А ако го отнесеш по невнимание т.е. вируса дe, да го внесеш - демек пъхал си си оная работа къде ли не (флашката или като още ги наричат "пишка"-та и та взела че го прихванала някъде по трасето тоя вирус ..като STD са) има ли и тук презумпция за виновност/невинност и за умисъл/без (като при патлаците или.. за "разстрел" на компютър не е чак толкоз стриктно)
--
в клипа става въпрос за... забрана на GrapheneOS
..
Няма такива забрани у нас, като тая за Графен ОС.
А за горното- правилно си го написал, за умисъла. При нас тези престъпления са с пряк умисъл, т.е. хем си го съзнавал, хем си го искал, накратко. Ако Гошо хакне и завируси компа на Пешо, и през Пешовия комп изпраска, да речем, НАП, Пешо е невинен, а Гошо е виновен, действа чрез посредствен извършител (което не е осъзнат "бушон", а неподозиращ какво става човек, така да го река накратко. Не е много точно, но иначе ще стане лекция- Пешо си джитка нещо на компа, влиза в НАП да си подаде данъчната декларация, Гошо през това време използва Пешовия комп, да набута вируса в НАП..).
За графена и пищовите да- поне у нас е така, да речем, че ако имам пищов (легален пищов имам предвид, не да съм си купил някой с изпилени номера), не означава, че ще извърша убийство. То по тая логика могат да забранят и бастуните, щото и с бастун можеш да убиеш някой. Не средството е виновно, а човека, който го използва - това е общият принцип.
П.П. Въобще по нашето наказателно право е налице презумпция за невиновност, докато не се докаже противното. Също така обвинение и присъда не могат да се базират само на самопризнания. Тук имам предвид чистия наказателен процес, за престъпления по НК. За административни нарушения (примерно карал камион с книжка за кола), е достатъчно самопризнанието.