Счетоводството си е “точна" наука.
Не виждам, как проста автоматизация да не може да свърши работа.
ИИ-то халюцинира.
Точно в счетоводството ли са го набутали.
Някой ще реве много скоро
Това, което наричаш халюцинация, не е много точно. По-точно е, че си измисля. Това е начина на работа на ИИ. Вкарва се нарочна грешка, за да 2+2≠4. Ако е четири нямаме ИИ.
Но нима хората са безгрешни? Нищо такова, ние грешим десетки пъти повече. Както над мен казва Ремо, трябва си надзирател с камшика. Нищо не се е променило, освен, че сегашните роби не ядат доматиту̀¹ (*с колците), а смучат ток² (*като руснак водка).
≡
Това, което съм виждал (платено е, а аз от седем години не съм работил легално счетоводство) е подобно на положението с програмирането. В програмирането са на път да изчезнат чираците. Много интересно от де ще дойдат следващите калфи и майстори.
Тук е същото. Ще онагледя с пример.
Например всеки месец трябва да се пуска нещо наречено дневници по ЗДДС. Това е опис на всички фактури, които си издал и получил за месеца. Дори при микропредприятие (до десет души персонал и др. условия) това най-често значи стотици фактури месечно.
Ами, с какво може да помогне ИИ?
(То не е и точно ИИ, по-правилно, частично)
Сканираш всичките фактури, а той им прави OCR (между другото, най-добрия OCR, който съм виждал е на китаеца, а от поне 20 години съм се занимавал включително с лидера Abby последните години, когато вече нямах ГНУ/Линукс). Тук малко ми е чудно, че не разпознава ръкописен текст, нещо което Гългъл може поне от 15 години в облака си и дори в питонджийските OCR-и на Гитхъба го има. Вероятно и те ползват Abby-то.
И тук идва наполовин ИИ, наполовина друга автоматизация. Прочита съдържанието и изготвя готови операции, които с едно натискане на копче ти ги вкарва в програмата.
За сравнение бърз (а аз бях такъв, но не само аз) счетоводител на оптимизирана програма за робски труд, може да вкара 150-200 за работен ден (то зависи и от фактурите и счетоводната политика). До около сто е средното постижение за повечето счетита.
Всичко това има предварителен преглед, защото грешки се допускат. Но пък не допуска, ако си сканирал нещо два пъти да ти го повтори в крайния експорт.
При акуратен и разтропан счетоводител, това означава поне десет пъти, ако не е и повече по-добра производителност от досадното и изморително „копане на тръстиката“, както казват програматорите.
Има и много други (банки, заплати и т.н.), но това е най-впечатляващия пример.