Автор Тема: Били ли са Адам и Ева българи?  (Прочетена 6511 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4013
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Били ли са Адам и Ева българи?
« Отговор #30 -: Sep 17, 2024, 23:51 »
Аз не съм написал, че това го пише в именника, а имах предвид интерпретациите на тая тема и с този резултат.. И по-точно такива неща, като това, което си написал-  ".. Гръко-римската сме основали и западноевропейската (днешната) до някъде.." .. е, не, изглежда го вярваш, спирам се.
« Последна редакция: Sep 17, 2024, 23:53 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4075
    • Профил
« Отговор #31 -: Sep 18, 2024, 00:11 »
Никсън имай предвид че и тоя ПДФ не е първоизотчник , но... да кажем че е представителна извадка понеже е единственото (което открих) преведено на български.. Имаше и едно изследване още от преди 50-60г. по тоталитарно време което покриват щото и то показва(ло) същото, че сме си местни т.е. траки ..и Божо Вампира разказваше как са ги карали да чупят старите находки че не им отървало и.. а бе защо да не вярваме на българските си (хем каменни) надписи и ръкописи ами само на римските, дали не щото па сега (аз разлика от бай Тошово време) туристическите справочници се пишат от 'талянци  :o

Гога, че някой имена са ги окрали и правилно спрегнати (без да искат, Спаро разправяше така за една река и др. топоними, napr. Антигона е правилно спрегнато ако беше мъж щеше да е Антигон)  ;)
Според руската википедия "Тригон" е един от епитетите на Дионис, а знчението е роден три пъти, ако беше женско щеше да е Тригона  :)

Цитат
Ама там за много хиляди години си говорим (при индиици и китайци), нашия принос е малък.
Е как!?  Всеизвестна истина е че първия им император там.. който я е създал поднебесната е бил кръглоок ..и на него му чупят де що нямерят керамични плочки и теракота  :'(
А като са окрали старобългарския календар забравили за големия кръг та го прескочиил прекалено сложна математика било за тах навремето (големия цикъл в тогавашния ни календар е бил 120г.) и.. така си и останали китайчетата с малък 12 и голям 60.г цикъл (сега животните дали са още същите не знам) ..и те така (за)сега Китайския бил най-стария календар (според модерните туристически справочници)

П.П. Е как, те първите арийци са траките, даже свастиката я занесъл до Индия Сабаздий

Арийци идва от - наследници на Арес/Арей от българското Ярост

https://sparotok.blogspot.com/2013/02/blog-post_20.html

Едно наше почти забравено име е Ярей. В издадените по времето на тоталитаризма речници то е пропуснато  и това е доста жалко, защото всъщност това е името на тракийският бог на войната, който е познат на гърците като Арес.   

Надпис с Линеар А, първите три знака представят звуците А-РЕ-Ю (по Еванс)

Ярей е всъщност най-древното документирано наше име. Върху златен пръстен намерен в критска гробница до Мавро Спелио (XVIII -ти век преди Христа) с Линеарен А е написано   Aрею, т.е. на Арей, Ярей. Езиковедът Владимир Георгиев разпознава в Арей името на войнственият бог, но го счита за хетски.
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 00:31 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #32 -: Sep 18, 2024, 00:28 »
Ремотекс, като го изчета, ще го обсъдим, за мен ще е удоволствие, но имам предвид, че е сравнително пресен (от 2019), което за ДНК изследване го прави доста актуален (.пдф-а). Най ми е интересно с какви проби са сравнявали ДНК-то на днешни хора тук, но както писах.. требе си бая четене и нема да е днес :)
А иначе коя думичка какво означавала.. и как била изписана, такива теории мога и аз да развия, че е по-добре да го пропуснем, няма нужда от свободно творчество.
За свастиката- не знам какви арийци са били траките, но във Варненския археологически музей има изложени древни тракийски урни, на които си има изчертани свастики (Доп. не изчертани, а гравирани в глината на съда, т.е. издълбани, очевидно преди опичането му в пещта). Последно ги гледах през 2022 година. Тоя символ, свастиката, очевидно е бил много разпространен в древността- от нашите земи, та до Индия. Дали оттука е отишъл натам тоя символ, или оттам насам е дошъл, не знам. Другото, което се сещам, е, че има паметник на Георги Раковски в Делхи, и училище с неговите имена там.
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 00:31 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #33 -: Sep 18, 2024, 00:37 »
Ами попогледни и за брамините и тяхното ДНК и ще ти стане ясно в коя посока е била миграцията - ако се не лъжа 20-25% общи гени имаме с тях, и... кастовата система добре ги е запазила. Също така свещеното им животно е кравата, а не слона (е у българите е бикът ама...)

