Златко, като за начало отговори защо ние най-бедната страна в европа да помагаме на американците.
Като сме най-бедната, та трябва ли да нямаме достойнство? А заглавието на темата, ако някой все още не е разбрал, беше закачка.
Общо взето съм съласен че не трябва да се пиратства продукция на български изпълнители или фирми.
А, а на американски и западни може, така ли?

Ама си спомням когато Майкрософт ми продаваха Уиндос е България на същата цена като в САЩ когато в България имаше хипер инфлация и заплатата на родителите ми беше около 50$. Аре моля ти се нека да си остана пират.
Що за логика? Цената е компромис между желанията на продавача и купувача. Не те устройва - не купуваш, устройва те - купуваш. В противен случай трябва да отменим цялата пазарна идеология като несправедлива и погрешна.
Пример: защо автомобилът Х в Австрия струва 4000 евро, а същият автомобил Х тук струва 5500 евро? Ами защото някой го е купил от Австрия, сложил му е отгоре 1500 (включващи мита, такси и пр.) и го продава в България.
Друг пример: защо лаптопът Y в САЩ струва YYY долара, а същият лаптоп тук струва с 20% повече? Горе-долу поради същата причина като в предишния пример.

Та мисълта ми е, че на богатия винаги му излиза по-евтино не само защото стандартът му е по-висок, но и защото цените са му по-ниски. С други думи, логиката "те имат пари/са богати, затова няма да им плащаме/ще им крадем ИП" малко не се връзва с пазарната, където договорът между двете страни е всичко.