Автор Тема: Photoshop под Linux  (Прочетена 18713 пъти)

ivo3d

• Напреднали
  • Публикации: 161
  • Distribution: Mint Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Photoshop под Linux
« Отговор #15 -: Jul 15, 2010, 13:55 »
GIMP няма layer effects... Оттам нататък, освен за дизайн на грозни тапети, го забравяме. Човека се занимава професионално и точка, от това си вади евентуално хляба => надали има време да научава цяло ново приложение, да свиква с нови shortcut-ове, и т.н. и т.н...

svenxxx , има 2 варианта да подкараш photoshop:

1. С виртуална машина. VirtualBox го забрави за производителност, с vmware workstation и windows xp почти се докараш производителността под windows, освен това ще имаш възможност да си подкараш каквито искаш приложения. Trial има в сайта на, ако не искаш - ти си знаеш как ще го лицензираш.

2. Wine - CS2 върви перфектно. Аз вече съм направил няколко професионални дизайна с Wine. Има един плюс - "върви" по-бързо отколкото в windows. Има един единствен проблем, който са описали дори в сайта на wine и не са намерили решение - дребните шрифтове по интефейса не се четат. Решението е елементарно - копираш windows шрифтове в /home/tvoq_user/.wine/drive_c/windows/Fonts/ и готово. Ти с коя версия опита, че крашва?

С видео обработката да помогне някой друг, но съм почти сигурен, че има подходящи приложения.

За камерата - инсталирай си cheese (sudo apt-get install cheese) за да я тестваш. Ако не я открие или крашне - намери си easycam. Тя ти намира нужния драйвер и го инсталира. Тъй като пакетите на easycam имат някакви проблеми със зависимостите, ако стигнеш до там, пиши, аз ще ти кажа кое и как да инсталираш. За да върви скайп с камерата, трябва да се промени shortcut-а. По подразбиране той изпълнява просто "skype". Трябва да се промени на:
bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype'

За web development - не знам какво използваш, но ако пишеш само html/css - може би aptana. Има версия за линукс. Но аз ползвам от една година netbeans (css,xhtml,php,javascript) и друго не знам дали бих ползвал скоро. Има с версия за линукс, но не я инсталирай от repository-то на ubuntu, а си я свали от сайта.

Като за начинаещ - тази тема е дъвкана хиляди пъти, но поне според мен за начинаещ - ubuntu... Или mint linux. Като понапреднеш малко може и да смениш, но започни с това и още отсега да те предупредя - колкото и да е настроено всичко, пак ще си блъскаш главата с разни неща. Просто имай търпение и системата ще ти се отблагодари.

Успех :)
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #16 -: Jul 15, 2010, 15:01 »
Аз не виждам обаче що, някой който иска да работи с Фотошоп вие постоянно трябва да му набивате Гимп.
В крайна сметка човек сам за себе си решава! Това, че има Линукс и в него има Гимп не е от абсолютно никакво значение.

Като латерни сте някои хора по постовете... или комунисти - не знам.
като някой иска да работи с Фотошоп и си решава, да си стои на Уиндоус а да не цапа форумите.
Фотошоп за Линукс (нативен) няма- точка.
За оплаквания Адоби.
А ти тази политика ("комунисти етц.") нали се сещаш къде да си я завреш.

Иначе за web HTML, CSS Bluefish върши хубава работа
« Последна редакция: Jul 15, 2010, 15:03 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
« Отговор #17 -: Jul 15, 2010, 15:25 »
Аз не виждам обаче що, някой който иска да работи с Фотошоп вие постоянно трябва да му набивате Гимп.
В крайна сметка човек сам за себе си решава! Това, че има Линукс и в него има Гимп не е от абсолютно никакво значение.

Ние не му ограничаваме избора а му предлагаме алтернатива. Не видях някй да му е отказал помощ - даже много компетентно му показаха И ДВЕТЕ страни на проблема. А не както сега е в новите учебници: учат Уиндоус а не ОС-ми, Уърд а не текстообработка, ексел а не ел. таблици, Аксес ... даже не ги и превеждат ..то айде ами и да не ви казвам колко правилно ги произнасят (айде да не казвам де слагат ударението на последното и де да си го заврът)  >:D
 ...пък после ние сме били тесногръди, комунисти и т.н.?!?

