Мисля че вече му се отговори какви варянти има
На питащия да, на остналите...
Mitaka: Клиента поръчва музиката, но не и инструмента или както се казва не е важно какво имаш а как го използваш ...останалото са оправдания. Пука му на клиента как си го направил - можеш на фото-сопа ок , може на ГИМП ок стига да има резултат. Това как го иска печатницата - тя не е клиент - намерете си печатница дето поддържа импорт от ГИМП - останалото са оправдания от тяхна страна. (и аз всеки път като нося снимки "за печат" и после си игаря да си чистя тапата от зарази, не че ще ме изпапат защото аз wine нямам инсталиран но са ми противни и само да ги гледам, а и защото мисля за другите бозаджии за разлика от тях)
Повярвай ми - поръчват и инструмента

И не само инструмента, а и конкретна версия на инструмента. Имало е случаи да кажат - това ни трябва на CS2 и CS3.
За никакъв ГИМП не говорим, а това, което си казал за печатниците е несериозно, най-малко защото всичко при тях е стандарт.
И колкото и да не ни харесва - този стандарт е един, и е комерсиален... има много строги изисквания за формата на файловете, версиите и така нататък.
Не става въпрос за правене на визитки или календари - тогава ще си ги пусна сам... и вероятно ГИМП ще ми свърши работа.
Става въпрос за дизайни на неща за клиенти, които са световно известни марки... например не знам дали знаете къде е правен сайта на BMW (bmw.de)
Прати им нещата правени с ГИМП, просто защото така ти харесва, пък да видим кога ще ти платят... даже ако не спазиш срока, и неустойка може да ти лепнат.
За тези неща си има договори, и там е упоменато какво можеш да ползваш и какво не - самодейността вкъщи

Пак го казвам - просто Адобските продукти са се превърнали в стандарт - колкото и да не ни харесва това.
Няма сериозен клиент, който да приеме работа в друг формат. Дори гимпа да е в състояние да генерира някакви .psd файлове, едва ли това ще се хареса на фотошопа.
Относно какво не сме подкарали в ГИМП:
Ами за ретуш просто не става (т.е. може и да има вариант с него, но пак опираме до изискванията на клиента).
Искахме да го ползваме за правене на маски - това е единствената дейност, която не е обвързана със изисквания за ползваният софтуер.
Да, ГИМП-а някак си не може да направи читав път. Просто не става. Друг е въпроса с плъгините - ползваме един плъгин, който сме си правили сами, и още няколко, които се купуват, и нямат версия за ГИМП.
За да има и нещо по темата:
От подкарване на Фотошоп под Линукс няма смисъл - единствено Photoshop 7 върви стабилно, а той е доста старичък.