Автор Тема: Зелена сделка: за и против  (Прочетена 157254 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4985
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Зелена сделка: за и против
« Отговор #975 -: Sep 08, 2026, 15:47 »
Ремо, я обясни, моля, какво разбираш под това "да се инвестираме"? "Да си влагаме парите", или в някакъв друг смисъл?
Активен

vektorman

• Напреднали
  • Публикации: 211
    • Профил
« Отговор #976 -: Sep 08, 2026, 16:47 »
Всичко е тотално опорочено. Тези пари, които ги дава евросъюза за преход към зелена икономика трябваше да ги дадат на хората да си сложат солари по покривите, където на никой не пречат, а не на една група хора да си правят соларни и ветрогенераторни паркове на обработваема земя. Друга огромна гавра е, че пелетите у нас ги правят от първокачествена дървесина вместо от отпадъци. До фабриките за пелети има планини от трупи от бор и бук. По-добре да горим въглища отколкото да правим гората на пелети.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #977 -: Sep 08, 2026, 17:45 »
Ами според мен идеята не е на хората да им е евтино, а една шепа - новите електро-зелени.капиталисти- да вземат част от пазара на старите капиталисти. Преразпределяне, същото като с "евтините и зелени" електрички. В крайна сметка- хем по-калпаво, хем поскъпо. Една камина на пелети струва майка си и баща си (произволен сайт- https://www.balkanenergy.bg/category/suhi-peletni-kamini - няма под хиляда евро) и то от тези без всякакви екстри, една обикновена метална печка за дърва-  10 пъти под стойността на пелетната. Да не говорим за разликата в цената на дърва и пелети.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9834
    • Профил
« Отговор #978 -: Sep 08, 2026, 17:52 »
Всичко е тотално опорочено. Тези пари, които ги дава евросъюза за преход към зелена икономика трябваше да ги дадат на хората да си сложат солари по покривите, където на никой не пречат, а не на една група хора да си правят соларни и ветрогенераторни паркове на обработваема земя. Друга огромна гавра е, че пелетите у нас ги правят от първокачествена дървесина вместо от отпадъци. До фабриките за пелети има планини от трупи от бор и бук. По-добре да горим въглища отколкото да правим гората на пелети.
Ако си толкова възмутен, просто ги изпепели.
Изпепели трупите и може да им дойде акъла и да започнат да използват отпадъци, а не директно дървен материал.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #979 -: Sep 08, 2026, 17:56 »
Най-много така да си изпроси една присъда, без да постигне нищо.

По-просто и резултативно е хората да не си купуват скъпите "електро-зелено-природосъобразни" боклуци.
« Последна редакция: Sep 08, 2026, 17:58 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #980 -: Sep 08, 2026, 19:42 »
За да си изпроси присъда, трябва да разберат, кой е.
После трябва да съберат преки доказателства.
И мотив трябва да има.
Ако не дадат основателен мотив, може да пледира, че не е добре психически.

В крайна сметка, ако го тикнат зад панделата, като излезе изпепелява цялата фирма, веднага след това драсва клечката на прокурора и съдията и се приключва.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #981 -: Sep 08, 2026, 20:11 »
Т.нар. "мотив" е по американските филми. У нас няма такова доказателство, да не говорим, че в нашия НК има и изцяло безмотивни престъпления, като хулиганството. Не е толкова трудно да се докаже кой е авторът на палежа. С драскането на клечката за прокурора и съдията е утопия. Най-много да си изпросиш втора присъда, или "нинджите" да те ликвидират при задържането още. Дали си, или не си добре психически, се произнася експерт, вписан към съответния окръжен съд, в заключението на изготвената експертиза по делото. Каквото каже той, това е, накратко, не ти какво пледираш, като подсъдим.

П.П. А ако излезе пък, че не си добре, а си извършил престъпление, става по-зле- отиваш в ДПБ, т.е. държавна психиатрична болница. Там условията в някои отношения са по-зле от затвора. Ако си агресивен, те правят на зеленчук в усмирителна риза и с опиати.

