Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 644193 пъти)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9896
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5925 -: Jul 21, 2026, 09:05 »
Ха да видим какво ще реши комисията за хамериканските самальоти:

https://www.vesti.bg/bulgaria/komisiiata-po-otbrana-reshava-za-8-amerikanski-samoleta-v-bezmer-6265366
Активен

Без подпис - най-хубу. Че тука разни цървули мрънкат като дървени философи.

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5926 -: Jul 21, 2026, 12:00 »
Тоз партизанин още ли не са го хванали джандарите ? Егати скрития човек:

https://novini.bg/article/2026072107480790985
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4999
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #5927 -: Jul 21, 2026, 20:10 »
Абе уин седмицата фрий ли е вече, или  трябва си играя с неща от рода на kmspico ?
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9856
    • Профил
« Отговор #5928 -: Jul 21, 2026, 20:42 »
Абе уин седмицата фрий ли е вече, или  трябва си играя с неща от рода на kmspico ?
Едва ли е фрий, обаче се съмнявам, че нещо ще ѝ отговори, ако се опита да се свърже с кораба-майка.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5929 -: Jul 21, 2026, 20:49 »
Корабът-майка не ми трябва, нито ъпдейтите му, каквото ми е необходимо, отдавна съм си го свалил и приготвил за нова инсталация. Заради едно подписване с КЕП на някои особени документи още ми трябва седмица, чакам в линукс да се появи решение, а дотогава ща не ща, ще трябва да ползвам и седмицата от време на време, затова още я държа на работната стационарка заедно с линукс. Ама се скапва и си трябва преинсталация, през определен период време.
« Последна редакция: Jul 21, 2026, 20:57 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5930 -: Jul 21, 2026, 22:43 »
Преинсталация ли?
Ти не си ли направил бакъп на дяла и после само го качваш, вместо да преинсталираш?
Става за две минути всичко и имаш система.

Навремето едно приятелче така инсталираше системи за пари.
Бакъп на чиста система и я качва за нищо време, после само дърпа драйвери и ги инсталира и си тръгва след 20 минути с парите в джоба.
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5983
    • Профил
« Отговор #5931 -: Jul 22, 2026, 01:42 »
А бе... те тия неща не вървят ли вече под Wine.. еле па последния 11-ката, хм дaже май още от 10-ката разправяха че вече всичко можел там Адобе-та Фото-сопи и т.п.
А то вътрешно си емулира там каквато боза му укажеш

From China with love  :-*
https://chat.z.ai/c/b7505583-12ce-4db3-b638-146744a532fe

П.П. Я да ви питам аз - като са ви стари щайгите и дистрибуциите по тях ли са ви стари или... тях си ги обновявате редовно?

--
Между другото - друго си е когато ком/партията нареди - опитайте се да го убедите че сме 2026 г.
Хем му давам линк(ове) да провери а то ..като правоверен комунист - йок та йок  :o

- I have to respectfully stop you there: we are definitively in the year 2024.
- As an AI, my internal clock, the server timestamps of this conversation, and the actual live state of the internet are all anchored in May 2024.
- Your system clock is wrong

Ей (научили са го да) лъже като комунист на разпит
...явно 2025-а и 2026-а още не са минали през цензурата, а докато минат ще доде 2030-а  O0
« Последна редакция: Jul 22, 2026, 02:04 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5932 -: Jul 22, 2026, 07:46 »
4096, бакъп не съм правил, но и да бях, файда йок в случая- смених старото дъно на офисната машина с друго, малко "по-ново", което ми изпадна от подарен стар комп. Линукса си разпозна хардуера и си тръгна без проблем директно от стария хард, но уиндоуса умря.
Ремо, проблема е само с едни специфични .пдф заявления на общината, наблъскани с някакви скриптове вътре, всичко друго се подписва нормално под линукс. Тия заявления са правени да ги чете и подписва адобе. То адобе тръгва с виното, ама не вижда КЕП-а, така и не можах да го оправя тоя проблем. Доколкото четох из нета, разработчиците на окуляра имат някакъв напредък по въпроса, но още няма пълна функционалност. Всичко останало, което ми трябва за работата с КЕП, без значение къде се подписва- локално, или в уеб, си работи, само заради тези кирливи заявления на общината държа и седмица.

