замърсяването от неговото производство.
За хибридите съм съгласен, че производството им изисква повече цапане, отколкото на конвенционален автомобил. Нормално, след като съдържат всички елементи както на конвенционален, така и на електромобил. Но тези хибриди са само преходна технология. Междинна стъпка при смяната на технологиите. Ако хората не бяха така зависими и страхливи, хибридната технология щеше да се пропусне. Тя даже не успява да си свърши дори отредената ѝ работа като междинна стъпка - с изключение на Prius, много от собствениците на други хибриди се връщат към конвенционалните.
Но как производството на електромобили ще е по-мръсно от това на конвенционалните? Купето (заедно с всички прилежащи му части) си е купе, няма защо да го броим в сметката - то може да бъде едно и също и с двете технологии. Отличаващите части на електромобилите са мотор (или няколко мотора, при някои разработки направо в гумите), контролер, батерия и зарядно. С изключение на батерията, текущо останалите части можеш да скалъпиш и в гаража си. Технологията за тях съществува от векове, а конструкцията им е толкова изчистена и проста, че е нужно съвсем малко за производството им. Остава батерията, но и при нея производството не цапа кой знае колко. Основното цапащо в батерията идва, когато тази батерия се хвърли на боклука. Но вече изяснихме как това цапане се избягва, а и не касае цинк-въздушните батерии.
Много ми е интересно, когато видя някой да гледа под лупа недостатъците на електромобилите, а е готов да се примири с недостатъците на конвенционалните без никакво намерение да погледне тях под лупа

Изброих характерните части на електромобилите. Можеш ли ти да изброиш характерните части на конвенционалните? Аз не мога, въпреки че съм имал три конвенционални автомобила, претърпели разнообразни ремонти, често слушам и за ремонтите на приятели и познати... Само знам, че са много. Ама наистина много на фона на 4-те на електромобилите. Та дори само скоростната кутия е по-сложна по конструкция и производство от частите на електромобила без батерията взети заедно. А имаме още достатъчно сложен двигател, резервоар, гърнета, филтриращи системи, масла, свещи... Ааа, чакай! Като тръгнах да ги изброявам, се сетих, че всъщност можем да изключим 2 от характерните части на електромобилите - моторът и батерията. Та стартерът в конвенционалните е точно електромотор, само че четков (още по-чупливо), а в конвенционалните намираме и акумулатор. Е, че то какво остана - контролер и зарядно при електромобилите на фона на един чувал части за конвенционалните. То излезе не само, че производството на електромобили е по-чисто от това на конвенционалните, ами ако сравним само отличаващите им части, то цапането при производството на електромобилните части клони към нула в сравнение с цапането при производството на тези за конвенционалните.
Най-голямото цапане идва от това, че се опитват да ни накарат да ползваме стоки еднодневки за да върви бизнеса на производителите.
И продължавайки си мисълта от предния цитат, да, това се случва, когато имаме толкова части при конвенционалните автомобили - технологията е толкова сложна, че дори да няма планирано остаряване, все ще се намери някой чарк, който да се счупи. Електромобилната технология опростява толкова нещата, че, ако няма планирано остаряване, вероятността от счупване се намалява многократно. В началото на темата казах, че не искам да правя сравнения между двете технологии, защото са несъпоставими и е безсмислено, ама като толкова държите...
А планираното остаряване... да, то е голям проблем. Но защо толкова хора се оплакват от него (говорейки за еднодневките), след като е характерна черта за пазарната икономика, която същите тези оплаквачки защитават? Всеки ден чувам някой да прави сравнения колко хубава била системата на запад и как трябвало да го стигнем, а често чувам в един и същи разговор този някой да се чуди как преди сме имали такова солидно производство, а сега произвеждаме само боклук. Днес също се случи. Мда... не е щастлив този, който живее в противоречие. Но за тези неща сме си говорили надълго и нашироко в други теми. И пак ще си говорим, но сега ми се доспа

Аз имам съвсем друго притеснение към тези автомобили и то е електромагнитните полета или както там се наричат. Учените спорят още по тях, но чини ми се, натежава, че са вредни за хората.
Хмм... за кои електромагнитни полета говориш? Единствените електромагнитни полета при електромобилите, за които се сещам, че могат да повлияят на човека, са тези от безжичното зареждане. Но това е решено, като плочите се включват, само когато електромобилът застане над тях (така че човек не може да застане в този момент там), а и са с ограничен диапазон на действие и не са особено силни, та не съм попадал на писание нещо от тях да достига до човека вътре в колата или някъде около нея. Може да съм пропуснал някакви твърдения на учените за електромагнитните полета (не само при зареждането, но и при мотора и батериите), та ще ми е интересно да науча за тях