Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 504698 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 9024
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5730 -: Днес в 17:20 »
   Разбира се,че не всички религии са еврейски (т.е. варварски).
Просто под "църква" се разбира храм на мизерията,наречена християнство.

Както и друг път съм имал повод да кажа, латинците (и гърците) са наричали варвари, нас българите. Двете думи са синоними.

Радвам се, че най-после призна, че българите са християни. По-точно, българин означава божи ученик. Но и така става.

А дори не съм ти споменавал, че въпросния Аврам също е българин, хи-хи…
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5731 -: Днес в 17:48 »
Счетоводството си е “точна" наука.
Не виждам, как проста автоматизация да не може да свърши работа.

ИИ-то халюцинира.
Точно в счетоводството ли са го набутали.
Някой ще реве много скоро

Това, което наричаш халюцинация, не е много точно. По-точно е, че си измисля. Това е начина на работа на ИИ. Вкарва се нарочна грешка, за да 2+2≠4. Ако е четири нямаме ИИ.

Но нима хората са безгрешни? Нищо такова, ние грешим десетки пъти повече. Както над мен казва Ремо,  трябва си надзирател с камшика. Нищо не се е променило, освен, че сегашните роби не ядат доматиту̀¹ (*с колците), а смучат ток² (*като руснак водка).

Това, което съм виждал (платено е, а аз от седем години не съм работил легално счетоводство) е подобно на положението с програмирането. В програмирането са на път да изчезнат чираците. Много интересно от де ще дойдат следващите калфи и майстори.

Тук е същото. Ще онагледя с пример.

Например всеки месец трябва да се пуска нещо наречено дневници по ЗДДС. Това е опис на всички фактури, които си издал и получил за месеца. Дори при микропредприятие (до десет души персонал и др. условия) това най-често значи стотици фактури месечно.

Ами, с какво може да помогне ИИ?

(То не е и точно ИИ, по-правилно, частично)

Сканираш всичките фактури, а той им прави OCR (между другото, най-добрия OCR, който съм виждал е на китаеца, а от поне 20 години съм се занимавал включително с лидера Abby последните години, когато вече нямах ГНУ/Линукс). Тук малко ми е чудно, че не разпознава ръкописен текст, нещо което Гългъл може поне от 15 години в облака си и дори в питонджийските OCR-и на Гитхъба го има. Вероятно и те ползват Abby-то.

И тук идва наполовин ИИ, наполовина друга автоматизация. Прочита съдържанието и изготвя готови операции, които с едно натискане на копче ти ги вкарва в програмата.

За сравнение бърз (а аз бях такъв, но не само аз) счетоводител на оптимизирана програма за робски труд, може да вкара 150-200 за работен ден (то зависи и от фактурите и счетоводната политика). До около сто е средното постижение за повечето счетита.

Всичко това има предварителен преглед, защото грешки се допускат. Но пък не допуска, ако си сканирал нещо два пъти да ти го повтори в крайния експорт.

При акуратен и разтропан счетоводител, това означава поне десет пъти, ако не е и повече по-добра производителност от досадното и изморително „копане на тръстиката“, както казват програматорите.

Има и много други (банки, заплати и т.н.), но това е най-впечатляващия пример.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5732 -: Днес в 18:05 »
ЛЗБ е моята резиденция, но от 2009-та имах още едно „лобно място“, за което умирах. Казваше се Одит и миналата година окончателно се трупяса след петилетка на мъчително съществуване.

Та там един от най-обичаните и уважавани доайени (дано е здрав, велик, велик гении и прекрасна душа), казваше нещо от сорта — Га компу̀та̀тура можеш от едната дръжка му мушнеш първичните документи (фактурите са един от видовете), а от задника ти изпърди готовите отчети с разшифровките (това е висшия пилотаж в счетоводството, асосвото), тогиз ми го 'фали…

Перефразирам великата мисъл, не е съвсем точно. Още тогава исках да му кажа, че това е напълно възможно и ресурсните системи (това, с което се занимава SAP-а) горе-долу го правят. Но може и с далеч по-прости решения. Още на пазара нямаше достъпен ИИ и не се и чакаше. Беше си еднорог. Знаеше се, че го има, но никой не се надяваше да го види.

Не му го казах, заради почитта ми към величието му. А и лафа си беше планина.

Това, което исках да кажа, че в най-скоро време професията сметководител ще изчезне, както и професията погромист. Това го установих веднага в онези последни за мен три работни дни, когато за първи път се допрях до копилота (първия ми комерсиален, а не концептуален ИИ).
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5733 -: Днес в 18:11 »
Спец., туко що по любимото ми радио N-R-J пуснаха песента Ameno на ERA. Поздравявам те с нея, тя казва всичко за християнството, ИИ, вселената и всичко останало  [_]3
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4849
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5734 -: Днес в 18:28 »
..

Май първата ми работа, като си купя компютър (което няма да е скоро) е да си кача локално някакъв модел на LLM. Но до тогава сигурно вече няма да ги дават безплатно.

Не можеш ли от чужд комп да си го свалиш на някаква флашка? Предполагам, идва в някакъв вид архив. А компове втора ръка отдавна има на достъпни цени, аз от два софийски сайта си поръчвам стари щайги, като ми потрябват. За счетоводство са си ОК, нали не играеш на мега игри. Линукс се справя чудесно на старите кошници, не е като уиндоуса.

П.П. Ей от тези два сайта:
https://www.kvantservice.com/
https://plasico.bg/upotrebyavana-tehnika/kompyutri
съм си поръчвал евтини стари щайги и съм доволен.
« Последна редакция: Днес в 18:34 от Nik123 »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5735 -: Днес в 18:33 »
Проблема са двамата студенти. Нямам дори стотинка свободна.

Благодаря!
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4849
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5736 -: Днес в 18:35 »
Ти си знаеш, аз само споделям инфо :) В предния си пост качих двата сайта, от които си пазаря на старо, при нужда.

П.П. Има и лаптопи в тях. Преди не купувах, защото обикновено батерията е баталясала. Но откакто си купих от китайците евтина машинка за точкова заварка и никелови пластини, вече изкормям и батериите, поръчвам си пак от китайците нови елементи, заварявам ги и сглобявам нова батерия. И то не само на лаптопи, ами и на винтоверти и друга техника на батерии. Ся ако ти трябва много рам, нов процесор и мощно видео за работата, втората ръка компове не стават, но за такива като мене (жалби, молби и КЕП) и тебе (счетоводство и КЕП) са идеални.

П.П.П. И като споменавам китайците, брюкселските еврогейове нали решиха да се борят с "нелоялната конкуренция" на алиекспреса, тему и прочие не като осигурят собствена по-евтина продукция, а като вдигнат цените на "нелоялните" с мита, от 1 юли влизат в сила и митата за малките пратки, щяло да бъде 3 евро мито на артикул. Не ми стана много ясно, какво точно предвид имат - примерно артикул литиево-йонна батерия 18650, поръчвам 6 бройки, по 3 евро на бройка ли ще ме пердашат, или артикулът е един и митото е 3 евро, независимо от бройките, трябва да потърся инфо.
« Последна редакция: Днес в 18:50 от Nik123 »
Активен