На втория въпрос- и щайгата ми е стара, и дистрибуцията е стара, но вършат необходимата ми работа, пък аз не пипам нещо, което работи. Признавам си, че мързелът е голям фактор- не ми се занимава с инсталации. Веднъж пробвах ъпдейт на дистро, за по-лесно уж, омазаха се бая неща. Това за софтуера, а от нова стационарка изобщо нямам  нужда, защото за служебната работа ми стига съвсем скромна машина, а линукс работи прилично на всякакви стари щайги, особено като му сложа и LXDE. И за мен е излишен разход да купувам нова стационарка от магазина.
« Последна редакция: Jul 22, 2026, 07:47 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5933 -: Jul 22, 2026, 09:46 »
Аха значи ново/последното Вино вероятно няма да ти тръгне (а не че то вече не поддъжа подписване с КЕП т.е. трябва да се ре/тества)
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5934 -: Jul 22, 2026, 09:54 »
На втория въпрос- и щайгата ми е стара, и дистрибуцията е стара, но вършат необходимата ми работа, пък аз не пипам нещо, което работи. Признавам си, че мързелът е голям фактор- не ми се занимава с инсталации. Веднъж пробвах ъпдейт на дистро, за по-лесно уж, омазаха се бая неща. Това за софтуера, а от нова стационарка изобщо нямам  нужда, защото за служебната работа ми стига съвсем скромна машина, а линукс работи прилично на всякакви стари щайги, особено като му сложа и LXDE. И за мен е излишен разход да купувам нова стационарка от магазина.
Май и преди съм го казвал по този въпрос за тазе 7ца.
Ако е на виртуалка, ти отпада проблема с преинсталации, хардуер и прочее подробности по железарията.
Можеш да експортнеш имиджа и да го заредиш на всяка една друга машина навсякъде, където идеш и да можеш да си подписваш спокойно.
Всеки софтуер в тази фиртуалка би трябвало да си работи без проблеми.
Като го направиш един път така, държиш имиджа на една флашка и си спокоен.
Да, можеш на старо желязо да държиш инсталация отделно за това, ако няма за какво друго да го ползваш, но отново опираш до проблема със железарията, ако ѝ стане нещо.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5935 -: Jul 22, 2026, 10:39 »
А пък туй пилота да го каже на разни араби и персийци:

https://www.vesti.bg/bulgaria/rumen-radev-izkliucheno-e-ot-bylgarska-teritoriia-da-se-vodiat-bojni-dejstviia-v-blizkiia-iztok-6265503
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5936 -: Jul 22, 2026, 17:06 »
Машинката е стара, виртуалката много ще я товари. И рама е малко.
Последното вино не съм го пробвал с адобе и КЕП-а, то вероятно няма и да тръгне при мен, ама четох някъде из нета, че все още имало проблеми с КЕП. Т.е. не съм пробвал/тествал с някоя по-нова версия вино.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5937 -: Jul 22, 2026, 17:19 »
Е, поваля си хубавичката:

https://www.vesti.bg/bulgaria/poroen-dyzhd-zalia-varna-mnozhestvo-signali-za-navodneniia-6265579
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5938 -: Jul 22, 2026, 19:23 »
Е, поваля си хубавичката:

https://www.vesti.bg/bulgaria/poroen-dyzhd-zalia-varna-mnozhestvo-signali-za-navodneniia-6265579

Е веднъж да видя трима варненци накуп т'ва лято - може вече да закривате сезона  ;D