Понятията индо-германски, индо-европейски трябва да се заменят с индо-тракийски… а защо не и с древнобългарски?
https://www.youtube.com/watch?v=ZcklE-GpoRg
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 00:48 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #34 -: Sep 18, 2024, 00:48 »
Ами ако в .пдф-а пише и за брамините, ще погледна :)
То въпросът е друг- вземаш ДНК-то от настоящите жители, ама с какво го сравняваш- с 4-5 запазени зъби от 4-5 гробници ли.. и доколко 4-5 гробници са показател за цялото население, което някога е обитавало мястото край гробниците, но това, предполагам, го има във файла, поне като обсъждане. Щото да речем, една възможност- дошъл Александър Македонски с една дружина гърци, него и неговите военачалници ги погребвали в яки гробници, че зъбите им да оцелеят за ДНК, ама околното население да речем, е било готи, или пък монголи, траки, абе някакво различно от военачалниците в гробниците (често срещано в древноста, напр, първият елинистически фараон Птолемей да не е бил египтянин, я), а населението не е оставило кости и зъби.. и сравняваме днешните хора с тогавашните 5-6 оцелели зъба на военачалници от друг народ, не коренните жители.. та в тоя дух се замислих, но да видя какво пише в тоя файл.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #35 -: Sep 18, 2024, 00:49 »
Ами ако в .пдф-а пише и за брамините, ще погледна :)
То въпросът е друг- вземаш ДНК-то от настоящите жители, ама с какво го сравняваш- с 4-5 запазени зъби от 4-5 гробници ли.. и доколко 4-5 гробници са показател за цялото население, което някога е обитавало мястото край гробниците, но това, предполагам, го има във файла, поне като обсъждане. Щото да речем, една възможност- дошъл Александър Македонски с една дружина гърци, него и неговите военачалници ги погребвали в яки гробници, че зъбите им да оцелеят за ДНК, ама околното население да речем, е било готи, или пък монголи, траки, абе някакво различно от военачалниците в гробниците (често срещано в древноста, напр, първият елинистически фараон Птолемей да не е бил египтянин, я), а населението не е оставило кости и зъби.. и сравняваме днешните хора с тогавашните 5-6 оцелели зъба на военачалници от друг народ, не коренните жители.. та в тоя дух се замислих, но да видя какво пише в тоя файл.

Предоплагам с ДНК от тракийски гробници, там вече по табиетите ги различават и преподлагам от различни краища на България, хубаво щеше да е да (можем да) кажем от "тогавашна/та" България но как мислиш сърбите, гърците и/ли македонците са им дали тракийски(те си) гробници за изследването...

--
и да ви подразня още малко и спирам
https://www.youtube.com/watch?v=G9T33aBxMvs
https://www.youtube.com/watch?v=rqIrUwtjDMY&t=4m56s
...и как става така че Гергьовден е по-тачен даже и от байряма при някой групи мюсюлмани....

Нискън, ей тук споменават некой от гените при брамините - виж дали ги няма в ПДФ-а (около 12м 30 сек.)
https://www.youtube.com/watch?v=ZcklE-GpoRg&t=12m30s
и още навремето сме имали борчаги, Персей е бил Борец а коня му Бегач (Пегач/Пегас)  :D
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 03:26 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #36 -: Sep 18, 2024, 10:48 »
Аз не съм написал, че това го пише в именника, а имах предвид интерпретациите на тая тема и с този резултат.. И по-точно такива неща, като това, което си написал-  ".. Гръко-римската сме основали и западноевропейската (днешната) до някъде.." .. е, не, изглежда го вярваш, спирам се.

