Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Надолу

Автор Тема: Home Data Center!?  (Прочетена 38703 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #60 -: Sep 06, 2012, 23:30 »
@sickmind

Благодаря за подкрепата! Имам 1 Супермикро чисто ново на 2-3 месеца 1U и наистина много шум вдига, но като се затвори в кутия е търпимо. Както казах съм лайк още в тези неща и си експериментирам с него още и междувременно зарибявам потенциални клиенти за евентоални решения.
За решенията които мисля, за по-голямка фирма, ще е по-изгодно да си бъде при тях и ресурса му е повече от достатъчен и се очертава за сега една възможност да го разкарам на една фирма и ако стане номера, гледам към двупроцесорно 2 или 3U с 12 или 16 диска в райд 5. Гледам ги само на картинка, но вентилаторите им са към 5000 оборота, а не 12000 като на това и очакванията ми са, че и 3 такива в шкаф ще се чуват по-малко от това 1У.
Това до сега не съм го споменавал до тука, но очаквам от него да има поне 3 пъти по-висока производителност и ако се отиде на този вариант, ще ми трябва и агрегация от рутера и за това и мисля за варианта с усб-тата, щото скоростта на четене и запис в такъв случай очаквам да е убииствена, а предвиждам по стотина мегабита на виртуалка нет.
Райд 5 с 12 диска малко ме плаши, че в провинцията, един да издумка и докато дойде другия и ребилдване е доста рисково да не издумка и втори и задължително трябва да има под ръка 1 резервен преди да се е наложило и постоянене бекъп на виртуалки, щото една инфекция и ще трябва да си слагам въжето!

Иначе, номе дата център е пресилено, щото не предвиждам да приемам никакви сървъри на колокация!
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #61 -: Sep 06, 2012, 23:39 »
Не, FC инфраструктура наистина е overkill за начинанието, пък и backinblack сигурно щеше да получи удар като види цената на средностатистически SAN storage от сорта на EVA, FC суичовете и дори и на адаптерите и кабелите :)

Между другото, за копането на койни бях полусериозен, там и да е късно, все още не е умрял каубойския елемент и все още се изкарват някакви пари евентуално някога, въпреки че далеч не е като преди. Ако не друго, има доста романтика, много бакалски сметки, много емоции, много бръмчене :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #62 -: Sep 06, 2012, 23:46 »
Не, FC инфраструктура наистина е overkill за начинанието, пък и backinblack сигурно щеше да получи удар като види цената на средностатистически SAN storage от сорта на EVA, FC суичовете и дори и на адаптерите и кабелите :)

Между другото, за копането на койни бях полусериозен, там и да е късно, все още не е умрял каубойския елемент и все още се изкарват някакви пари евентуално някога, въпреки че далеч не е като преди. Ако не друго, има доста романтика, много бакалски сметки, много емоции, много бръмчене :)

Хахахах! И аз на скоро чух за тия копанета на биткойни и първото нещо което се сетих беше gat3way :D :D :D . Не се майтапя!
Викам си този човек, само за това ги използва тези яки видео карти и от време на време за хобито си.

Иначе, тези техники дето споменаваш, щом има кой да ги купува, не се съмнявам в ефикасността им, но все пак, нали знаеш, че времето и парите никога не стигат и трябва да се разходват с приоритети ;)
« Последна редакция: Sep 06, 2012, 23:49 от backinblack »
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #63 -: Sep 06, 2012, 23:49 »
Значи си с единия крак вътре, хаха. Никога не съм чувал за домашен дейтацентър, обаче знам прекалено много случаи на домашни миньорски ферми там. Освен което на тебе ще ти допадне защото е напълно в сивия бизнес, по-сив бизнес от това просто няма :)
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #64 -: Sep 06, 2012, 23:52 »
Ако опреш до полупка на читав рутер... имам за продаване едно Cisco 2801, веднага се разделям с него срещу около 1000 лева.
Но... там вече кой и как ще ти прави настройките идея си нямам :) Твоето положение е толкова специфично, че... дори бегла идея си нямам как може да се реализира, след като доставчика няма да предостави дори VLAN.
Дори идея нямам и как точно /и дали може/ да се пусне pppoe на него... но си е доста висок клас техника.

