« Отговор #51 -: Jan 02, 2009, 08:10 »
Tarator, цитирам източника, дето ме пращаш да се "образовам":
"Електронно управление
From Wikipedia, the free encyclopedia
An ECU from a Geo Storm .
In automotive electronics, an electronic control unit (ECU), also called a control unit , or control module , is an embedded system that controls one or more of the electrical systems or subsystems in a vehicle . В автомобилната електроника, електронна контролна единица (ECU), наричана също контролна единица, или контролен модул, е вградена система, която контролира една или повече от електрическите системи или подсистеми в превозно средство. Some modern cars have up to 80 ECUs, including: Някои съвременни автомобили имат до 80 екю, включително:
* Engine Control Unit - also known as an ECU Звеното за управление на ДВГ
* Transmission Control Unit - TCU Звено за управление на трансмисията
* Airbag control unit - ACU Airbag контролен модул
и т.н.
In some older vehicles, the ECU is referred to as an ECM (electronic control module). В някои по-стари превозни средства, ECU е посочена като ECM (електронен контролeн модул). "
Ясно е, че всеки чип се управлява от някаква програма, за да работи, ама ти и на това ли му казваш операционна система? BIOS и той ли е операционна система?
Сега, на мен на ден ми минават по десетина такива "операционни системи" на ден за диагностика , но както и да е. Може и да си прав, и в този случай, щом пералнята ми има програматор, значи и тя има операционна система. Интересно, дали може да се хакне???