Автор Тема: Photoshop под Linux  (Прочетена 18711 пъти)

Mitaka

• Гост
Re: Photoshop под Linux
« Отговор #30 -: Jul 15, 2010, 22:24 »
Не е толкова важно колко е популярна фирмата производител а колко качествено работи

Не си прав :)
Пример: Виндовс. Може да има доста недостатъци, ама фирмата-производител е популярна.

Друг пример - iPad. Голямо дърво е (имам служебен), обобщено - не бих дал повече от 100 лева за него, ама целия свят лудна, и за два дни ли колко беше - продадоха около милион парчета.

Популярността не говори за качеството

Така е.
Имах предвид, че пазара се определя от популярността, а не от качеството.
Например, Нокия са по-добри телефони от iPhone, ама на американския пазар еторите са много по-продавани :) И ако става въпрос за това какво се ползва повече - то не е по-качествено, а по-популярно.
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
« Отговор #31 -: Jul 15, 2010, 22:29 »
В Америка на почит е Моторола

Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #32 -: Jul 15, 2010, 22:48 »
Това не може да проумее българския счупен интелект, че никой не ви пита за алтернативи, апелативи и консумативи. Човека ясно и точно си пита за конкретна ситуация. И типично по Български се започна.....

Ако искате да създадем анти wine, cedega и прочие организация? Че да не може да се подкарва софтуер писан за уиндоус, щото това е една капиталистическа ОС от която нищо хубаво не може да се роди...

Тц, тц, тц нищо хубаво не ни чака!

Това все едно да влезеш в магазина и да кажеш "Искам 1 кг. сирене", а продавача да ти отговори "Купи си царевица" WTF!
« Последна редакция: Jul 15, 2010, 22:51 от run_time »
Активен

tyuio

• Напреднали
  • Публикации: 145
    • Профил
« Отговор #33 -: Jul 16, 2010, 08:33 »
Roko никой не се интересува от качеството на уиндоус в крайна сметка. Повечето хора работят на приложния софт който върви почти само там. Аз познавам хора които нямат идея от отворен код обаче доста от нещата на уин им са опън: браузъри, офис пакета, торент клиент, плеяри.
Доста хора няма да се интересуват от уин например в дизайна ако продуктите на адоб работеха свободно под линукс. Аз самия 4 години работих на шопа (от версия 5) обаче понеже видях че не ставам за дизайн не намерих смисъл да оставам на уин заради него. колко хора реално ползват нещо на уин освен офиса му? Обаче е факт че повечето приложен работи или на уин или на мак, ако това се промени няма да има нужда от виното и подобни, аз самия не ползвам почти никакво вино защото няма какво да си говорим има проблеми и то не малко. Аз самия съм избрал да не се занимавам с нищо което да го няма за линукс, но това си е мой избор.
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
« Отговор #34 -: Jul 16, 2010, 08:35 »
Roko никой не се интересува от качеството на уиндоус в крайна сметка. Повечето хора работят на приложния софт който върви почти само там. Аз познавам хора които нямат идея от отворен код обаче доста от нещата на уин им са опън: браузъри, офис пакета, торент клиент, плеяри.
Доста хора няма да се интересуват от уин например в дизайна ако продуктите на адоб работеха свободно под линукс. Аз самия 4 години работих на шопа (от версия 5) обаче понеже видях че не ставам за дизайн не намерих смисъл да оставам на уин заради него. колко хора реално ползват нещо на уин освен офиса му? Обаче е факт че повечето приложен работи или на уин или на мак, ако това се промени няма да има нужда от виното и подобни, аз самия не ползвам почти никакво вино защото няма какво да си говорим има проблеми и то не малко. Аз самия съм избрал да не се занимавам с нищо което да го няма за линукс, но това си е мой избор.

