него, в никакъв случай. Да от това държавата ще спечели, но всички участници на пазара ще изгубят. Икономиката е по-важна от излишъците в държавният бюджет. А в крайна сметка, те ще са временни, защото икономиката ще се свие и това ще доведе по-ниски приходи наред с фактическото обедняване.
Недоумявам и още нещо. Тук множество хора се изказват ласкаво за социализма. И в
същият ден, когато го правят пускат теми под
заглавия като: Възмутен съм от дъното на душата си.
Чакайте Ве! Първо каква душа??? Социализмът е материалистичен, бездуховен и
атеистичен. Второ възхвалявате социализма, пък когато
го видите в действие, казвате, че сте възмутени. Това е социализма. Точно, както го
описват в статията на анонимните. Май анонимни
трябваше да е в кавички.
Държа да припомня и го правя при всеки удобен случай, че толерантност означава
одобрение. След като одобряваш педерастията, то де
факто трябва да я подкрепяш и насърчаваш. Ако не я насърчаваш, значи не си искрен в
одобрението си. Значи не си социалист. Нали
помните? Всички да са равни. Всички малцинства да имат права. Всички малцинства да
са равно представени с мнозинството.
Мнозинството да не посяга върху малцинството. Малцинството трябва безпрепятствено да
развива своята култура.
Това е лявото. Това е социализма. Тази партия не случайно се казва работническа.
Това отношение много ми напомня ранните демократични години. Тогава множество хора
бяха за свобода,плурализъм, демокрация, ала-
бала. Ама всъщност не искаха да рискуват сигурните си работни места. Искаха работата
да им е лесна, ако може да я няма. Искаха
обезателно да е държавна, защото това не носи отговорност и отчетност.
Искаха да си работят и на частно покрай това. Искаха да не рискуват социалните си
придобивки. Искаха сигурност. Свобода и
сигурност са взаимоизключващи се понятия. Частна инициатива и държавна намеса в
икономиката са взаимоизключващи се.
Когато пиша, че не съм социалист винаги забравям този въпрос да изтъкна. Не съм социалист освен заради всичко друго, но и защото не съм толерантен към педарастията. Търпя я, но не я одобрявам. За мен тя е неестествена. Търпя я, защото и те са хора и те имат същите, като моите права, но в никакъв случай не ги насърчавам да правят това, което правят. Напротив осъждам го.