П.П. Май тия дето учеха по тези учебници вече завършват, а?  ;D
 ::)
 :'(
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
« Отговор #18 -: Jul 15, 2010, 15:34 »

Ние не му ограничаваме избора а му предлагаме алтернатива. Не видях някй да му е отказал помощ - даже много компетентно му показаха И ДВЕТЕ страни на проблема. А не както сега е в новите учебници: учат Уиндоус а не ОС-ми, Уърд а не текстообработка, ексел а не ел. таблици, Аксес ... даже не ги и превеждат ..то айде ами и да не ви казвам колко правилно ги произнасят (айде да не казвам де слагат ударението на последното и де да си го заврът)  >:D
 ...пък после ние сме били тесногръди, комунисти и т.н.?!?

П.П. Май тия дето учеха по тези учебници вече завършват, а?  ;D
 ::)
 :'(

Като иска да ползва фотолайношоп http://www.microsoft.com дава 400 лева за диск купува си и фотолайношоп за още толкова и почва да печели, тук помагаме за линукс, не ни е работата да "оплюваме"...
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #19 -: Jul 15, 2010, 16:05 »
Сега, аз изрично ви помолих да не се връщаме на баналната дискусия gimp vs. photoshop, има такава тема и мястото на всичките ви коментари, къде компетентни, къде не чак толкова, е там! Докато продължаваме да обясняваме кое е по-добро, тази тема ще стои в коша!
Оставете авторът да каже какви са му конкретните проблеми и щом иска да подкарва photoshop, съветвайте го по тази част! И "сложи си Уин" не е съвет, вече няколко човека споделиха как те са се справили с пускането.
Активен

chen_dzen

• Напреднали
  • Публикации: 623
  • Distribution: Debian 6.0 Squeeze
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #20 -: Jul 15, 2010, 16:33 »
 ??? A Corel DRAW някой пускал ли е ?

tyuio

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #21 -: Jul 15, 2010, 17:50 »
??? A Corel DRAW някой пускал ли е ?
Не но съм пускал инкскейп.

На тия дето говорят глупости за гимпа мога само да кажа - никой от вас не се е занимавал сериозно с него за да говори, за това просто замълчете.
Активен

tyuio

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #22 -: Jul 15, 2010, 17:59 »
За кретените ето малко неща правени на гимп:
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #23 -: Jul 15, 2010, 18:22 »

Тези неща са постижими и на paint :)
А на всичкото отгоре - са готови ефекти на ГИМП, и за това димата "правени" някак си не се вързва (цъкането върху 2-3 бутона не е правене).

Изобщо ГИМП-а е добра програма - не го отричам.
Но добра да си правим дребни колажи и подобия на бутони за личния уеб сайт, и толкова.
Когато става въпрос за ретуш например.... е боза.
Подръжката на Layer-и също е на светлинни години... това, че подържа скрипове и генерира някакви готови ефекти не ме топли.

Работя в този бранш вече 4-та година, и са ми напълно ясни нещата.
И преди някой да каже нещо - да, пробвахме с ГИМП и не става.
Не може дори да се маскира с него, пътищата са... нямам думи. После с нищо друго освен с ГИМП не можеш да ги прочетеш. Да не говорим каква мазаница става, като се опиташ да вкараш файла във QuarkXpress примерно, или като замине към печатница, или към обработка с кой да е друг софтуер.

Другото важно нещо е КЛИЕНТА - нарочно го пиша с големи букви - клиента казва "искам тези файлове да бъдат направени с Photoshop CS/CS2/CS3/CS4/CS5" и толкова. Тук няма място за свободни съчинения и гаражни разработки. И същия този клиент си плаща, следователно - той поръчва музиката.
Ползваме стандартизирани софтуерни решения за всичко, т.е. обработката на снимката е само началото, после тя заминава в друга система, която прави някакви неща с нея (които не ме интересува какви са) и ако не е в правилният формат... сещате се.

вие бихте ли рискували сериозни клиенти, повеето от които са световно известни марки, за да спестите няколко хиляди лева, само за да ползвате ГИМП?

Истината:
ГИМП не е стандарт.
Photoshop е стандарт. Изобщо, харесва ни или не - продуктите на Adobe са наложен стандарт в графичният дизайн, предпечатната подготовка и уеб програмирането. Това е положението :)
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Jul 15, 2010, 18:26 »
Сега, аз изрично ви помолих да не се връщаме на баналната дискусия gimp vs. photoshop, има такава тема и мястото на всичките ви коментари, къде компетентни, къде не чак толкова, е там! Докато продължаваме да обясняваме кое е по-добро, тази тема ще стои в коша!
Оставете авторът да каже какви са му конкретните проблеми и щом иска да подкарва photoshop, съветвайте го по тази част! И "сложи си Уин" не е съвет, вече няколко човека споделиха как те са се справили с пускането.

