Ако под кутия се има предвид rack, то той е 'открит' от задната си страна в повечето случаи защото е немислимо да се затвори потока от студент въздух. В другите случаи по-сериозните производители на RACK са изтествали всякакви варианти и дават схема при колко сървъра как да са разположени вътре /понякога има и планки който се слагат за да се подсигури въздушния поток при по-малко сървъри от максималния капацитет на rack'a/. Така и шума винаги остава.
Кутиятя чакам прятелчето мебелист да се върне в събота от морето и да започваме да я правим. Гледах доста сървърни шкафове които са затворени от пред и от зад и с вентилатори от горе и ги дават за 42У. Та си мисля, че една такава затворена кутия/шкаф с вентилатори от горе да си спретна, но няма да бъде 600мм. ширина, а 445 и сървъра или сървърите на летвички хванати за страниците с видии да легнат като лавица и да могат да се и плъзкат по тях. Притиснат съм от шипината и за това искам да спестя механизмите за монтиране. Спестяват ми около 5-8 см. Дълбочината на тези които се продават е 800мм, но при мен ще го пусна 1000 за да има повече място от пред и от зад за обдухване и кабеляци.
Мисля за разрастване, но не повече от 10 броя, но тази приспектива не вярвам да дойде в близката 1 година. Особенно, ако заложа на двупроцесорен с два 6 ядрени с хипертрединг. За моята цел ще е в пъти по-рентабилен.
Относно RAID контролера ако те притеснява може да се замени с raid 6, но все пак имай предвид, че повечето mid-end контролели било те и raid 5, имат опцията за spare disk. Тоест дори да замине един диск, масива веднага ще бъде автоматично ребилднат със 'резервния' такъв. Така има достатъчно време да се замени повредения.
Четох и за райд 6, но нещо ме притеснява това, че не предлагал добра скорост на четене и запис и нещо спецификациите при различни фирми били различни и разни там не добри неща и останах с впечатление, че екзотична рядкост употребата му. Повече от ентусиазъм.
За това spare disk не бях чувал, да не искаш да кажеш, че ако примерно е 16 порта, в употреба са само 15, а 16-я стой за резерва да бъде автоматично заменен при нужда!? Ако е така, много ми харесва тази опция!
Като цяло според мен ти трябват две машини като за начало. Едната за storage а втората за хост на виртуалките с опцията след време да се сложи втори хост и да се вкарат в клъстер (така ще можеш да мигрираш виртуалките без downtime от единия на другия ако се налага замяна на части). На хоста му трябват само два малки, бавни и евтини диска за самата операционна система. Всички останали файлови системи било то за разни апликейшъни или бази данни е добре да са на 'storage' сървъра и презентнати през iSCSI. Така избягваш необходимостта от много скъп райд контролер на хостовете.
Разбора се, като начало може да се ползва само една машина за всичко, но при евентуално разрастване (и/или втори хост за клъстер) ще е необходимо преинсталация на всичко което си е много сериозно начинание.
Клъстерни работи и местене без downtime със сигурност няма да имам нужда. За това и мисля, само компютърчето на което де е AS във виртуалка, да бъде и файлов сървър на който да се съхраняват бакъпите. Дори се замислям дали има нужда да бъдат 2 диска в софтуерен райд1, като реално и този диск няма да ма никакво натоварване, а и при проблем със самата машина, за нула време се мести в друга и всичко си заработва.
Гледах по сайтовете хот-суап боксове, та хот-суап-а, на всяко дъно ли става като дисковете са в такъв бокс, че аз все си мислех, че това е функция на дъното, щото на моя компютър съм пробвал да добавя диск без да го изключвам като включа сата буксата и захранването, но на нъц! Без рестарт не стана!