Анкета

Въпрос: Подкрепяте ли забраната за пушене на закрито?

• Не пуша и я подкрепям
    - 40 (19%)
    Пуша, но я подкрепям
    - 13 (6.2%)
    Пуша и не я подкрепям
    - 14 (6.7%)
    Не пуша, но не я подкрепям
    - 7 (3.3%)
    Не ме интересува
    - 2 (1%)

Общ брой гласове: 69

Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Надолу

Автор Тема: Колко от нас подкрепят пълната забрана за пушене на закрити ощественни места?  (Прочетена 33970 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Ами тази година като бях в Прага, там имаше компромисен вариант - в заведението или се пуши (за което доколкото разбрах си плащат една хубава такса), или не се пуши изобщо, няма вариант с отделения за пушачи. Това е последното място където видях да се пуши свободно в заведение, защото по това време дори в България нямаше вече такива неща (можеш да си ходиш където си искаш с цигара бе, даже в кенефа). Беше ми едновременно странно и забавно. Обаче като цяло вътре дима може да се реже с ръка и чак люти на очите (понеже за вентилация очевидно нямат кой знае какви изисквания, а пушачите пък си знаят къде да ходят).

Иначе, за близо седмица престой там видях всичко на всичко 3 заведения където можеш да пушиш вътре. Отвън разбира се няма проблеми.

Та това е добър компромисен вариант. Това с отделенията за пушачи и непушачи е ташак работа.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
Ами тази година като бях в Прага, там имаше компромисен вариант - в заведението или се пуши (за което доколкото разбрах си плащат една хубава такса), или не се пуши изобщо, няма вариант с отделения за пушачи

+1 за такъв вариант.
В заведенията, които искат да са за пушачи, да сложат едни 10-20% данък върху оборота (или такса, както казваш ти, няма значение) и вътре да се пуши колкото и както си искаш. За вентилация разбира се не говорим, то няма смисъл.
Активен

luda_glawa

• Напреднали
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Гейт-а е прав. Това с отделенията бе ... тъпотия. Принципно за ресторантьорите би трябвало да е изгодно да не се пуши в заведенията. Визирам по-малко разходи за "освежаване", по-приятна среда в заведението, по-рядка профилактика на вентилационната система (доста от тях дали са чували за подобно нещо), сервитьорите се освобождават от отговорността да следят пепелниците и имат повече време за обслужване на клиентите, даже може да се окаже и, че персоналът им ще е по-мотивиран да идва на работа и да си върши задълженията и т.н. Между другото противопожарната система не би ли трябвало да се активира дори от дим на цигара? Бил съм свидетел в голямо заведение отделението за пушачи бе като в мъгла и странно ... сега се замислям - не виеше алармата за пожар. Дали пък не са си направили оглушки относно изискванията за безопастност? И така ... кои ресторантьори са с по-малкото обороти? Значи, би следвало да протестираш ако си изряден напълно, мисля аз. Т.е. не криеш данъци и обороти, плащаш реални заплати, осигуровки и т.н.
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

Odido

• Напреднали
  • Публикации: 627
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Работата ми е свързана с доста обикаляне и контакти с хора.Доста съм говорил с клиенти на тази тема свързана с тютюнопушенето. Доста от тях са си купили електронни цигари, дори смятат, че е по-добре така с оглед якото вмирисване от цигарения дим и това че няма излизане в студа на открити пространства.Още по-хубаво и това, че пуши на работното си място пред компютъра.Някой беше написал нещо за "демокрацията" по-горе ,което ме изкара извън нерви.Не мога да понасям цигарения дим и тази глупост със зали за пушачи и непушачи (в последствие станаха маси)беше някакъв жалък опит да се удовлетворят и двата вида клиенти.Дима така или иначе си намираше начин да влиза.... Не знам каква демокрация е  толкова години ми "да ми плюят в лицето",да не мога да отида на дискотека без да не ми люти на очите ,на кафе ,на бар и след като се прибера да слагам чистите дрехи отново за пране.Аз също имам право да се забавлявам нали?
"Щели да фалират заведенията" -Смях.Българина не може без заведения.Всеки ,който излиза често ,може да види как кафетата отново са пълни,повечето от тях предлагат и цигари-електронни.
"Електронните цигари са вредни" - Егоист! Ама 10 години ти ми вредеше ,по спирките ,даже когато вървеше пред мен с цигара в ръка,на тебе пукаше ли ти ?Даже не си го осъзнавал.Вече има и "безопасни" електронни цигари -да ви е сладко.
Активен

"Congratulations, you broke the Internet
Look at what you did! Are you happy now?"

