Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: May 26, 2024, 20:41 
Започната от remotexx - Последна публикация от Nik123
А, да, забравих за лющяна- по софийско му казват девесил. По морето му казваме лющян (с ударение на Я-то).Споменавал съм, че съм работил в София- по едно време живях в Младостите. Бяха ми дошли на гости приятели от Варна, и решихме да правим рибена чорба, и да ударим по някоя ракия. Намерихме на Женския пазар морска риба, и после се прибрахме в моята квартира, и чак тогаз се сетихме за лющяна. Отивам в магазина до блока, питам за лющян- мига продавачката на парцали. Че тогава разбрах- там му казват девесил, щото някой от опашката подсказа  ;D
А иначе аз на село си имам зелен- расте си покрай дувара на сянка, и оттам си режа, а в ранна есен го изрязвам изцяло и си го правя сушен, да има и за през зимата.

 2 
 -: May 26, 2024, 20:29 
Започната от remotexx - Последна публикация от 4096bits
Благодаря!

Доста проста рецепта. Трябваше да проверя, на какво казваш лющян.  ;D

Изобщо не е занимавка. Работил съм и готвач известно време, но разни френски и индонезийски манджи. Малко испанска кухня научих докато бях в Испания половин година на разходка.
За английската не си срува да се говори. Такова животно нема.

Ще я пробвам, ако се отбия в някоя рибарница за "прясна" риба

 3 
 -: May 26, 2024, 19:25 
Започната от remotexx - Последна публикация от Nik123
..
За рибена чорба пък не смея и да си помисля. Баща ми я правеше страхотна. Аз не зная, какво ще сътворя, ако пробвам.
..

Не съм се интересувал отде е била сьомгата, норвежка ли, друга ли.. но една глава от сьомга е супер в такава чорба. Освен, че пуска доста месо, пуска и една много хубава червена мазнинка.
А иначе, рецептата, по която правя тая чорба, е проста. Научиха ме моряци преди много години. Доп. Уточнявам, че е с морска риба, не речна.

За някоя по-голяма тенджера- вземаш 4-5 по-големи картофа, обелваш ги. Трябва ти и половин лимон. Една глава лук, обелваш я, и в горната й  част я срязваш главата като пица, на 6, или 8, но така, че да не е нарязан, а просто нацепен лука донякъде (да не се разпадне на парчета, да плува цял). Слагаш рибата (поне 2 вида да е, препоръчителното е поне 3- разбира се, изчистена риба) във водата, заедно с обелените картофи, да ври, слагаш и главата лук. Настъргваш някой голям морков и го пускаш и него във водата, да ври, заедно с половинката лимон. Черен пипер и сол, на вкус. Като заври, първо увира рибата, като се нацепи и е хубаво сварена- вадиш я (там глава, филе, цели риби, каквото си сложил в тенджерата) и обезкостяваш- отделяш само месото, и го връщаш в тенджерата. Не трябва една костичка да остане в чорбата. Като върнеш месото в тенджерата, вадиш главата лук и половинката лимон и направо ги изхвърляш- те са си пуснали вече сока. Вадиш картофите (ако не са сварени, оставяш тенджерата да ври заедно с месото вътре, докато се сварят хубаво и картофите), и ги намачкваш (аз го правя с вилица- един по един картофите- до пюре). Връщаш обратно и пюрето в тенджерата и бъркаш, да се разтвори хубаво (че понякога остава на буци- нищо, че е пюре). Като се разтвори хубаво, сваляш от котлона тенджерата, и застройваш- застройката е половин кофичка кисело мляко, с един жълтък вътре (само жълтъка- белтъка го махаш)- разбиваш киселото мляко и жълтъка до еднородна смес в кофичката, после застройваш- първо малко горещ бульон (от тенджерата) в кофичката със сместа и бъркаш, после- всичко в тенджерата (изливаш бавно от кофичката в тенджерата, и бъркаш с черпака, или каквото е подръка, не да я изсипеш от раз сместа- ще се пресече) и пак бъркаш. Като приключиш със застройката, слагаш лющяна и вече захлюпваш капака, хубаво да си поеме застройката и подправката. Чорбата трябва да е- вътре да плува само рибешкото месо, и нишките на настъргания морков, картофа е разтворен (освен, че отдава вкуса си, той и сгъстява). Голяма играчка е, да направя една такава чорба, отиват 2 часа и нагоре. Но не като технология, а чисто практически- вадиш от тенджерата,  обезкостяваш, мачкаш картофи.. Така са ме научили, и така я правя. Понеже при цялото това варене се изпарява доста от водата в тенджерата- долива се, но преди застройката, и се оставя да поври 5-6 минути, проблем няма, вкуса не се променя, и чак тогава се слага застройката.
П.П. А съм виждал и други варианти. Във вътрешността на страната, я правят от речна риба, там има и нарязан пипер в чорбата, и други подправки, освен солта, черния пипер, и лющяна.
Тая рецепта по-горе, е за морска чорба, както са ме научили моряци.