С едно изречение- няма се измъкнеш с версията "Ква кирия имам аз, че да ги паля, да не говорим пък, че съм ненормален"  :)
« Последна редакция: Sep 08, 2026, 20:21 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #982 -: Sep 08, 2026, 22:49 »
Защо мислиш, че драсването на клечката на обвинителя и съдията е утопия?
Кой ще ти попречи.
Бил си за пример в затвора, не си причинявал неприятности.
Кой ще те спре?
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5968
    • Профил
« Отговор #983 -: Днес в 02:26 »
т'ва за Илонката и S&P (Standard and Poor) беше че уж нали мразите богатите и зат'ва не инвестирате в/при тях, а тогава и бедните ли мразите че не инвестирате в тях

a за инвестирането имах предвид буквално, нали все се оплаквате че немате кинти а напр. коги бай Дончо си дигна самолетите от летището новината плъзна по световните "информационни борси" едва на другия ден а аз още същата вечер ви предупредих (и още няколко пъти така... да следите поръчките на пици в Пентагона, и за още няколко петъка след затварянето на борсите се сещам така на прима виста) но явно... инвестиционнната култура е ниска.. а бе т'ва (май Гоговите синковци завършиха най-наскоро) перподават ли се вече такива предмети в училище или още йок - психология, инвестиционна култура и т.п. или (все) още борса е мръсна дума  а по литература още изучават родната чалга там за кума лиса и кумчо вълчо с джипа с ниското чело и с дебелия врат и... по взаимоспомагателната метода по народопсихология

Та вие тогава не инвестирахте, а бай Дончо (или там зетя и родата) се инвестираха, па после ги плюете тях.. интересна логика (същата работа и в онова там дето сами си режете достъпа до тубата па после ревете че тва и онова филмче не мога да го гледам, как па аз с нормални настройки без нищо да съм барал и ми се отваря всичко - даже и спусна uBlock Origin - даже в момента ми показва там една значка че ми е блокирал 1 нещо точно в тоя моент на тоя сайт докато пиша)

П.П. Оказа се че тоя дзвер дето ге правил сайта е нахакал те т'ва
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-5HVN4S94DR
а уж беше самоделка и таквизи нещица немаше тъдява...

П.П.П. Извинявам се не било Дзвер ами било DzinerStudio (най-отдолу) и.. нека спорът започне сега межуду дизайнера и програмиста - кой на кого и какво и колко му го е нахакал, зареждаме с пуканки....

--
А вече установихме че лозунгите не работят - някак си неусетно покрай комунизма си заминаха и те - та „За Бога, братя, не купувайте!" не (с)работи
Цитат
По-просто и резултативно е хората да не си купуват скъпите "електро-зелено-природосъобразни" боклуци.
« Последна редакция: Днес в 02:44 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5968
    • Профил
« Отговор #984 -: Днес в 02:46 »
Т.нар. "мотив" е по американските филми. У нас няма такова доказателство, да не говорим, че в нашия НК има и изцяло безмотивни престъпления, като хулиганството. Не е толкова трудно да се докаже кой е авторът на палежа. С драскането на клечката за прокурора и съдията е утопия. Най-много да си изпросиш втора присъда, или "нинджите" да те ликвидират при задържането още. Дали си, или не си добре психически, се произнася експерт, вписан към съответния окръжен съд, в заключението на изготвената експертиза по делото. Каквото каже той, това е, накратко, не ти какво пледираш, като подсъдим.

П.П. А ако излезе пък, че не си добре, а си извършил престъпление, става по-зле- отиваш в ДПБ, т.е. държавна психиатрична болница. Там условията в някои отношения са по-зле от затвора. Ако си агресивен, те правят на зеленчук в усмирителна риза и с опиати.

С едно изречение- няма се измъкнеш с версията "Ква кирия имам аз, че да ги паля, да не говорим пък, че съм ненормален"  :)

А бе има ли още жълти книжки или никой вече не ги бръсне за слива, щом и съдиите не верват вече в тях, ами само к'вото каже там техния, съдебния експерт...

Зна(е)м че всички налетяха на фалшивите кетапи за инвалидност /заради проблеми с  паркирането/ а на жълтото никой не налита, не се ли водят един вид инвалидност и те?
« Последна редакция: Днес в 02:48 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #985 -: Днес в 07:45 »
Не съм видял някой тук да се изказва, че мрази богатите.
И някой да споделя, дали инвестира или не.

Не зная, откъде изобщо ги вадиш тези неща, за да твърдиш това.
Не съм видял и някой да се оплаква тук, от липса на пари.
Чак път все да се оплакваме.

Колкото до Дончо и какви ги върши или не по петъците, не ме интересува.
Ако инвестирам, няма да е на стоковия пазар, защото на идиоти като в позицията на Дончо им хрумва какво ли не по пет пъти на ден. И това си оказва влияние на цените - също по пет пъти на ден.
« Последна редакция: Днес в 08:46 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #986 -: Днес в 08:17 »
4096, използвах тая думичка- утопия- не защото е невъзможно да се случи, а защото съм бил доста пъти служебен защитник на разни подпалвачи. Вярно, обикновено са бушони, изпълняващи поръчка, имаше и ненормални. Т.е. съвсем не е рядко явление да хващат подпалвачи.

