« Отговор #26 -: Feb 16, 2014, 11:27 »
Май не съм пускал линк към pubmed....хм или поне не помня.
Иначе според мен, това е си шаманизъм, някои хора имат нездравословното желание да се изживяват като шамани. Това същото като шаманите там при индианците, които имат привилегията да си говорят с древните духове под въздействието на пейот, както и да играят танци около огъня, за да завали. Такива хора от една страна получават признание от останалите, от друга страна няма нужда да дават обяснение за теориите си (и да го дават, винаги могат да го направят по шамански, с шамана не се спори). Проблемът е че това не работи много добре от гледна точка на науката, защото всеки може да пише каквото си иска, но последното трябва да мине peer review от други хора, които работят по проблема. И съответно като не издържи, виновен си си сам....или да де, виновна е световната конспирация. В масовия случай обаче просто не се стига дотам - wannabe шамана намира някакво много тайно четиво в нета и започва да го проповядва с пълната убеденост че е прав.
Медицината и физиката в момента според мен привличат най-много шаманизъм, вероятно защото има достатъчно много нерешени проблеми. Така както едно време е било с химията и географията. Като е станало ясно че отвъд океана не живеят дракони и че няма как от фосфор да синтезираш злато, тези неща са се кротнали.
Имам странното усещане, че шаманистки теории започват да се прокрадват и из ИТ нещата. Не говоря за шаманите - квартални хакери. На мен неотдавна ми се случи да споря с конспиратик, който твърдеше че биткойн е всъщност crowdsource-нат дистрибутиран софтуер на NSA, който се използва за разбиване на криптирани комуникации от нищо-неподозиращи алчни хора. Няма оправия ей. На всичкото отгоре, случаят беше щастлив, защото аз (за разлика от опонента си) много добре знам какво точно се смята, цапал съм си ръцете като съм писал собствен софтуер за целта и много добре знам може ли или не може да се пригоди за атакуване на други алгоритми. Това обаче въобще по никакъв начин не ми придава тежест бе пфу. Човеко даже подхожда с леко пренебрежение все едно съм идиот и промит мозък, а той видиш ли е осъзнал цялата схема, въпреки че дефакто няма идея. Не можеш да го убедиш...то и смисъл няма, много бързо ти идва нанагоре да спориш за такива глупости.