Ами тази година като бях в Прага, там имаше компромисен вариант - в заведението или се пуши (за което доколкото разбрах си плащат една хубава такса), или не се пуши изобщо, няма вариант с отделения за пушачи
+1 за такъв вариант.
В заведенията, които искат да са за пушачи, да сложат едни 10-20% данък върху оборота (или такса, както казваш ти, няма значение) и вътре да се пуши колкото и както си искаш. За вентилация разбира се не говорим, то няма смисъл.
Ами, преди да разделят на зали за пушачи и непушачи имам смътен спомен, че се обсъждаше и такъв вариант, но непушачите бяха против, щото навсякъде ще се пуши и никой няма да направи заведения за непушачи.
Иначе и при такъв вариант се обзалагам, че заведенията за непушачи ще фалират и непушачите хем ще се умирисват като ходят в заведения за пушачи, хем и ще плащат като пушачи

.
Аз до скоро бях по цял ден по централните кафета в нашия град и от там си вършех част от работата с лаптопа и личните ми наблюдения са, че залите за непушачи бяха вечно празни или полупразни. Не ми се вярва в другите градове да е по-различно. Сега, на същите тези централни заведения, вън на чардаците с печка има повече клиенти от колкото вътре, но пък надвечер няма нито вътре, нито вън и аз самия вече 3 сезмици, след обяд не излизам. Дискотеката Пайнер дето петък и събота беше гъз до гъз правостоящи, още лятото се изпразни от веднъж и с промоции не могат да я напълнят и наполовина!
Не аз лично, а и моите приятели, изобщо не можем и да си помислим да си причиним такъв мазохизъм да отидем на ресторант или дискотека в която не се пуши, а представям си колко им е приятно на непушачите да отидат на празна дискотека или ресторант с 2-3 маси на кръст, но щом ви харесва, дерзайте

!
Моята група вече си му хванахме чалъма

. На ресторант, само моята сметка за ракия, салата и шишчета беше към 30 лева, а сега с почти толкоз пари си го правим в къщи 5-6 човека

, моя апартамент е доста по-удобен и уютен от кръчмите и се оправяме в кухнята, доста по-добре и по-бързо от колкото в ресторанта.