Да добавя, и че ще ми изскочат 2 машини за разкарване скоро... едната с 6, другата с 12 диска.
Недостатък е, че може да им се сложат макс. по 1TB дискове. Но това се фиксва лесно - с подмяна на RAID контролера.
« Последна редакция: Sep 06, 2012, 23:56 от MacPro »
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #65 -: Sep 06, 2012, 23:54 »
Значи си с единия крак вътре, хаха. Никога не съм чувал за домашен дейтацентър, обаче знам прекалено много случаи на домашни миньорски ферми там. Освен което на тебе ще ти допадне защото е напълно в сивия бизнес, по-сив бизнес от това просто няма :)

Трябва да поразгледам за какво става въпрос с тия койни... чесно - идея си нямам.
Колко му е вместо да продавам двата стари сървъра да им измсля подгодящо занимание :)
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #66 -: Sep 07, 2012, 00:00 »

Трябва да поразгледам за какво става въпрос с тия койни... чесно - идея си нямам.
Колко му е вместо да продавам двата стари сървъра да им измсля подгодящо занимание :)

Няма да станат! Ще ти трябва AMD карта, но от тези дето Гейта ползва, ама то вече и неговите има по-яки, ама той поне им е хванал цаката с драйверите и да работят по няколко в екип, та може и да имате успех, ама цената на биткойните взела да пада щото станали много копачите, ама пък ако машинката я туриш в офиса и не плащаш ток за нея, може и да върже сметката :D

Иначе за рутера ти видях темата в коша, но на този етап ще трябва да мисля с по-евтини варианти!
« Последна редакция: Sep 07, 2012, 00:03 от backinblack »
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #67 -: Sep 07, 2012, 00:04 »

Няма да станат! Ще ти трябва AMD карта, но от тези дето Гейта ползва, ама то вече и неговите има по-яки, ама той поне им е хванал цаката с драйверите и да работят по няколко в екип, та може и да имате успех, ама цената на биткойните взела да пада щото станали много копачите, ама пък ако машинката я туриш в офиса и не плащаш ток за нея, може и да върже сметката :D

Е, ще взема карти ако това е проблема :)
Само първо трябва да направим EXSi клъстера, и тези двама хубавци си заминават... два месеца живот им давам...
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #68 -: Sep 07, 2012, 00:05 »
Сега ще ми излезе лошо име :)

Плюс това не мисля, че имаш големи шансове да прегърнеш великата идея. За blackinblack обаче съм повече от убеден, от момента в който видях темата, имаше нещо много много познато в цялата работа, дори несъзнателно направих асоциацията в първия момент, ехех. В смисъл това е _идеалната_ идея - намесени са опънсорс софтуер, на пръв поглед извратена икономическа парадигма, некомформизъм и ненавист към традиционните пазарни институции от сорта на централни банки, 99% сива икономика и много, много хакерия и ТНТМ изпълнения. Плюс доста каубойщина, едновременно в софтуерен и хардуерен аспект. В смисъл според мен много пасва цялата работа.
Активен

sickmind

• Гост
« Отговор #69 -: Sep 07, 2012, 00:08 »
Здравей,
Ако под кутия се има предвид rack, то той е 'открит' от задната си страна в повечето случаи защото е немислимо да се затвори потока от студент въздух. В другите случаи по-сериозните производители на RACK са изтествали всякакви варианти и дават схема при колко сървъра как да са разположени вътре /понякога има и планки който се слагат за да се подсигури въздушния поток при по-малко сървъри от максималния капацитет на rack'a/. Така и шума винаги остава.
USB lan картите според мен не е удачен вариант, прекалено много проблеми би имало с тях. Не случайно все още няма комерсиално такова решение. Най-евтиния сериозен вариант в тази ситуация са low-end сървърни lan карти при цена около 150лв парчето.
Относно RAID контролера ако те притеснява може да се замени с raid 6, но все пак имай предвид, че повечето mid-end контролели било те и raid 5, имат опцията за spare disk. Тоест дори да замине един диск, масива веднага ще бъде автоматично ребилднат със 'резервния' такъв. Така има достатъчно време да се замени повредения.