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
+1. Бивш пушач съм, но ми е противно да стоя в задимени заведения.
Колкото до електронните цигари - това си е проблем на тези, които ги пушат. Интересно, защо не се загрижват и когато опушват другите.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

lunarvalley

• Гост
Цитат
Я! Аз съм първият, гласувал "Не ме интересува" :D ::)
Аз съм пушач, на който му харесва, че е такъв. Имам предвид, че не съм от пушачите, на които димът им пречи, ядосват се за вредния си навик и правят опити да ги отказват. Напротив, вкусът и мирисът ми харесват, всяка занимавка ми харесва, така че и тази ми харесва, и нямам никакво намерение да се лишавам от нещо, което съвсем съзнателно ми харесва, само защото някой си казал, че скъсявали живота на база относителни доказателства. Когато някой ме попита защо смятам доказателствата за относителни, искам от него да извади една кристална топка (боб, карти, смес от жабешка плюнка и очи от саламандър) и да ми гарантира, че когато пропусна да запаля следващата си цигара на улицата, няма опасност върху мен да падне пиано, да ме блъсне пиян шофьор, да ме прониже нещо, хвръкнало отнякъде, да ме убие тока от откъснала се жица (и още една торба по-чудновати или по-елементарни сценарии), които иначе бих пропуснал, само защото съм се спрял за момент, за да си запаля. В кой случай бих живял повече? Както се вижда, отговорът не е случаят, в който не пуша. Но момент! Ако някой се е пуснал по инерцията на тази гледна точка, да кажа, че отговорът не е и случаят, в който пуша. Просто няма обективен отговор, защото Вселената е твърде голяма, за да бъде описана по този начин. Както и да е, отплеснах се излишно.
Но като пушач, съзнателно биващ такъв, имам свободата съзнателно и да не бъда такъв. Просто мога и да не пуша :) Въпреки че средно пуша по цигара на половин-един час, ако съм решил, че това, което правя в момента, ми е по-интересно и нямам възможност едновременно с това да пуша, просто не пуша, понякога и с часове. Но пък повечето ежедневни неща мога да ги върша и с цигара в ръка или редувайки ги, така че за тях не ми се налага да избирам по-хубавото. Но когато реша, че искам да пуша, няма работа, метеорологични условия, здравно състояние или каквото и да е друго, което се окаже по-малко удоволствие от цигарата в този момент, да ме спре да пуша. Що се касае до здравното състояние, откакто се помня изключително рядко се разболявам, което не може да се каже за много непушачи покрай мен, някои от които и върли последователи на "здравословния" (в кавички, не защото не е такъв, а защото е относително твърдение) начин на живот. Но пък покрай мен има и много пушачи с кекав организъм. По какво тогава, пак питам, да отсъдя пречат ли ми нещо на здравето и дълголетието цигарите или не? А по какво да отсъдя пречи ли нещо на здравето и дълголетието на околните моят дим? Ами ако се окаже, че цигарата ми не само не пречи, ами дори помага на мен и на околните? За да не описвам пак по-горните сценарии, ще дам за пример основната характеристика в работата на имунната система - една торба вредители и отрови, уловени от организма и приспособени за неговата защита, някои само като информационна база, а някои и за защита от типа "с твоите камъни по твоята глава". Дали в някоя ситуация няма да се окажа по-издръжлив (в резултат на което по-здрав и по-дълголетен) на подобни на цигарите външни влияния, когато масово непушачи мрат от тези влияния, защото не са калени в битката?
Въпросът е, че всичко, което изписах сега, са пълни глупости. Глупости са, защото зависят от твърде много фактори, които не се вземат предвид при определянето им за истина. А проблемът е, че двете лица на тези глупости, се ползват като доводи както от противниците на забраната, така и от защитниците ѝ.
Та... затова гласувах "Не ме интересува". Имам достатъчно по-интересни за мен неща (е, освен в момента, макар че едновременно с това пуша и люпя семки), с които да занимавам мислите и тялото си, от този спор, който, както всеки субективен спор, няма да доведе до обективен резултат. А дали мириша? Хахах, всички миришем на нещо. Естествена субективна характеристика на материята. И като такава, въпрос на субективна нагласа е дали ще ти харесва или не. Аз, например, когато реша да обърна внимание, не харесвам миризмата на кафе. Може ли да седна на маса, до която не достига миризма на кафе, моля?! Забравяте, че кръчмите са създадени именно за социални контакти. За събиране! Не за разделяне! Ако тръгнем да се делим на пушачи, пиещи кафе, раса (различните раси миришат различно), пропуснали душ, парфюмирани, пърдящи... Накрая всеки ще остане сам. Ако ще седим по сами, защо тогава сме отишли там? А дали целият този спор не е поредната провокация, целяща омраза и разделение между хората? Защо хората толкова обичат да се делят?
"Светът е кръчма. Нека седнем на една маса!" [_]3