П.П.П. Който си пада и по малко по-лют вкус- пуска и една люта чушка, накрая след застройката и лющяна (и я вади след малко, като се попари, че иначе чорбата няма да се яде). Аз си падам, ама вкъщи моите не, и не слагам чушка  :D

 4 
 -: May 26, 2024, 18:07 
Започната от remotexx - Последна публикация от 4096bits
Много е гадно да се опитваш да си подобриш познанията или говора по някой език и да няма с кой да практикуваш.
Имам познати и приятели в чужбина, но не искам на никой да ангажирам времето.

Скапана работа.

 5 
 -: May 26, 2024, 18:04 
Започната от remotexx - Последна публикация от 4096bits
Това за сьомгата го следя от години.
Твърдения за едното и другото наистина ще намериш много.

И е трудно, да хванеш, кое е истина, защото това е бизнес за много пари.
Износа на сьомга е едно от основните пера за Норвегия.

Самият акт на воденето на спор няма нищо общо с компетентността на страните.
Или имаш аргументи, или нямаш.
Или са издържани, или не са.
Или можеш да ги подкрепиш с доказателства, данни или анализи, или не можеш и вместо това заповаш да нападаш самият човек.

Тъй че, мога да споря дори за нещо, за което не зная нищо.
Например за японското хайку.

 6 
 -: May 26, 2024, 15:32 
Започната от remotexx - Последна публикация от kuunlaaksot
Знаеш, за какво да търсиш.

Преди време ти казах, че с теб спорове няма да водя.
Освен това, не си дете, да ти бутам в устата. И без това ще го изплюеш. :)

еее, хубава работа, сега... просто като видя някакво толкова категорично твърдение, ми става интересно. Особено предвид, че аз сьомга обичам.

> Знаеш, за какво да търсиш.
Да: решаваш си нещо по някакъв въпрос, и след това си търсиш в нета "доказателства да паснат". И понеже в индернеда в момента може да се намери матр'ял подкрепящ абсолютно всичко, включая и пълни глупости (не твърдя, че това със сьомгата е така, сериозно те попитах) -- намираш каквото ти трябва. Примерно, аз намерих това:

https://oldwayspt.org/system/files/atoms/files/NorwegianSalmon_FAQ.pdf

сега ти ще ми кажеш, че е лъжа предполагам, но че това дето ти си си намерил е Истината. Между другото, норвежката сьомга е масова във всички Скандинавски страни, тоест всички скандинавци упорито си тровят собствените хора, така ли излиза? А, и я има във всеки магазин в съседна Финландия, например. Мога да те уверя, че финландсците се много стриктни при контърола на храните и дълбоко се съмнявам, че ще пуснат "токсична" сьомга на пазара си.

> Преди време ти казах, че с теб спорове няма да водя.

Ами, за някои неща -- наистина няма как да водиш спор с мен, просто защото ти липсват основни познания по материята. Което не е нещо срамно, човек не може да има задълбочени знание по всичко.

Жив и здрав. [_]3

 7 
 -: May 26, 2024, 15:10 
Започната от remotexx - Последна публикация от 4096bits
Знаеш, за какво да търсиш.

Преди време ти казах, че с теб спорове няма да водя.
Освен това, не си дете, да ти бутам в устата. И без това ще го изплюеш. :)

 8 
 -: May 26, 2024, 14:22 
Започната от remotexx - Последна публикация от kuunlaaksot
..., а норвежката е токсична.

дека ги четеш тия работи? :)

 9 
 -: May 26, 2024, 09:42 
Започната от remotexx - Последна публикация от 4096bits
Определено дразни.
Не се сещам, кога за последно ядох сьомга.
Не се намира често атлантическа, а норвежката е токсична.

За рибена чорба пък не смея и да си помисля. Баща ми я правеше страхотна. Аз не зная, какво ще сътворя, ако пробвам. Страх ме е да не се разочаровам от мен си. Ако не я направя същата, сигурно ще я изхвърля  :D

 10 
 -: May 25, 2024, 21:45 
Започната от remotexx - Последна публикация от malin1
Их че дразниш ;) , само като чета ми се пълни устата със слюнка.

Пък ний тука едно барбекю мъчим (командировка съм) и ... Ама не е същото, кръчмарска манжа.

Страници: [1] 2 3 ... 10