Какво да ти кажа? Ти си заквасен с гръцка митологема, аз с българска. Нали през цялото време не говоря за факти или истина, а за митология?

Но признавам, че това моето беше провокация, знаейки, как ще реагираш.

Но само да знаеш, че има изобилна документация за нашия принос в западно-европейската цивилизация, повечето любезно събрана или създадена от католическата църква. Просто не е много популярна, защото не е много удобна, но не е напълно скрита, щом е стигнала до мен, обикновения човечец.

Забележи, че никъде не написах, че имаме принос към най-важната цивилизация, тази на египтяните, въпреки, че отново ще те стресна, но отново има наводнение от данни за тесните ни връзки. А за савската царица (онази етиопка на Соломон от европейската библиотечка) да не започвам…

Интересно, че не запита за славянската цивилизация…

дошъл Александър Македонски с една дружина гърци

Никакви гърци не е водил със себе си Санде. Това е същото като Баязид да си води Патриарх Евтимий или шишмановото говедо дето ни провали с него. Гърците са го ненавиждали, защото ги е превзел и (вероятно) те са го убили (с отрова) и то не в родната му Тракия (Македония), ами в Индия. Така, никакъв скелет на Санде няма да намериш и по-лошо, щото изведнъж щеше да се окаже неотличим от сегашните макета.

Разбирам, че това е твоята провокация, но гръцко е единствено споменатия Аристотел и шестте му аверчета, чиято „философия“ е натворила толкова безобразия, че не можеш да си представиш. А то и това пак не е гръцко, а нескопосано крадено от египтяните, щото нали гърците са си прости, нищо не са разбрали. Е поне са разбрали как да правят хубави храмове, признава им се.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #37 -: Sep 18, 2024, 12:23 »
Значи се разминаваме, аз за фактите говорех :) Т.е доколко ги има/няма, и доказателствата за тях.
Да, митологията също е някакъв исторически извор, но там са толкова изкривени и променени с вековете нещата, че лично аз я вземам предвид просто като приказка. Особено пък за ония времена там, Александровите, фараоните и т.н.
То какви ли не митове има, например някои от североамериканските индианци твърдят, че са дошли от небето. Оттука могат да се правят какви ли не заключения и да се развиват теории, вкл. и че са извънземни. Само че така, на един гол мит, без грам доказателство, за мен си е приказка, както писах, без доказателствена стойност.

Не съм приключил с .пдф-а за ДНК-то, че днес повечко работа имам. Всъщност едва го започнах. Но ще го приключа, ето това е извор, който вади на показ факти- напр. ние сега с някой древен вожд в гробница еднаква ДНК ли имаме, или различна, омешани ли сме много, или сме сравнително "чисти" от време оно, все един народ ли е бил по тия земи (нашите, в случая), или пък са се извървели бая и от първоначалното някогашно не е останало много.

А там за Сандето, дето довел дружина гърци, да, на бъзик беше, и като произволен пример, че някой си може да дойде отнякъде, и да управлява дадена територия, но да не е един род с управляваните. Единственото сигурно, което считам, че знам за него, е, че е говорел и пишел на гръцки. Сега, дали и на други езици, не знам.
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 12:28 от Nik123 »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #38 -: Sep 18, 2024, 13:09 »
Значи се разминаваме, аз за фактите говорех :) Т.е доколко ги има/няма, и доказателствата за тях.

Ще започна и аз като Ремо, но и аз като него ще отрека за лична нападка.

Това ти е професионално изкривяване. Но като често посещавал съда, знаеш, че там е важна не действителността, а как ще бъде представена. Тук няма никаква разлика.