Като цяло според мен ти трябват две машини като за начало. Едната за storage а втората за хост на виртуалките с опцията след време да се сложи втори хост и да се вкарат в клъстер (така ще можеш да мигрираш виртуалките без downtime от единия на другия ако се налага замяна на части). На хоста му трябват само два малки, бавни и евтини диска за самата операционна система. Всички останали файлови системи било то за разни апликейшъни или бази данни е добре да са на 'storage' сървъра и презентнати през iSCSI. Така избягваш необходимостта от много скъп райд контролер на хостовете.
Разбора се, като начало може да се ползва само една машина за всичко, но при евентуално разрастване (и/или втори хост за клъстер) ще е необходимо преинсталация на всичко което си е много сериозно начинание.
Поздрави.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #70 -: Sep 07, 2012, 00:13 »
Цитат
Няма да станат! Ще ти трябва AMD карта, но от тези дето Гейта ползва, ама то вече и неговите има по-яки, ама той поне им е хванал цаката с драйверите и да работят по няколко в екип, та може и да имате успех, ама цената на биткойните взела да пада щото станали много копачите, ама пък ако машинката я туриш в офиса и не плащаш ток за нея, може и да върже сметката

Как бе, как ще пада, $11 е парчето в момента (току-що проверих), не помня да е била такава от спекулативния бум когато бяха ударили $30 и новия хардуер се избиваше за 2 месеца :) Само дето трудността от друга страна май вече е с порядъци по-висока. Аз си кътам 40-тина койна от добрите времена, чакам заветния момент да станат пак $30,за да ги продам и да си купя xbox 360 с kinect и една прахосмукачка dyson. И от двете съм очарован, въпреки че знам че са простотия, та това е като един вид договор със себе си, гаранция, че няма да троша пари за ненужни неща, освен ако не ме навести късмета.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #71 -: Sep 07, 2012, 00:34 »
Направо ме хвърлихте в размисъл с това биткойни  ??? ??? ???
А то било бит-койн-и и то в множествено число на български.

Едно време така тъпеех като чуя мирка ... абe то всеки я ползаваше тая 'мирка'. Пък то накрая се оказа че е  m-IRC +а

При райд 5 има вероятност да гръмне още един диск през време на самото ребилдване. - и тогава масива си заминава. А при райд 6 такава опасност няма.

А това за запасния/spare диск .. ами като го има що да стои настрана а да не се използва активно - например вече като в райд 6. Още повече, че дисковете гърмят най-вече в първите няколко часа когато са нови и се включат в работа. Искам да кажа, че има много по-голяма вероятност запасният диск да гръмне и той най-неочаквано в самото начало на  ребилдването - просто защото е нов и не е бил изпитан предварително.

Колкото за скоростта на райд 6 никак не е малка. - много малко по-бавно от райд 5, но все пак много по-бързо от масив без райдове.

« Последна редакция: Sep 07, 2012, 01:17 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #72 -: Sep 07, 2012, 00:46 »
Ако още някой спомене биткойн ще се разсърдя  :)
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #73 -: Sep 07, 2012, 00:51 »
Цитат
Ако под кутия се има предвид rack, то той е 'открит' от задната си страна в повечето случаи защото е немислимо да се затвори потока от студент въздух. В другите случаи по-сериозните производители на RACK са изтествали всякакви варианти и дават схема при колко сървъра как да са разположени вътре /понякога има и планки който се слагат за да се подсигури въздушния поток при по-малко сървъри от максималния капацитет на rack'a/. Така и шума винаги остава.

