Отделил си темата- правилно, според мен, че от Руско-украинската война отидОхме на Александър.
А, за професионалната деформация специално нито съм го повдигал на въпрос, защо някой го е споменал, нито се сърдя, то си е факт

Не само аз, ами и всеки от нас тука, въобще всеки работещ си има някаква професионална деформация според работата и работната среда.
По-близката история е по-добре от древната, според мен.
За Курск- да, чел съм някаква тъпичка версия, че там толкова танкове не можело да се съберат. Из нета, не помня сайта. Наведнъж- може би да, нямам намерение да сравнявам габаритите на няколко модела танкове с площта на полето. Но сражението не е било в един ден, и не е било еднократно. Та, танковете са били на вълни- първоначална фронтова бройка (напр, 2-3 танкови батальона), после едните вкарват подкрепления (втори ешелон), след тях другите и така, който има повечко. Не всички са поразени (останали на място и задръстили), а една част от поразените се изтеглят с влекачи (през нощта) за ремонт (стандартна практика).
Преди години, май повече от 10, по ТВ Дискавъри вървеше едно предаване за Втората световна война- Батълфилд, или нещо такова, като заглавие ми се върти. Може и да бъркам за името. Там имаше епизод и за Курската битка, и тогава посочваха същата бройка танкове, каквато са я давали от СССР, а Дискавъри не е руска ТВ, нито украинска, или въобще на някой от съветското пространство. Т.е. тогава още не е била завъртяна в тая посока машината, не оспорваха броя на танковете и степента на сражението.
Защо го пиша ли- защото сравнително съвременните събития също могат да бъдат манипулирани (или митологизирани, да го речем така), но манипулациите сравнително лесно се хващат

А там за тия древните митове.. върви го разбери българин дошъл при тракиец ли, славянин при грък ли, кой управлявал векове, кой месеци- затова се зачетох в .пдфа на Ремотекс.
П.П. За оигиналите- епосът за Гилгамеш например си го има в оригинал, там на глинените плочки:) Което не означава, че там е изписана истина. Това, разбира се, е закачка, не заяждане- повечето източници от онова време са си тип "препис от превод на превода".
На мен затова не ми вдъхват много вяра всякакви именници и подобни, освен ако не са подкрепени и с нещо друго- например тук посочен някой си владетел, какви победи имал, а ей-оттам изровихме препис на някакъв договор, сключен от този владетел с някой си друг, и от договора се вижда, че първият е победител..
Доп. За .пдф-а съм написал, че е от 2019 год., грешка, от 2013 е изследването, но пак си е актуален.