Мисля че вече му се отговори какви варянти има
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
« Отговор #35 -: Jul 16, 2010, 10:11 »
На питащия да, на остналите...
Mitaka: Клиента поръчва музиката, но не и инструмента или както се казва не е важно какво имаш а как го използваш ...останалото са оправдания. Пука му на клиента как си го направил - можеш на фото-сопа ок , може на ГИМП ок стига да има резултат. Това как го иска печатницата - тя не е клиент - намерете си печатница дето поддържа импорт от ГИМП - останалото са оправдания от тяхна страна. (и аз всеки път като нося снимки "за печат" и после си игаря да си чистя тапата от зарази, не че ще ме изпапат защото аз wine нямам инсталиран но са ми противни и само да ги гледам, а и защото мисля за другите бозаджии за разлика от тях)
  Второ: като имате парички, нямате време, защо питате аджеба тук как да се подкара под линукс - има си производител, той си има официален сайт там си има изисквания: хардуерни, софтуерни, поддържани платформи от фотосопа-та, като я няма вашата желана (линукс дистрибиция) има си начин - оплачете се и си се жалвайте там да ви напишат, а не да идвате тук да оцвъкате форума.

П.П. Извън темата: Винаги съм се питал защо линуксарите дори и начинаещите такива поне сред ползващите форума и сайта тука казват накрая - да така стана или еди какво си направих т.е. 1 л. ед. ч. а бозаджиите обратно все ..печатницата, тоя, оня, другия, ..международното положение (капитиалистите написали фото сопа само за Уин ама иначе комунистите им виновни) мрън-мрън после ние сме им виновни щото не можем да им го подкараме под неподдържана ОС. Всичко това при все че помагаме с каквото можем?!? Ако иде някой оттук в Уиндоус форум да попита за Уиндоуската версия на ГИМП въпросче - какъв ли отгоро ще получи - при положение че това е поддържана платформа от ГИМП, а? Искам да кажа, че не може само да вземаш, трябва и да даваш. Към Митака - напиши една подробна статия тук за опита за неуспешно подкарване на ГИМП. Кажи с какво сте се сравили и с какво не - току виж я прочете някой разработчик и в следващата версия.. кой знае. Иначе  само така да чакаме наготово и да се оправдаваме - няма да стане .. дотогава "Гроздето все ще е кисело"
« Последна редакция: Jul 16, 2010, 10:12 от remotex »
Активен

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
« Отговор #36 -: Jul 16, 2010, 10:22 »
Това не може да проумее българския счупен интелект, че никой не ви пита за алтернативи, апелативи и консумативи. Човека ясно и точно си пита за конкретна ситуация. И типично по Български се започна.....
Човекът попита и му се отговори - доста адекватно при това: при положение че пита за неправилна употреба (поне според прозиводителя) на продукта т.е. той не е направен за това. Нормално е при това положение да се предложат по-адекватни алтернативи. Другия вариант макар и по-бавен но по сигурен е да се пише на производителя да се навива там да пусне версия и за линукс.
Тц, тц, тц нищо хубаво не ни чака!
- тук вече си прав като чета тебе и др. такива като тебе със "счупен интелект" ...нищо хубаво не ни чака... най-лошото е че вече май.. изкласиха - все си мислех докато още учеха и цвъкаха по форумите , че ще ни се размине но не би вече "замърсяват" и работното си място :(

Въпрос: Защо ползващите ГИМП приемат (или поне по-лесно) идеята че същото нещо може да се направи и на фотошоп, докато другите фанатици (т.е. те май по-големи фанатици ама нас изкарват такива) не могат да приемат обратната теза че нещо направено с фотошоп, корел, 3ДС може да се направи и с ГИМП, Блендер, Инкскейп и пр.?
Активен

ivo3d

• Напреднали
  • Публикации: 161
  • Distribution: Mint Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #37 -: Jul 16, 2010, 10:57 »
Абсолютни дървени философи сте! Наводнихте темата като за световно. Човека пита за Photoshop под linux. Може ли да върви? Може. Ползва ли се? Ползва се, аз също го ползвам и работи абсолютно безпроблемно. Нали за това е wine... Значи помощ за подкарване на приложения под wine не може да предлагаме, така ли? Хубаво, Gimp, ако ще и изкуствен интелект да има, ама на човека му трябва photoshop, какво толкова сложно има за проумяване???
Активен

ivo3d

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #38 -: Jul 16, 2010, 11:09 »
remotex, какви алтернативи бе човек? Това да не е paint. Това са един куп бързи клавишни комбинации, менюта, бутончета, прозорци, инструмени със специфично държание, ефекти, особености и т.н. и т.н. и т.н... Да не говорим за тоновете ресурси, howto-та, сайтове, посветени на работата с photoshop. Това не се учи за 3 дни. Имаш ли си представа изобщо каква инвестиция на време е? Дали според теб svenxxx има нужното свободно време да учи цял нов софтуер, който прави същото (според вас), което и photoshop, само че по друг начин? На мен поне ми е по-евтино да си купя photoshop, отколкото да отделя време да уча gimp. А като сте толкова отворени, предложете му достатъчно уроци, с които да навлезе в gimp за професионална работа. Ама за професионална работа, не как да си направим background с зелени цифри за windowmaker...
Активен

