« Отговор #1664 -: Aug 20, 2025, 17:04 »
Грокът като цяло се справи, с някои уговорки. Зададох му лесен класически казус за кражба, квалифицира правилно, фиксира правилно и смекчаващите, и отегчаващите вината обстоятелства. Е, обърка размера на предвиденото в закона наказание, но това може би е, защото е "чел" някоя стара редакция на НК. Като му зададох въпрос какво конкретно наказание би определил по казуса, се справи горе-долу поносимо, с уговорките, че съдът може и това, и това.. (бая адвокатски го въртеше).
Не успях да запазя всичко- селектирах чата, дадох копи, мислех си, че всичко е копирано, пък то излезе само първия въпрос, от моя страна (May we speak in Bulgarian), като дадох пейста тука,не знам защо, и затова не поствам лог (а беше бая голям) - вече бях затворил страницата на грока.
Прави ми впечатление, конкретно при определянето на наказанието, че сякаш ми поства копирани определения от лекциите по наказателното право, т.е. сухата материя, и прави нещо като изчисляване, ако мога така да го нарека- брои смекчаващо 1, смекчаващо 2, смекчаващо 3, и съпоставя с отегчаващо 1, отегчаващо 2 и т.н., т.е. на някакъв математически принцип. Накрая при определяне на наказанието, по тоя начин "прихвана" отегчаващите вината обстоятелства, те бяха по-малко на брой, със същия брой смекчаващи (смекчаващите бяха повече) и останаха само смекчаващи- аз така го възприех, защото накрая изброи само някои от смекчаващите, и въобще пропусна отегчаващите, като предложи наказание. А реално преценката се прави върху всички- и отегчаващи, и смекчаващи, те тука е комплексната мисловна дейност.
За съдебен помощник става, там ако му вкара съдията всичко по делото, да предложи варианти, пък съдията да си се мотивира после върхи готови шаблони.
П.П. Сега се усетих нещо, което отчитам като мой пропуск- трябваше да го попитам, защо при наличието и на смекчаващи, и на отегчаващи вината обстоятелства, накрая в предложението му за определяне на наказание бяха споменати само смекчаващи. Щеше да е интересно, какво ще отговори. Но това може и друг път, с друг казус, пак като ми остане време (и желание) за такива бъзикни.