Та Кубрик в предсмъртно видео обяснява, че той е снимал кацането на Луната. Склонен съм да повярвам. По-трудно бих повярвал, че някой през шестдесетте би могъл да прати радио-сигнал от Луната и да осъществи телевизионно излъчване на живо.
По-трудно бих повярвал, че някой през шестдесетте би могъл да прати радио-сигнал от Луната и да осъществи телевизионно излъчване на живо.
...ЦитатТа Кубрик в предсмъртно видео обяснява, че той е снимал кацането на Луната. Склонен съм да повярвам. По-трудно бих повярвал, че някой през шестдесетте би могъл да прати радио-сигнал от Луната и да осъществи телевизионно излъчване на живо.Имаше едно интервю на Алексей Леонов в който казваше, че това е така за Кубрик. Освен това обесняваше, че когато американците са кацали на Луната той е бил в състава на някаква специална група, която е слушала и следила кацането на луната. С други думи според Леонов, американците са кацали, но това което е било показано по телевизията е било режисирано.
... Лъчезар Филипов (наричан от кашика"Лъчо извънземното") …
В космоса, понеже е вакум радио вълните не затихват. Това не е атмосфера. Просто трябва антената да бъде много насочена (с много тесен лъч). А това за чиниите не е проблем. А и луната не е толкова далеко. Само на 1 секунда от скоростта на светлината/радиовълните. Спред мен напълно е било възможно тогава да се осъществи ТВ предаване.
Напротив! В космоса радиовълните затихват, както във всяка една среда. Причината е проста. Разпространението на радиовълните от един излъчвател се приема за сферично - във всички посоки. Това означава, че за единица време, мощността на сигнала, който е излъчен се разпределя върху цялата сфера. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова радиусът на тази сфера се увеличава и така и мощността на излъчениея сигнал намалява, защото се разпределя върху по-голяма площ.
Цитат на: 4096bits в May 31, 2021, 13:21Напротив! В космоса радиовълните затихват, както във всяка една среда. Причината е проста. Разпространението на радиовълните от един излъчвател се приема за сферично - във всички посоки. Това означава, че за единица време, мощността на сигнала, който е излъчен се разпределя върху цялата сфера. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова радиусът на тази сфера се увеличава и така и мощността на излъчениея сигнал намалява, защото се разпределя върху по-голяма площ. Говоря за затихване (например от средата), а не за разпределение на мощността върху по-голяма или по-малка повърхност.Както виждаш, споменах, че трябва антената да бъде много насочена (с много тесен лъч).Естествено, че мощността(силата) на приетия сигнал ще намалява с увеличаване на разстоянието, защото приемната страна ще захваща все по-малка част от излъчения лъч (конус), диаграма на насоченост. Но това не е затихване от средата (вакума). А намаляване силата на сигнала от чиста геометрия.----И много много не ми обръщайте внимание, че тези дни съм на вълна заяждане. И аз не знам що. Сигурно е от времето.
В космоса, понеже е вакум радио вълните не затихват. Това не е атмосфера.
Ах, ти говориш за разсейване. Има го и този ефект. Дори в космоса, защото и той не е съвсем празен.
Така е, но пък понякога се срещат със заредени частици и губят част от енергията си. Само за уточнение.
Онези сонди касини дето ги изтрелваха към сатурн как успяваха да предават към земята далеко от на майната си с една мижава чиния. На единия даже чинията не се разтвори правилно и пак упяваше да предава. Даже плутон заснеха.