Кутиятя чакам прятелчето мебелист да се върне в събота от морето и да започваме да я правим. Гледах доста сървърни шкафове които са затворени от пред и от зад и с вентилатори от горе и ги дават за 42У. Та си мисля, че една такава затворена кутия/шкаф с вентилатори от горе да си спретна, но няма да бъде 600мм. ширина, а 445 и сървъра или сървърите на летвички хванати за страниците с видии да легнат като лавица и да могат да се и плъзкат по тях. Притиснат съм от шипината и за това искам да спестя механизмите за монтиране. Спестяват ми около 5-8 см. Дълбочината на тези които се продават е 800мм, но при мен ще го пусна 1000 за да има повече място от пред и от зад за обдухване и кабеляци.
Мисля за разрастване, но не повече от 10 броя, но тази приспектива не вярвам да дойде в близката 1 година. Особенно, ако заложа на двупроцесорен с два 6 ядрени с хипертрединг. За моята цел ще е в пъти по-рентабилен.

Цитат
Относно RAID контролера ако те притеснява може да се замени с raid 6, но все пак имай предвид, че повечето mid-end контролели било те и raid 5, имат опцията за spare disk. Тоест дори да замине един диск, масива веднага ще бъде автоматично ребилднат със 'резервния' такъв. Така има достатъчно време да се замени повредения.

Четох и за райд 6, но нещо ме притеснява това, че не предлагал добра скорост на четене и запис и нещо спецификациите при различни фирми били различни и разни там не добри неща и останах с впечатление, че екзотична рядкост употребата му. Повече от ентусиазъм.
За това spare disk не бях чувал, да не искаш да кажеш, че ако примерно е 16 порта, в употреба са само 15, а 16-я стой за резерва да бъде автоматично заменен при нужда!? Ако е така, много ми харесва тази опция!

Цитат
Като цяло според мен ти трябват две машини като за начало. Едната за storage а втората за хост на виртуалките с опцията след време да се сложи втори хост и да се вкарат в клъстер (така ще можеш да мигрираш виртуалките без downtime от единия на другия ако се налага замяна на части). На хоста му трябват само два малки, бавни и евтини диска за самата операционна система. Всички останали файлови системи било то за разни апликейшъни или бази данни е добре да са на 'storage' сървъра и презентнати през iSCSI. Така избягваш необходимостта от много скъп райд контролер на хостовете.
Разбора се, като начало може да се ползва само една машина за всичко, но при евентуално разрастване (и/или втори хост за клъстер) ще е необходимо преинсталация на всичко което си е много сериозно начинание.

Клъстерни работи и местене без downtime със сигурност няма да имам нужда. За това и мисля, само компютърчето на което де е AS във виртуалка, да бъде и файлов сървър на който да се съхраняват бакъпите. Дори се замислям дали има нужда да бъдат 2 диска в софтуерен райд1, като реално и този диск няма да ма никакво натоварване, а и при проблем със самата машина, за нула време се мести в друга и всичко си заработва.

Гледах по сайтовете хот-суап боксове, та хот-суап-а, на всяко дъно ли става като дисковете са в такъв бокс, че аз все си мислех, че това е функция на дъното, щото на моя компютър съм пробвал да добавя диск без да го изключвам като включа сата буксата и захранването, но на нъц! Без рестарт не стана!
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #74 -: Sep 07, 2012, 01:08 »
За това spare disk не бях чувал, да не искаш да кажеш, че ако примерно е 16 порта, в употреба са само 15, а 16-я стой за резерва да бъде автоматично заменен при нужда!? Ако е така, много ми харесва тази опция!
Кви 16 порта, кви 5 лева?

Цитат
За това и мисля, само компютърчето на което де е AS във виртуалка, да бъде и файлов сървър на който да се съхраняват бакъпите. Дори се замислям дали има нужда да бъдат 2 диска в софтуерен райд1
Я разкажи какво ще бекъпваш, че иначе звучиш много страшно... И какво е това "AS във виртуалка"?
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Нагоре
« назад напред »