е не е истина до какви мисловни висини докарват хората смрадливите цигарки  :) :)
Активен

loopci

• Участници
  • Публикации: 4
  • Distribution: Debian Stable
  • Window Manager: Gnome 2.3
    • Профил
Аз съм пушач, но подкрепям забраната. Факт е, че в заведенията (в които се спазва забраната, защото има много такива, които раздават пепелници/чашки и прочие) е доста по-приятно. Като се прибера дрехите ми не миришат на пепелник. В самото заведение не се стели гъст дим от папиросите. А и пуша по-малко.
За непушачите (които също май се оказват хора) също е по-приятно, разбира се. Радвам се, че Бойко се осъзна и заповяда на депутатите си да гласуват против отмяната :)
Активен

twitter.com/manntraxx
last.fm/user/manntraxx

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Цитат
Ама 10 години ти ми вредеше ,по спирките ,даже когато вървеше пред мен с цигара в ръка,на тебе пукаше ли ти ?Даже не си го осъзнавал.Вече има и "безопасни" електронни цигари -да ви е сладко.

Бля, бъди сигурен че поне докато висиш на спирките, СКГТ примерно ти бълва далеч повече отрови, отколкото тези дето пушат наоколо. Какво остава за 20-годишните дараци или пък за тарикатите дето си махат катализатора, за да вървяло "малко повече". За жалост, последните идиоти все още не ги наказват както си му е реда.
Активен

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
Не съм пушач и не ми харесва да дишам цигарен дим. Още по-неприятно е дрехите ми да смърдят на цигари. Определено пушенето понякога ме е спирало да посещавам заведения, защото после трябва да си провесвам облеклото на терасата за проветрение.
Но пък и не съм такъв цербер, че да изкарвам пушачите на -10. Щом искат да пушат, нека в заведението има отделно помещение с вентилация, да изпушат една цигарка и да се върнат.
Активен

Без правила няма игра

Mitaka

• Гост
Не съм пушач и не ми харесва да дишам цигарен дим. Още по-неприятно е дрехите ми да смърдят на цигари. Определено пушенето понякога ме е спирало да посещавам заведения, защото после трябва да си провесвам облеклото на терасата за проветрение.
Но пък и не съм такъв цербер, че да изкарвам пушачите на -10. Щом искат да пушат, нека в заведението има отделно помещение с вентилация, да изпушат една цигарка и да се върнат.

Проблемът на заведенията в БГ е, че... нямат вентилация. Т.е. имат, ама не я пускат, щото горяла ток.
Отделните помещения за пушене бяха отделни маси за пушене и не-пушене. И просто ако седнеш на маса за не-пушачи - табелката се мести на съседната празна маса, и се дава пепелник.

Иначе, ако е както в Белгия примерно - противопожарни датици, свързани директно с пожарната.
Ако се появи дим.... познай :)
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Ами тази година като бях в Прага, там имаше компромисен вариант - в заведението или се пуши (за което доколкото разбрах си плащат една хубава такса), или не се пуши изобщо, няма вариант с отделения за пушачи

+1 за такъв вариант.
В заведенията, които искат да са за пушачи, да сложат едни 10-20% данък върху оборота (или такса, както казваш ти, няма значение) и вътре да се пуши колкото и както си искаш. За вентилация разбира се не говорим, то няма смисъл.

Ами, преди да разделят на зали за пушачи и непушачи имам смътен спомен, че се обсъждаше и такъв вариант, но непушачите бяха против, щото навсякъде ще се пуши и никой няма да направи заведения за непушачи.
Иначе и при такъв вариант се обзалагам, че заведенията за непушачи ще фалират и непушачите хем ще се умирисват като ходят в заведения за пушачи, хем и ще плащат като пушачи :D .
Аз до скоро бях по цял ден по централните кафета в нашия град и от там си вършех част от работата с лаптопа и личните ми наблюдения са, че залите за непушачи бяха вечно празни или полупразни. Не ми се вярва в другите градове да е по-различно. Сега, на същите тези централни заведения, вън на чардаците с печка има повече клиенти от колкото вътре, но пък надвечер няма нито вътре, нито вън и аз самия вече 3 сезмици, след обяд не излизам. Дискотеката Пайнер дето петък и събота беше гъз до гъз правостоящи, още лятото се изпразни от веднъж и с промоции не могат да я напълнят и наполовина!
Не аз лично, а и моите приятели, изобщо не можем и да си помислим да си причиним такъв мазохизъм да отидем на ресторант или дискотека в която не се пуши, а представям си колко им е приятно на непушачите да отидат на празна дискотека или ресторант с 2-3 маси на кръст, но щом ви харесва, дерзайте :D !
Моята група вече си му хванахме чалъма :D . На ресторант, само моята сметка за ракия, салата и шишчета беше към 30 лева, а сега с почти толкоз пари си го правим в къщи 5-6 човека :D , моя апартамент е доста по-удобен и уютен от кръчмите и се оправяме в кухнята, доста по-добре и по-бързо от колкото в ресторанта.
Активен