През цялото време ти разправям, че факти няма, а истина съвсем. Знаеш ли, че няма нито един източник в оригинал? Всичко са преписи. Преписи са, а не фотокопия. Не е имало фототипни машини. Българин ги измисля преди по-малко от сто години.

И на всяко твърдение, може да намериш други пет, които му противоречат. Не съществуват никакви факти и не става въпрос за никаква наука.

Мислиш, че за по-близката история е по-добре? А дали е така?

Нека вземем Втората световна. За нея има изписани стотици хиляди страници научни студии. Нали?

Ние знаем ли, какво точно се е случило?

Нека вземем битката при Куркс, че днес се опитват да я повтарят по нелеп начин и е модерна тема.

За нея западни източници твърдят, че изобщо не е най-голямата танкова битка в историята и едва ли не, не се е случила. Имат ли аргументи? Ами мястото (полето) било прекалено тясно и няма физически как там да се съберат стотици танкове и още толкова катюши само от едната страна, а от другата е още по-тясно.

Случила ли се е битката при Курск?

Ще кажеш, че това си глупости. Защо ще го кажеш? Ще го кажеш, защото си чел съветски (сред които украински, както си подчертавал) историографи. И влизаш веднага в легендата създадена от СССР.

За протокола аз също мисля, че са глупости, но простия факт е, че нито един от нас двамата не е бил там и няма, как да е сигурен.

Което ме връща, ама то имало очевидци. Всеки очевидец е субективен, защото той е субект, а не обект. С други думи той е мислещо същество, а не видео-камера с микрофон.

Няма факти. А истина изобщо. Всичко е митология.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

• Напреднали
    • Профил
Re: Били ли са Адам и Ева българи?
« Отговор #39 -: Sep 18, 2024, 16:48 »
Отделил си темата- правилно, според мен, че от Руско-украинската война отидОхме на Александър.

А, за професионалната деформация специално нито съм го повдигал на въпрос, защо някой го е споменал, нито се сърдя, то си е факт  ;D Не само аз, ами и всеки от нас тука, въобще всеки работещ си има някаква професионална деформация според работата и работната среда.

По-близката история е по-добре от древната, според мен.
За Курск- да, чел съм някаква тъпичка версия, че там толкова танкове не можело да се съберат. Из нета, не помня сайта. Наведнъж- може би да, нямам намерение да сравнявам габаритите на няколко модела танкове с площта на полето. Но сражението не е било в един ден, и не е било еднократно. Та, танковете са били на вълни- първоначална фронтова бройка (напр, 2-3 танкови батальона), после едните вкарват подкрепления (втори ешелон), след тях другите и така, който има повечко. Не всички са поразени (останали на място и задръстили), а една част от поразените  се изтеглят с влекачи (през нощта) за ремонт (стандартна практика).

Преди години, май повече от 10, по ТВ Дискавъри вървеше едно предаване за Втората световна война- Батълфилд, или нещо такова, като заглавие ми се върти. Може и да бъркам за името. Там имаше епизод и за Курската битка, и тогава посочваха същата бройка танкове, каквато са я давали от СССР, а Дискавъри не е руска ТВ, нито украинска, или въобще на някой от съветското пространство. Т.е. тогава още не е била завъртяна в тая посока машината, не оспорваха броя на танковете и степента на сражението.
Защо го пиша ли- защото сравнително съвременните събития също могат да бъдат манипулирани (или митологизирани, да го речем така), но манипулациите сравнително лесно се хващат :)

А там за тия древните митове.. върви го разбери българин дошъл при тракиец ли, славянин при грък ли, кой управлявал векове, кой месеци- затова се зачетох в .пдфа на Ремотекс.

П.П. За оигиналите- епосът за Гилгамеш например си го има в оригинал, там на глинените плочки:) Което не означава, че там е изписана истина. Това, разбира се, е закачка, не заяждане- повечето източници от онова време са си тип  "препис от превод на превода".
На мен затова не ми вдъхват много вяра всякакви именници и подобни, освен ако не са подкрепени и с нещо друго- например тук посочен някой си владетел, какви победи имал, а ей-оттам изровихме препис на някакъв договор, сключен от този владетел с някой си друг, и от договора се вижда, че първият е победител..