tyuio

• Напреднали
  • Публикации: 145
    • Профил
« Отговор #39 -: Jul 16, 2010, 12:06 »
Абсолютни дървени философи сте! Наводнихте темата като за световно. Човека пита за Photoshop под linux. Може ли да върви? Може. Ползва ли се? Ползва се, аз също го ползвам и работи абсолютно безпроблемно. Нали за това е wine... Значи помощ за подкарване на приложения под wine не може да предлагаме, така ли? Хубаво, Gimp, ако ще и изкуствен интелект да има, ама на човека му трябва photoshop, какво толкова сложно има за проумяване???
Темата е в коша за боклук, това говорили ти нещо?
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #40 -: Jul 16, 2010, 12:08 »
На питащия да, на остналите...
Mitaka: Клиента поръчва музиката, но не и инструмента или както се казва не е важно какво имаш а как го използваш ...останалото са оправдания. Пука му на клиента как си го направил - можеш на фото-сопа ок , може на ГИМП ок стига да има резултат. Това как го иска печатницата - тя не е клиент - намерете си печатница дето поддържа импорт от ГИМП - останалото са оправдания от тяхна страна. (и аз всеки път като нося снимки "за печат" и после си игаря да си чистя тапата от зарази, не че ще ме изпапат защото аз wine нямам инсталиран но са ми противни и само да ги гледам, а и защото мисля за другите бозаджии за разлика от тях)

Повярвай ми - поръчват и инструмента :)
И не само инструмента, а и конкретна версия на инструмента. Имало е случаи да кажат - това ни трябва на CS2 и CS3.
За никакъв ГИМП не говорим, а това, което си казал за печатниците е несериозно, най-малко защото всичко при тях е стандарт.
И колкото и да не ни харесва - този стандарт е един, и е комерсиален... има много строги изисквания за формата на файловете, версиите и така нататък.
Не става въпрос за правене на визитки или календари - тогава ще си ги пусна сам... и вероятно ГИМП ще ми свърши работа.
Става въпрос за дизайни на неща за клиенти, които са световно известни марки... например не знам дали знаете къде е правен сайта на BMW (bmw.de) :)
Прати им нещата правени с ГИМП, просто защото така ти харесва, пък да видим кога ще ти платят... даже ако не спазиш срока, и неустойка може да ти лепнат.
За тези неща си има договори, и там е упоменато какво можеш да ползваш и какво не - самодейността вкъщи :)
Пак го казвам - просто Адобските продукти са се превърнали в стандарт - колкото и да не ни харесва това.
Няма сериозен клиент, който да приеме работа в друг формат. Дори гимпа да е в състояние да генерира някакви .psd файлове, едва ли това ще се хареса на фотошопа.

Относно какво не сме подкарали в ГИМП:
Ами за ретуш просто не става (т.е. може и да има вариант с него, но пак опираме до изискванията на клиента).
Искахме да го ползваме за правене на маски - това е единствената дейност, която не е обвързана със изисквания за ползваният софтуер.
Да, ГИМП-а някак си не може да направи читав път. Просто не става. Друг е въпроса с плъгините - ползваме един плъгин, който сме си правили сами, и още няколко, които се купуват, и нямат версия за ГИМП.

За да има и нещо по темата:
От подкарване на Фотошоп под Линукс няма смисъл - единствено Photoshop 7 върви стабилно, а той е доста старичък.
Активен

ivo3d

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #41 -: Jul 16, 2010, 13:48 »
За да има и нещо по темата:
От подкарване на Фотошоп под Линукс няма смисъл - единствено Photoshop 7 върви стабилно, а той е доста старичък.

