Аз го разбрах какво има предвид - представете си че оста няма наклон и сте на екватора, то: в западно положение, чекате да стане нощ и тогава виждате звездите от западната полусфера (на млечни път) а половин година по късно в източно положение (пак чекате да стане нощ, т.е. като сте в сянката) се вижда само цялото източно изложение на млечния път
..само че:
оста има наклон и ние по северните по скоро се падаме откъм северната страна (а не изток-запад) и второ - да, има въртене затова имаме т. нар. зодиакални съзвездия т.е. по този начин виждаме различни звезди (съзвездия, изгряващи-залязващи), но за това трябва по-богато въображение освен 3-Д да може човек да си представи и две сфери една в друга въртящи се под различни ъгли
П.П. Аз друго не мога да разбера тия т.нар. плоскоземци, хем не вярват в науката хем се (въз)ползват от достиженията й - досега не съм видял някой да си хвърли телефона, или да си спре интернета, след време и на екскурзии до Луната ще тръгнат и пак ще твърдят че Земята е плоска, нищо че корабите които са ги закарали дотам да видят с очите си че е кръгла ползват математика която важи само ако земята е кръгла, с лек наклон в оста... що ли не ги оставят на връщане да навлязат под неправилен ъгъл в атмосферата (като за плоска Земя без наклон в оста и там не знам приемат ли че се върти или не плоската Земя), и да разберат на собствен гръб какво става когато голословно отричаш.. т.е. караш само на едно голо "вервайте ми"
П.П.П. Поправка - 3 сфери една в друга - ако сте забелязали (звездите от) Млечния път също не са точно по екватора т.е. освен че земята има наклон спрямо слънцето но и слънцето/чевата система също си има някакъв наклон спрямо въртенето/плоскостта на галакитката 4К представи си напр. че цялата сл.с-ма плоскостта и е на 90 градуса спрамо плоскостта на галактиката (нашта си - млечния път) което е малко вероятно но за по-гоялма нагледност.
Всичко е в детайлите - забелязал съм напр. че плоскоземците не обясняват като е сплескана с каква форма е кръг, квадрат, пентагон, атмосферата също ли е плоска или тя вече си е сфера, и добре де плоска-плоска ама как се върти по плоскостта или на 90 градуса както въртите монета на масата и на какво седи ако не се върти (че да не изпопадаме) - според някой на гърба на Атлас, а според Шкумбата от едно ниво надолу вече всичко е костенурки
https://www.youtube.com/watch?v=82p-DYgGFjIзабележете как (ок. 30 сек.) плоскостта/орбитата на земята (т.е. и на повечето планети - май имаше само една дето е под ъгъл на орбиталната плосост и една която се върти на обратно) е под ъгъл спрямо млечния път и то голям почти прав
--
Както казваше навремето
(по времето на човешкия интелект) Карл Сейгън - Защо у всеки вестник има колонка с хороскопи и т.п. а за наука(та) няма