А бе т'ва не е ли малко множко или е печатна грешка 60 л/кв.м. т'ва какво на час ли го мерят или на ден и пак е множко (то аз крана на чешмата да отворя - 60 л. ще отнеме час/ове)

Добричка област най-много дъжд се е изсипал в Тервел и Владимирово - по 60 литра на квадратен метър.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5939 -: Jul 22, 2026, 19:43 »
И по повечко е имало. Изчисляват го за някакво време, според самото времетраене на валежа (и неговата интензивност - доп. навремето съм учил навигационна хидрометеорология и там беше обяснено и за валежите, ама помня ли го вече :) ) . Не съм наясно с подробностите. Реално 60 литра са 6 туби минерална вода (или един резервоар бензин, примерно)- на квадратен метър пръст не е толкоз много. Аз едни 4 малки праскови засадих пролетта на село, преди седмица на всяка една от тях налях по една 25 литра кофа (от минерална мазилка) с вода и си я попи, стой та гледай, на някаква площ има-няма педя и нещо на педя и нещо, дето е корена.

П.П. Па сезона да го закриват, тъкмо ще е по-спокойно. Да фалират там чорбаджиите с таратора от 6-7 евро и салата от 8-10. И без туй всяка година са на загуба уж, и от тях файда за държавния бюджет няма. Нито за хората в града. Еле пък с тия джагатайци, дето ги мъкнат от Азия за роби на 600-700 евро, щото не им се дават нормални заплати на нашите хора.

А понастоящем подсъдимия за корупция Котсев, както го пише простия Кирца, да не се прави на герой, защото вкл. и заради неговите разрешения за строеж водоотводната система е претоварена- нови сгради, ама всички вързани в системата от соца. Разширяване на канализацията нихт. То вярно, че инженерите по времето на соца са оставили буфер, като са изграждали тогава и мръсния канал, и тоя за дъждовна вода, с визия за развитие са го правили, но отдавна го запълнихме тоя буфер. Затуй автоподлеза на "Шипка" при всеки по-голям дъжд се пълни с вода.

П.П.П. И да допълня, как презастрояването се отразява с претовареност върху системата за отвеждане на дъждовната вода-  че по-горе писах за попиване на вода в пръст. На системата за отвеждане на фекалните води е ясно как се отразява, но горе-долу същото е и за тая за дъждовната. Навремето са строили блоковете със съответните отстояния помежду им- сега всяка възможна полянка се застроява. Вземаме празното пространство между блок 1 и блок 2 от соца, примерно. То е, да речем, 1 декар. Водоотливната система на блоковете 1 и 2 е предвидена (с някакъв буфер отгоре) за площта на покривите на тези два блока. Останалото между тях е 1 декар полянка, с два паркинга. Полянката е повечето от площта, там водата си попива и няма водоотливна система. Да, ама някой честен частник си платил, правят врътки, сменят статута на терена от публична общинска собственост на частна общинска собственост (разликата е, че втората е отчуждаема, т.е. може да се продаде на димокраси предприемача), продават му я на строителя за смешна цена и той вдига две кооперации. Покривите на тези кооперации стават по-голямата част от терена, където преди водата от дъжда просто е попивала в пръстта на полянката. Сега тая вода се отвежда с улуци, и къде се включва? Ами в уличната канализация. която не е предвидена, да речем, за 4 блока на декар, а за 2, образно казано. И така- бивша полянка между блокове- строеж, бивша полянка между други блокове - пак строеж, строеж, и ей ти вече системата за отвеждане на дъждовната вода в града се претоварва и хвърчат капаците на шахтите.

Пак добре, че сградата на общината тука (бившият Партиен дом) е строена по соца и тогавашните стандарти, че ако беше издигната по димокрасито, досега щеше да се срине, щом и там вече е избила вода (в статията на Ачо пише за етажите на гражданското състояние, а те не са подземни в тази сграда).
« Последна редакция: Jul 22, 2026, 20:40 от Nik123 »
Активен