GIMP няма layer effects... Оттам нататък, освен за дизайн на грозни тапети, го забравяме. Човека се занимава професионално и точка, от това си вади евентуално хляба => надали има време да научава цяло ново приложение, да свиква с нови shortcut-ове, и т.н. и т.н...
svenxxx , има 2 варианта да подкараш photoshop:
1. С виртуална машина. VirtualBox го забрави за производителност, с vmware workstation и windows xp почти се докараш производителността под windows, освен това ще имаш възможност да си подкараш каквито искаш приложения. Trial има в сайта на, ако не искаш - ти си знаеш как ще го лицензираш.
2. Wine - CS2 върви перфектно. Аз вече съм направил няколко професионални дизайна с Wine. Има един плюс - "върви" по-бързо отколкото в windows. Има един единствен проблем, който са описали дори в сайта на wine и не са намерили решение - дребните шрифтове по интефейса не се четат. Решението е елементарно - копираш windows шрифтове в /home/tvoq_user/.wine/drive_c/windows/Fonts/ и готово. Ти с коя версия опита, че крашва?
С видео обработката да помогне някой друг, но съм почти сигурен, че има подходящи приложения.
За камерата - инсталирай си cheese (sudo apt-get install cheese) за да я тестваш. Ако не я открие или крашне - намери си easycam. Тя ти намира нужния драйвер и го инсталира. Тъй като пакетите на easycam имат някакви проблеми със зависимостите, ако стигнеш до там, пиши, аз ще ти кажа кое и как да инсталираш. За да върви скайп с камерата, трябва да се промени shortcut-а. По подразбиране той изпълнява просто "skype". Трябва да се промени на:
bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype'
За web development - не знам какво използваш, но ако пишеш само html/css - може би aptana. Има версия за линукс. Но аз ползвам от една година netbeans (css,xhtml,php,javascript) и друго не знам дали бих ползвал скоро. Има с версия за линукс, но не я инсталирай от repository-то на ubuntu, а си я свали от сайта.
Като за начинаещ - тази тема е дъвкана хиляди пъти, но поне според мен за начинаещ - ubuntu... Или mint linux. Като понапреднеш малко може и да смениш, но започни с това и още отсега да те предупредя - колкото и да е настроено всичко, пак ще си блъскаш главата с разни неща. Просто имай търпение и системата ще ти се отблагодари.
Успех