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
Според квалификациите на Гейт-а колегата АЦ/ДЦ е пример за "войнстващ пушач". Ако преди пушачите са правили компромис против естественото състояние на нещата, сега ти направи компромис в тон с естественото им такова! "Залите" за пушачи и непушачи си бяха гаргара със закона.
Нетер, приживе дядо ми разказвал, че пуши от от 3-годишен, защото някакъв доктор му го препоръчал за някаква болест (става дума за преди почти 100 години) и ден преди смъртта на дядо лекарят (преглеждащият) казал на баща ми "Има дробове като на младеж.". Дори и да е силно преувеличено пак говори за организма на човек, пушил 75 години двупосочни цигари. Това за кекави и здрави. Един е предразположен към едно (заболяване), друг към друго, но и ти не можеш да гарантираш, че не би живял някоя година повече, ако не пушиш или пък, че не би имал по-малко проблеми след 10 години да речем.

Пример: Идва семейство на гости и госпожата-страстна пушачка не може да пуши на прозореца в кухнята, не може да пуши на балкона, а трябва да го прави в хола. За капак е бременна. Това как се нарича?

"...бъди сигурен че поне докато висиш на спирките, СКГТ примерно ти бълва далеч повече отрови, отколкото тези дето пушат наоколо..."
Така е, но вместо да се трови с 30(фиктивно число) не може ли да се трови с 20 или 25?

Преди години в САЩ  дадоха премия (106) на един пушач, отказал цигарите за една година или нещо такова. А защо не ги дадоха на един 40-годишен човек, който не е пушил никога, че е удържал на изкушението и други подобни формулировки? Нима е по-малко пистижение?
« Последна редакция: Dec 16, 2012, 15:42 от nyakoy »
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
А, не, онзи войнстващият непушач раздаваше тупаници и трошеше бутилки в главите на пушачите (виртуално разбира се). Позицията на backinblack не я споделям, просто защото е прекалено егоистична. Като цяло, фасовете са отмираща работа така или иначе, няма какво да се хабим толкова сега. За правата на пушачите може да говорим след 20-30 години - когато станат наистина дискриминирано малцинство :)

Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
Според квалификациите на Гейт-а колегата АЦ/ДЦ е пример за "войнстващ пушач". Ако преди пушачите са правили компромис против естественото състояние на нещата, сега ти направи компромис в тон с естественото им такова!

Съжалявам Пич, но за теб ако е по-естествено да ми налагаш аз къде да пуша и дали изобщо да пуша, вместо да предпочетеш избор в зала за пушачи или непушачи, за мен това не е естествено и справедливо! Всеки си има своите нужди и лошото е, когато някой се опитва да му налага, той от какво имал нужда и нямал нужда изхождайки от своите виждания и разбирания!
В основата си, демокрацията е всеки да бъде свободен да прави каквото си пожелае, НО без да пречи на другите и със старото положение беше точно така!
В основата на спора ни е различното разбиране на демокрацията.
Относно вредата, ползата от нас и в момента е по-голяма с акцизите които ни смъкват и парди тази причина, запомни ми думите, цигарите няма да ги забранят! Друг е въпроса за какво се харчат тези пари. Ако влизаха в бюджета за здравеопазване от което да се възползват всички, на ръце ще ни носите пушачите!
Активен

Mitaka

• Гост
Ами на мен сметките ми не са намалели :)
Само 2-ма от тези, с които излизам пушат, и се съобразяват с останалите!

Лятото като седнем навън - си палят, но не пречат на никой.
Зимата или не пушат, или излизат навън. А в момента са на електронни цигари, за които казват, че усещането е абсолютно същото, и им излиза по-евтино....

Сметката, показана тук е от един от малкото добри ресторанти в Пловдив.
И учудващо - беше пълен :)
Въпреки, че не се пуши вътре.
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Нагоре
« назад напред »