Доп. За .пдф-а съм написал, че е от 2019 год., грешка, от 2013 е изследването, но пак си е актуален.

« Последна редакция: Sep 18, 2024, 17:12 от Nik123 »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6427
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #40 -: Sep 18, 2024, 17:12 »
Те тия ако бяха българи, щяха да окрадат всичко достъпно, не само ябълка.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7471
    • Профил
« Отговор #41 -: Sep 18, 2024, 17:15 »
Що за тема?!

Ако Господ е българин, Адам и Ева какви са? Корейци?  ;D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5028
    • Профил
« Отговор #42 -: Sep 18, 2024, 18:18 »
...
и как става така че Гергьовден е по-тачен даже и от байряма при някой групи мюсюлмани...
...

И какво толкова чудно ти се вижда ?

Т.нар. авраамови религии са свързани помежду си.
Свързани и в диващината - кланета,инквизиции,изгаряния на клада и т.н.

Един много неудобен факт - има ислямска (!) секта,чиито членове
са си внушили,че в някакъв стар  гроб е погребан Иисус (Иса по тяхному)
и го пазят да не го оскверни някой ,,,  :o
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5028
    • Профил
« Отговор #43 -: Sep 18, 2024, 18:21 »
   A,забравих да коментирам името на темата.

Кви са тия Адам и Ева ?  >:D
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #44 -: Sep 18, 2024, 18:36 »
Тъй, изчетох го.
Някои по-интересни моменти- стр. 11 за разследването от Африка, стр. 39 за други източници кои сме и отде сме дошли (от други източници- не ДНК-то), стр. 76 пак за българите, и вече основното (всъщност препоръчвам направо оттам нататък да се чете, че ще ви гръмнат главите от научни термини)- стр. 107- обсъждане, стр. 122- изводи.

Какво разбрах аз- ами дошли сме тука, не сме тука от 10 000 години. Имаме тракийски примеси, както и славянски, но най-големият "процент" си е наш. Преселили сме се тук от Азия, но не сме тюрки (2-3% тюркски примеси). Индоевропейци сме, роднини с иранците, памирците и др. При организирането на държавата ни тук, Аспарух е довел много хора, а не както доскоро се смяташе, че е дошъл с малка дружина. Това съвпада и с историческите изследвания на по-съвременни наши учени (и те са изброени в .пдф-а, в началото).

Като извод- няма как да сме дошли тук, па ако щете на няколко вълни, през 6-7 век (в изследването за тоя период използват термина "древни българи"), и едновременно векове преди това, да сме основоположници на по-старите цивилизации (пак тук, около нас- траки, преди тях гърци и т.н.). Не местните са ни асимилирали, а ние тях (щото сме били повечко).
Е, някой от нас може да има пра-пра- и т.н. дядо древен трак. Или древен грък.
Файър, на Александър със сигурност ДНК-то му няма да е същото, като на днешните макета. По-скоро тяхното ще е като нашето.
Това са моите изводи, все пак който иска, да си изчете целия файл и да представи своите изводи, да обсъдим.
Ремотекс, за мен спаротока доста свободно си интерпретира нещата.  Еле пък с цвета на косата по фреските в тракийски гробници.. или пък това- "..Така е и при нас. Флегиите са участвали в Троянската война. Това означава, че името флегии – блъгии – българи – най-ранният вариант на името българи, е съществувало още през бронзовата епоха. .." - супер генерален извод, на няма и нищо отгоре. Докарва съзвучие и готово..
Струваше си четенето, макар че едни 60 % сигурно само някое медицинско лице ще ги разбере от раз. Все-едно четях някоя сложна съдебно-медицинска експертиза по дело.

И малко майтап за финал- из нета бях чел едни глупости, че Алонсо де Охеда всъщност бил Драган от Охрид, мисля, че го бях споменал веднъж  ;D
« Последна редакция: Sep 18, 2024, 18:42 от Nik123 »
Активен