Дава ти свободата да ползваш една или друга среда
Не е вярно. Дали средата е с отворен код или затворен, няма никаква връзка с това дали мога да я ползвам или инсталирам.
дава ти свободата да си напишеш сам среда,
И това не е вярно. Мога да си напиша среда без значение дали операционната система е с отворен код или не. Потвърждават го KDE и GNOME, които вървят и на Windows.
Важно е да знам обаче отворените стандарти на Free Desktop Organization, но GPL няма никаква ама никаква връзка със стандартите.
дава ти свободата да платиш на някой и той да ти напише среда ....
Ами, че като си плащам да ми пишат среда, какво значение има дали е отворен код или затворен за мен, след като аз съм собственик на кода?
Оооообаче, ако една корпорация има прекалено голяма власт, няма да може да ползваш нещо различно от определеното от нея.
И това не е вярно. Искаш да ми кажеш, че само защото Microsoft имат много голяма власт над Windows и IE е вграден и затова толкова широко използван? Глупости! Това са простотии и маркетингови трикове, с които по-малките догонват. Истината е че потребителите нямат нужда от инсталация на алтернативни браузери! Аз примерно имам 4 да ги наречем PC-та - 2 лаптопа, един настолен комютър и един таблет съответно ползващи 2xWindows 7 + Fedora + Android 4.0.1.
Двата Windows-a са за лично ползване а Fedora-та за работа. На нито една инсталация не съм слагал браузер, различен от стандартния. Защо да го правя? IE 9/FF/Chrome за мен са едно и също нещо!
Ако обаче, гледам телевизия и видя реклама на Firefox с някакъв супер-дупер як фючър, може и да се замисля да го инсталирам. Както казах... маркетинг

Та като си говорим за маркетинг... Отворения код е също маркетинг. Това е начин да се разграничиш от конкуренцията, дори да кажеш, че предлагаш нещо повече, свобода примерно, което си е лъжа.
Допълнителен плюс е изграждането на така нареченото community ( work force + popularity ) - хора заинтересовани в развитието на проекта . Това са хора, който си идват и отиват - на тях не може да се разчита за развитието на сложни поекти, главно защото всеки може да има различна идея т.е. липсва фокус.
Сега усещам как си мислиш да проекти тип "Free*еди*коя*си*(BSD|Linux). Пробвай да ги сравниш с проекти като Apache Foundation ( С тонове подпроекти като Apache, Tomcat, Fedora Commons - с това съм работил

), Eclipse, OpenOffice, Mozilla, Xen, KVM. Това са истински трудоемките прокети, защото почти всеки може да напише init script или да направи собствен зареждащ диск, но малко хора могат да пишат софтуер ( И ДА ЧЕТАТ ПРАВИЛНО ДКУМЕНТАЦИЯ! ), който да работи с ms office примерно или да бъде достатъчно тестван , че да е сертифициран за даден хардуер. Сега забележи, че зад всеки от проектите по-горе седи корпорация с много пари и дава насока.
Точно затова Windows XP беше толкова важен след 2000-та година. Макар и не най-добрата OS, даде възможност на компаниите да съсредоточат усилията си в-у една полатформа. Вместо да се пише системен софтуер се пишеше много приложен софтуер.
Замисли се над това. В Win98 имаше една сума системни приложения за правене на какво ли не - пренасяне на фаилове с bluetooth, поправяне на дискове, whatever. С XP започна да се пише много повече софтуер предназначен за крайния потребител. В Linux все още не сме стигнали до там - ние си пренаписваме init системата, audio системата, x input системата, network manager-a, фаиловите системи,... Точно за това имаше проблем с Vista - липса на мотивация у доставчиците на софтуер, a не защото беше некъдърно написана. Ако не беше XP, сега, може би Linux щеше да държи по голямата част от пазара. Но 2001 година, когато излезе XP, Linux-ките графични среди можеха да предоставят далеч по-малко.