Ремо, туй "За Бога, братя, не купувайте" мисля, че беше по Беровото време. Друго имах предвид - е например, като спомена колегата за соларки. Преди година някъде, една малка инсталацийка за покрив, и то която ти стига само за бойлера, нямаше под 1200 лева, и то без монтажа. Сега не знам колко са, но няма да са по-евтини. Колко години трябва да работи, че да го избивам тоя ток от бойлер 2 киловата.. и то само при слънчево време. С времето го дрискат птици, панелите губят капацитет и поради остаряване.. На по-мощните цените им вече доста по-нагоре. Просто не е изгодно и не бих купил такова нещо, колкото еко и зелено етикети да му слагат. Един приятел си монтира в къщата камина на пелети. С котел, да топли 4 стаи в къщата. С монтажа и всичките му там тръби и т.н. отиде над 7 хил лева преди две години, може и повече време да е минало. И пак харчи ток (т.е. пак зависиш от ел. мрежата), щото си има там механизъм да подава пелетите към котела, за контрол на налягането и т.н., че и чували пелети трябва да й купува. Много хубаво, но за същата сума (че и по-малка) аз бих сложил по един климатик във всяка от 4-те стаи и щях да имам същия ефект с отоплението, без чувалите с пелети. Хем ще има и охлаждане, не само отопление. Да, ще харчат повече ток от камината климатиците, но пък и няма и да работят всичките климатици всичките 24 часа нонстоп.

За борсите- ами каквото съм прочел, по дългосрочен договор един доставчик винаги  ти продава стоката с по-голяма отстъпка (заради дългосрочния договор), отколкото ако тая стока се търгува ден за ден на борсата. Говоря от клиентска страна. Пък който иска, нека си играе на борсата и да печели, щом може. Лично аз нямам интерес.

За жълтите книжки- това съм го чувал само като израз, не знам дали е съществувал, или съществува такъв документ. У нас диагностицираните с психиатрични заболявания се водят на отчет. Но в съда винаги се назначава съдебно-психиатрична експертиза (СПЕ) - дори и подсъдимият да е в отчета. Вещи лица в съда са ми обяснявали (те са доктори-психиатри), че тези заболявания не са статични, а с времето търпят разни промени и това е от значение за медикаментозната терапия и вида лечение, което се назначава. Не знам повече подробности, но за жълтата книжка ще попитам някой доктор, при следващото такова дело в съда, отде идва този израз.
« Последна редакция: Днес в 08:22 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #987 -: Днес в 09:20 »
Слънчевите панели генерират електричество и при облачно време.
По-малко ток генерират естествено, но го има.

Аз бих пробвал нещо друго - нагредвател, зарит в кварцов пясък или просто в пясък. Да не е морски.

Щом небето изсветлее, слънце или облачно, нагревателя ще затопля пясъка, който пясък може да акумулира неимоверно количество топлина.

Когато слънцето се скрие и стане нощ, този пясък ще излъчва топло часове наред.

За бойлер бих пробвал друг начин за загряване на водата.
Не с нагревател, който се захранва директно от мрежата или панелките, а директно ще изполвам котела.

Но за тази цел ти трябва котел с добра проводимост.
По възможност меден.
Когато близо до него завъртиш магнити (през един с обратен поляритет), в котела ще се индуцира енергия, която ще се превърне директно в топлина, защото няма къде да иде.

Електродвигателя харчи много по-малко ток.
Ако е с предавка, може още повече елетричество да се спески.
Отново може да е автоматично с някакъв сензор за температурата.

Това може и за парно да се ползва, не да нагряваш вода с дърва или отново директно с ток от ел. мрежа.

Двигател с предавка е желателен, защото по-високата честота на смяна на магнитното поле ще доведе и до повече генерирана топлина.
Както при индукционното нагряване на метални детайли в металургията - сигурно си виждал да пъхнат нещо метално между в медна намотка с високочестотен ток.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9874
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #988 -: Днес в 09:55 »
Баси, и такъв закон ли има:

https://fakti.bg/bulgaria/1079632-ns-promena-zakona-za-chistotata-na-atmosfernia-vazduh
Активен

Без подпис - най-хубу. Че тука разни цървули мрънкат като дървени философи.