А другите не вървят стабилно или ти не си успял да ги подкараш стабилно? CS2 върви по-бързо с wine, отколкото в windows 7/xp. И то наистина стабилно, дори и със 60-70MB файлове. CS4 също върви, но нямам представа как, аз не успях да го пусна. Но CS2 върви много стабилно, макар, че също е малко стара версия, но поне на мен нововъведенията в CS3, 4 и 5 не ми трябват.
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #42 -: Jul 16, 2010, 14:11 »
Относно какво не сме подкарали в ГИМП:
Ами за ретуш просто не става (т.е. може и да има вариант с него, но пак опираме до изискванията на клиента).
Искахме да го ползваме за правене на маски - това е единствената дейност, която не е обвързана със изисквания за ползваният софтуер.
Да, ГИМП-а някак си не може да направи читав път. Просто не става. Друг е въпроса с плъгините - ползваме един плъгин, който сме си правили сами, и още няколко, които се купуват, и нямат версия за ГИМП.

Хората се интересуват какви конкретни проблеми сте срещнали за да знаят дали са в тази група или какво да очакват:
до тук виждам само рИване, нито един технически довод за проблемите с Гимп.
Кажи направо, че клиентите ти са проблема и бегай у лево.
А тая реклама на БМВ сигурно ти си я правил (на Фотошоп нали)
« Последна редакция: Jul 16, 2010, 14:33 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #43 -: Jul 16, 2010, 15:04 »
@jet ей такива индивиди като теб най ги обичам...

Ето ти факт: http://img685.imageshack.us/img685/269/plodovimleka1.jpg
Ето ти материалите: http://www.2shared.com/file/a7iNrFB0/68388021675274387059jpgtar.html

Прати ми файл на GIMP със слоевете със маските  ;D с всичко, което си рязал и наслагвал. Копирай дизайна и ще ти кажа, че може да се работи! Но искам точно ти да ми го направиш! Щото много ти отбира акъла и си работил цял живот на фотошоп и гимп!

Давам ти материалите, които съм ползвал! Шрифтовете е излишно да ти ги давам и сам може да се справиш.

А като искаш факти работи сега.

Кое ме дразни мен в Гимп ли? Ми това, че има 20 прозореца, което при професионална работа ще ти отнема излишно време в търсене на прозорчето с инструменти :-D ( Вярно във версия 2.7 има сингъл уиндоу ама тя си е тест версия )
Адски грозните икони на инструментите.

Е те та сега имаш възможност да защитиш тезите си! И имай в предвид, че това е едно от най-елементарните неща, които могат да се направят!
Имам проекти със по 800-900 слоя и 200 маски на тях. Нещо, което Gimp не може.

И последно за да не ме обвиниш в плагиатство и да мислиш, че съм някакъв комерсиален капиталистически шпионин, ползващ Уиндоус и спамещ тук ще ти покажа, че и аз основно работя на Линукс
http://img29.imageshack.us/img29/1087/snapshot4x.jpg

И като цяло не искам да споря кое е по-по-най! Идеята е да не изкарвате нещо само щото е писано за линукс едва ли не манна небесна. Човека Ви зададе въпрос, на който очевидно повечето не знаехте отговора. Но за да натрупаме постчета (цифрички) трябваше да се правим на интересни и да предлагаме продукти, които човека не го вълнуват ОЧЕВИДНО

Друго, което е много полезно и гимп не може е да си отвориш 200 снимки RAW и да си ги работиш. Май му се викаше "range of devices": http://www.ph-digitalphotography-motorsports.com/images/workflow/raw-window.jpg

Също на Gimp яко му куцат скриптовете! И като цяло фотошоп е много по-структуриран, докато в гимп всичко е разпиляно, което също тежи на работата с него.
« Последна редакция: Jul 16, 2010, 15:43 от run_time »
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #44 -: Jul 16, 2010, 15:46 »
Благодаря за инфото
значи разбрахме до тук, че проблема е в интерфейса и в клиентите, все пак е нещо.

Аз не съм в графичния бизнес, но ми е интересно, както и предполагам на хората които отбират от тези неща и четат форума.
празното оплакване не помага на никой.

Като ти гледам тона, предполагам е излишно дори да си помислям, че можеш да дадеш обратна връзка на девелъпърите на Гимп с идеи какво може да се подобри.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Photoshop  => linux
Настройка на програми
index 8 5587 Последна публикация May 26, 2007, 22:07
от alabal
Photoshop
Настройка на програми
Paqk 6 5256 Последна публикация Sep 16, 2007, 02:18
от Paqk
Може ли да се подкара 3ds max и photoshop по linux
Настройка на програми