Знаеш какво да правиш и го умееш най добре....
Активен

tyuio

• Напреднали
  • Публикации: 145
    • Профил
« Отговор #25 -: Jul 15, 2010, 19:59 »
Митак, що реши че го сравнявам с шопа? Дизайнерите да си стоят на уин или по добре на мак ако толкова искат, обаче да се плюе или да се сравнява с пейнт... Аз лично не съм видял голям сайт ама наистина голям и полезен дето да е направен така че да му е нужно непременно шопа. Използваемостта на първо място !
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Jul 15, 2010, 20:06 »

Тези неща са постижими и на paint :)
А на всичкото отгоре - са готови ефекти на ГИМП, и за това димата "правени" някак си не се вързва (цъкането върху 2-3 бутона не е правене).

Изобщо ГИМП-а е добра програма - не го отричам.
Но добра да си правим дребни колажи и подобия на бутони за личния уеб сайт, и толкова.
Когато става въпрос за ретуш например.... е боза.
Подръжката на Layer-и също е на светлинни години... това, че подържа скрипове и генерира някакви готови ефекти не ме топли.

Работя в този бранш вече 4-та година, и са ми напълно ясни нещата.
И преди някой да каже нещо - да, пробвахме с ГИМП и не става.
Не може дори да се маскира с него, пътищата са... нямам думи. После с нищо друго освен с ГИМП не можеш да ги прочетеш. Да не говорим каква мазаница става, като се опиташ да вкараш файла във QuarkXpress примерно, или като замине към печатница, или към обработка с кой да е друг софтуер.

Другото важно нещо е КЛИЕНТА - нарочно го пиша с големи букви - клиента казва "искам тези файлове да бъдат направени с Photoshop CS/CS2/CS3/CS4/CS5" и толкова. Тук няма място за свободни съчинения и гаражни разработки. И същия този клиент си плаща, следователно - той поръчва музиката.
Ползваме стандартизирани софтуерни решения за всичко, т.е. обработката на снимката е само началото, после тя заминава в друга система, която прави някакви неща с нея (които не ме интересува какви са) и ако не е в правилният формат... сещате се.

вие бихте ли рискували сериозни клиенти, повеето от които са световно известни марки, за да спестите няколко хиляди лева, само за да ползвате ГИМП?

Истината:
ГИМП не е стандарт.
Photoshop е стандарт. Изобщо, харесва ни или не - продуктите на Adobe са наложен стандарт в графичният дизайн, предпечатната подготовка и уеб програмирането. Това е положението :)

Не е толкова важно колко е популярна фирмата производител а колко качествено работи
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #27 -: Jul 15, 2010, 21:19 »
Митак, що реши че го сравнявам с шопа? Дизайнерите да си стоят на уин или по добре на мак ако толкова искат, обаче да се плюе или да се сравнява с пейнт... Аз лично не съм видял голям сайт ама наистина голям и полезен дето да е направен така че да му е нужно непременно шопа. Използваемостта на първо място !

Защото темате се превърна в "ГИМП срещу Фотошоп"...
За МАК-а си прав - ползаме го пак защото е изискване на клиента, а и има специализиран софтуер, който не върви на други платформи.
Пак казвам - ГИМП-а си е добра програма, сигурен съм, че могат да се правят качествени Уеб дизайни на него.
В случая обаче не говорим за уеб дизайн а изобщо за работа с графики... всичко е толкова специфично, че не може да се опише в една тема...
Винаги съм бил на мнение, че всеки софтуер - комерсиален или не, има място под слънцето... всичко зависи от това какво се иска да постигнеш.
Но когато клиента поръчва музиката.... мисля, че спор не може да има Л(
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #28 -: Jul 15, 2010, 21:23 »
Не е толкова важно колко е популярна фирмата производител а колко качествено работи

Не си прав :)
Пример: Виндовс. Може да има доста недостатъци, ама фирмата-производител е популярна.

Друг пример - iPad. Голямо дърво е (имам служебен), обобщено - не бих дал повече от 100 лева за него, ама целия свят лудна, и за два дни ли колко беше - продадоха около милион парчета.

Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Jul 15, 2010, 21:44 »

Не си прав :)
Пример: Виндовс. Може да има доста недостатъци, ама фирмата-производител е популярна.

Друг пример - iPad. Голямо дърво е (имам служебен), обобщено - не бих дал повече от 100 лева за него, ама целия свят лудна, и за два дни ли колко беше - продадоха около милион парчета.

Популярността не говори за качеството
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Photoshop  => linux
Настройка на програми
index 8 5587 Последна публикация May 26, 2007, 22:07
от alabal
Photoshop
Настройка на програми
Paqk 6 5256 Последна публикация Sep 16, 2007, 02:18
от Paqk